Το πιο trendy εσπεριδοειδές μπαίνει στο καθημερινό τραπέζι και εντυπωσιάζει.
Το γκρέιπφρουτ εμφανίστηκε δυναμικά στη ζωή μας πριν αρκετές δεκαετίες ως ένας σύμμαχος καλής διατροφής και υγείας αφού περιέχει μπόλικη βιταμίνη C και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Επίσης, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό γι αυτό και δεν υπήρχε δίαιτα στα 90s και στα 00s που να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ την ημέρα. Ωστόσο, τα πολύ τελευταία χρόνια η ροζ εκδοχή του συγκεκριμένου φρούτου κάνει τη δική της επανάσταση, κυρίως μέσω των ανθρακούχων αναψυκτικών και των κοκτέιλ, γνωρίζοντας μια πραγματικά πρωτοφανή δημοφιλία.
Ροζ γκρέιπφρουτ: Όχι μόνο στο ποτήρι αλλά και στο πιάτο
Τα ποτά με ροζ γκρέιπφρουτ έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια τάση, με πρώτη και καλύτερη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναγέννηση του κοκτέιλ paloma. Κι ενώ η παραγωγή ροζ σοδών ολοένα και αυξάνεται με τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται σε κάθε γωνιά του πλανητη, το φρούτο με το μοναδικό άρωμα και τη φίνα ξινόπικρη γεύση κατακτά παράλληλα και τη γαστρονομία. Από τα λατινοαμερικάνικα σεβίτσε και τα ιαπωνικά νουντλς, μέχρι τα γαλλικά μακαρόν και τις βρετανικές τάρτες, το συναντάμε πλέον παντού, σε παραδοσιακές και μοντέρνες δημιουργίες, και μας αρέσει πολύ.
Πως μπορούμε όμως να το χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι, στην καθημερινή μαγειρική; Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που σας έχουμε παρακάτω. Αρκεί πρώτα να προμηθευτούμε φρέσκα ελληνικά ροζ γκρέιπφρουτ (παράγονται σε όλες τις ζώνες εσπεριδοειδών: Αργολίδα, Λακωνία, Ηλεία, Κορινθία, Άρτα κ.ο.κ.) από τις λαϊκές και τα μανάβικα.
Σαλάτα με πικάντικες γαρίδες, ροζ γκρέιπφρουτ και αβοκάντο
Υλικά για 4 άτομα
- 400 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
- 1 χούφτα baby σπανάκι
- 1 χούφτα baby ρόκα
- μισό ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
- 1 ροζ γκρέιπφρουτ, φιλεταρισμένο
- 1 πορτοκάλι, φιλεταρισμένο
- ½ κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- χυμός από ένα ροζ γκρέιπφρουτ
- χυμός από ένα πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- αλάτι
- ½ κ.γ. αποξηραμένος δυόσμος
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις γαρίδες με το μισό ελαιόλαδο, το σκόρδο και την πάπρικα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τις σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε το σπανάκι και τη ρόκα. Από πάνω αραδιάζουμε το αβοκάντο, το ροζ γκρέιπφρουτ, το πορτοκάλι, τις γαρίδες και το κρεμμύδι. Σε ένα μπόλάκι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τους χυμούς, τη μουστάρδα και το μέλι. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με σύρμα και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με τον αποξηραμένο δυόσμο και σερβίρουμε.
Tip: Μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη σαλάτα με όποιο θαλασσινό σας αρέσει: μύδια, καλαμαράκια, ακόμα και χταπόδι. Επίσης της πάνε πολύ τα καπνιστά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός.

