Ζαφειρόπουλος: Χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε εκατόμβες νεκρών -Η Όμικρον δεν σταματάει ούτε με lockdown - iefimerida.gr

Ζαφειρόπουλος: Χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε εκατόμβες νεκρών -Η Όμικρον δεν σταματάει ούτε με lockdown

Ζαφειρόπουλος
Ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Μεγαλύτερη εξάπλωση απ’ ότι αρχικά ανέμενε η επιστημονική κοινότητα δείχνει η μετάλλαξη «Όμικρον» στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος κάνει λόγο στο iefimerida.gr για δυο παράλληλες επιδημίες.

Η επέλαση της «Όμικρον» σε συνδυασμό με την επιδημία της «Δέλτα» δημιουργεί ένα τρομακτικό κοκτέιλ. «Η μία εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και η άλλη συνεχίζει την πορεία της αργά αλλά σταθερά. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κρεμόμαστε από μια λεπτή κλωστή καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση», σχολιάζει ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας - Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμπληρώνοντας ότι οι επιπτώσεις της «Δέλτα» δεν είναι αμελητέες καθώς το 10% των κρουσμάτων, δηλαδή 4.000 στα 40.000 αφορούν σ’ αυτή τη μετάλλαξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα αυστηρό lockdown δεν μπορεί να σταματήσει την «Όμικρον»

Στα προηγούμενα επιδημικά κύματα, οι κυβερνώντες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, γνώριζαν ότι αν η κατάσταση ξέφευγε θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ένα αυστηρό lockdown.

«Πλέον, τη μετάλλαξη «Όμικρον» δεν μπορεί να σταματήσει ούτε το αυστηρό λοκντάουν. Αφήσαμε τον ιό να μεταλλαχθεί, ενώ θα μπορούσαμε να τον είχαμε σταματήσει νωρίτερα τουλάχιστον στην Ευρώπη και πέτυχε ένα τρομερά μεταδοτικό στέλεχος. Αν αυτό συνοδευόταν και με μία αντίστοιχη αύξηση της παθογονικότητας πραγματικά θα ζούσαμε τραγικές καταστάσεις. Δε θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τον ιό και να αντιμετωπίσουμε τους αριθμούς των διασωληνωμένων και των νοσηλειών», σημειώνει.

Ελπίδα μας ότι το επιδημικό κύμα θα κορυφωθεί σύντομα

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιολογίας ευελπιστεί ότι το κύμα της «Όμικρον» θα κορυφωθεί σύντομα και ότι η νόσος θα αποδειχθεί πιο ελαφριά, όπως έχουν δείξει τα στοιχεία από τη νότια Αφρική. Ωστόσο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να εκφραστούν με μεγαλύτερη ασφάλεια μόλις έχουν στα χέρια τους τις πιο εκτεταμένες μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τώρα η νόσος αρχίζει να περνά στους άνω των 50 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που περιμένουμε να δούμε, όπως και στη νότια Αφρική όπου εμφανίστηκε απότομη άνοδος των κρουσμάτων, είναι η αντίστοιχη απότομη πτώση τους. Εάν αυτό συμβεί και στη χώρα μας μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα δούμε σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Αυτή είναι η ελπίδα μας για την «Όμικρον» γιατί όσον αφορά στη «Δέλτα» δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί», αναφέρει.

Χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε εκατόμβες νεκρών

Ο κ. Ζαφειρόπουλος επαναλαμβάνει ότι χωρίς τα εμβόλια θα είχαμε εκατόμβες νεκρών και εξηγεί ότι το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη γρίπη είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα εκδηλωθεί το επιδημικό κύμα.

«Μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, οπότε προχωράμε ανάλογα με τις ανάγκες μας και αναλόγως κάνουμε σύσταση για νέο εμβολιασμό. Κάπως έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τη διαφορά ότι κάθε φορά θα έχουμε καλύτερα σχεδιασμένα εμβόλια που θα καλύπτουν για μεγαλύτερο διάστημα. Το παρόν εμβόλιο δεν μπορεί να σταματήσει 100% τη μόλυνση από την «Όμικρον» και η προστασία που μας δίνει είναι βραχυπρόθεσμη, για ένα 3μηνο- 4μηνο. Ωστόσο, μας προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