Καρπάτσιο σολομού με ροζ γκρέιπφουτ και τσίλι
Υλικά για 4 άτομα
- 400 γρ. φρέσκο φιλέτο σολομού, κομμένο σε πάρα πολύ λεπτές φέτες
- 1 ½ φλ. χυμός από ροζ γκρέιπφρουτ
- 1 κ.γ. ξύσμα ροζ γκρέιπφρουτ
- 2 πιπερίτσες τσίλι, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2-3 αγγουράκια κάπαρης, ξαλμυρισμένα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μούλτι τον χυμό, το ξύσμα, τις πιπερίτσες, το κρεμμύδι και μπόλικο αλατοπίπερο. Χτυπάμε πάρα πολύ καλά μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Σε ένα ταψάκι απλώνουμε τις φέτες του σολομού, περιχύνουμε με το μείγμα και κουνάμε κυκλικά το ταψί να πάει παντού η μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά. Μεταφέρουμε τον σολομό σε μια πιατέλα, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες από τη μαρινάδα και με το ελαιόλαδο. Γαρνίρουμε με τα αγγουράκια κάπαρης και σερβίρουμε.
Tips
-Ο χρόνος που χρειάζεται το καρπάτσιο για να μαριναριστεί στοιχειωδώς είναι 15-20 λεπτά. Από εκεί και πέρα το πόσο θα το αφήσετε εξαρτάται από το πόσο «ψημένο» το προτιμάτε. Όσο περισσότερο μένει το ψάρι στη μαρινάδα τόσο «ψήνεται» από το αλάτι και τα εσπεριδοειδή που παραδοσιακά περιέχουν οι περισσότερες συνταγές τέτοιου τύπου (καρπάτσιο, σεβίτσε κ.ο.κ.), η σάρκα του λευκαίνει, τα αρώματά του πιάτου γίνονται πιο δυνατά και οι γεύσεις πιο έντονες. Γενικά, μπορεί να μείνει να μαριναριστεί μέχρι και 3 ώρες.
- Ένα συστατικό που ταιριάζει γευστικά αλλά και χρωματικά σε αυτό το πιάτο είναι το ρόδι. Αυτή την εποχή το βρίσκεται κατεψυγμένο σε μεγάλα σουπερμάρκετ και μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Αν φτιάξετε το καρπάτσιο το φθινόπωρο, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ρόδι.
- Καταναλώστε το καρπάτσιο επί τόπου και μη ρισκάρετε να το ξαναβάλετε στο ψυγείο σε περίπτωση που περισσέψει, με την προοπτική να καταναλωθεί σε δεύτερο χρόνο. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο φαγητό που αλλοιώνεται εύκολα και γρήγορα οπότε θέλει προσοχή γενικώς και ειδικώς.

Φιλέτα κοτόπουλου με σάλτσα ροζ γκρέιπφρουτ και βασιλικό
Υλικά για 4 άτομα
- 8 φιλέτα κοτόπουλου, από μπούτι
- 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- χυμό από 4 ροζ γκρέιπφρουτ
- ½ φλ. λευκό κρασί
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κοτόπουλο, στο μούλτι και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Χτυπάμε μέχρι να λιώσουν εντελώς και να ομογενοποιηθούν. Σε ένα ταψί αραδιάζουμε τα φιλέτα, τα περιχύνουμε με το μείγμα των υπόλοιπων υλικών και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, να πήξει η σάλτσα και το κοτόπουλο να ροδίσει αλλά να παραμείνει ζουμερό εσωτερικά. Σερβίρουμε ζεστό γαρνίροντας με φρέσκο βασιλικό και φέτες ροζ γκρέιπφρουτ.
Tip: Συνοδέψτε το κοτόπουλο με αρωματικό ρύζι μπασμάτι που του ταιριάζει πολύ ή ψήστε μαζί του στον φούρνο μερικές πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, ώστε να πάρουν άρωμα και γεύση από τη σάλτσα του.

Δροσερή τάρτα με κρέμα ροζ γκρέιπφρουτ και μους γιαουρτιού
Υλικά για 4 μερίδες
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου Digestive, τριμμένα
- 125 γρ. βούτυρο, λιωμένο ξύσμα από ένα ροζ γκρέιπφρουτ
Για την κρέμα
- χυμός από 2 ροζ γκρέιπφρουτ
- ξύσμα από 1 ροζ γκρέιπφρουτ
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 4 αυγά
- 125 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη μους γιαουρτιού
- 1 κεσεδάκι αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.γ. μέλι
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα μπισκότα με το βούτυρο. Σε μια ορθογώνια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα του μπισκότου, πιέζοντάς το καλά για να γίνει συμπαγές. Ψήνουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα: Σε ένα μεταλλικό μεγάλο μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Το εφαρμόζουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά, περνάμε την κρέμα από μια λεπτή σίτα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Την απλώνουμε ομοιόμορφα στη φόρμα, πάνω από τη μπισκοτένια βάση, και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Μους γιαουρτιού: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπόλ και τα ανακατεύουμε καλά με μίξερ ή σύρμα ώστε να αφρατέψουν. Κόβουμε την τάρτα και τη σερβίρουμε κρύα, με μια κουταλιά μους και λίγο φρέσκο ροζ γκρέιπφρουτ από πάνω.
Tip: Όταν κάνουμε το μπεν μαρί προσέχουμε πολύ ώστε ο πάτος του μπολ να μην ακουμπάει στο νερό που βράζει για να μη ζεσταθεί πολύ η κρέμα και κόψει.