Πακιστανοί τρομοκράτες: Αυτό το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή θα χτυπούσαν -«Να σκοτώσουμε όσο περισσότερους μπορούμε» - iefimerida.gr

Πακιστανοί τρομοκράτες: Αυτό το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή θα χτυπούσαν -«Να σκοτώσουμε όσο περισσότερους μπορούμε»

Το εβραϊκό εστιατόριο/συναγωγή στου Ψυρρή που ήταν στόχος των τρομοκρατών
Το εβραϊκό εστιατόριο και η συναγωγή στου Ψυρρή που ήταν στόχος των τρομοκρατών / Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ύστερα από δύο περιστατικά άρχισαν να ξετυλίγουν οι ελληνικές αρχές το κουβάρι της υπόθεσης τρομοκρατίας και έφτασαν στη σύλληψη δύο ανδρών.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη δύο Πακιστανών στην Κύπρο το 2021 για επίθεση σε ισραηλινό στόχο, ενώ έναν χρόνο μετά έγιναν συλλήψεις Πακιστανών στην Τουρκία, οι οποίοι ετοίμαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς έφτασαν Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ στη σύλληψη των τρομοκρατών

Οι δύο Πακιστανοί, 27 και 29 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα, ενώ έκαναν αγροτικές και οικοδομικές εργασίες σε Σπάρτη και Ζάκυνθο.

Τον Φεβρουάριο αποφασίστηκε η αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας και τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δύο Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ οι υπηρεσίες εξακρίβωσαν ότι είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου, εγκέφαλος του οποίου είναι Πακιστανός υπήκοος με ποινικό υπόβαθρο, ο οποίος φέρεται να διαμένει στο Ιράν.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι πριν από 1,5 μήνα οι δύο άνδρες προσήχθησαν, και στο μικροσκόπιο των Αρχών βρέθηκαν κινητά και ψηφιακά στοιχεία. Εκεί, εντοπίστηκαν συνομιλίες με ομοεθνή τους αλλά και βίντεο και φωτογραφίες που έδειχναν το εστιατόριο Gostijo (που σημαίνει «Φίλεμα») στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου 10.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Ο άνδρας που κινούσε τα νήματα υποσχόταν στους δύο Πακιστανούς αμοιβές που αντιστοιχούσαν σε 16.000 ευρώ «το κεφάλι». Αναφορικά με την επίθεση, τους ζητούσε να χρησιμοποιήσουν όπλα ή εκρηκτικά. Μάλιστα, τους ζητούσε όταν έχει πολύ κόσμο να βάλουν φωτιά με φιάλες υγραερίου, προκειμένου να καούν όσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Ο «εγκέφαλος» προέτρεπε τους τρομοκράτες να προχωρήσουν σε στρατολόγηση ατόμων ώστε να πραγματοποιήσουν δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα. «Να σκοτώσουμε δύο, να σκοτώσουμε τρεις, όσο περισσότερους μπορούμε», φέρεται να τους έγραφε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την υπόθεση τρομοκρατίας έγιναν 15 προσαγωγές Πακιστανών, για τους οποίους φέρεται να έγινε απόπειρα στρατολόγησης, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου έφτασαν στην ΕΥΠ αποσπασματικές πληροφορίες για ομάδα Πακιστανών τρομοκρατών που ετοίμαζαν επίθεση κατά Ισραηλινών πολιτών ή στόχων.

Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων κατάφεραν να ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να χαρτογραφήσουν τον τρομοκρατικό πυρήνα διεθνούς τρομοκρατίας. Έτσι, τον Φεβρουάριο αποφασίστηκε η αναβάθμιση του επιπέδου επικινδυνότητας και τέθηκε σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο. Οι δύο Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ οι υπηρεσίες εξακρίβωσαν ότι είναι μέρος ενός εκτενούς δικτύου, «εγκέφαλος» του οποίου είναι Πακιστανός υπήκοος με ποινικό υπόβαθρο, ο οποίος διαμένει στο Ιράν και δίνει οδηγίες στην υπόλοιπη οργάνωση για τρομοκρατικά χτυπήματα. Όπως διαπιστώθηκε επίσης, τόσο οι δύο συλληφθέντες όσο και ο «εγκέφαλος» κατάγονται από το ίδιο χωριό (Σαργκόντα) στο Πακιστάν. Η οργάνωσή τους ονομαζόταν IRGC - Quds Force.

Στόχος εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν στόχευαν να πλήξουν ελληνικούς στόχους, αλλά χώρους και πρόσωπα εβραϊκού-ισραηλινού ενδιαφέροντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, στόχος των τρομοκρατών ήταν το εβραϊκό εστιατόριο Gostijo (που σημαίνει «Φίλεμα») στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου 10.

Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Chabad House of Athens, ο οποίος είναι άτυπος χώρος εβραϊκής συναγωγής, ως εκ τούτου το χτύπημα που σχεδίαζαν οι τρομοκράτες θα είχε και συμβολικό χαρακτήρα.

Όπως προέκυψε, οι ενέργειές τους βρίσκονταν σε προπαρασκευαστικό στάδιο, κατά το οποίο προχωρούσαν σε κατοπτεύσεις χώρων, παρακολουθήσεις στόχων και αναλυτικό σχεδιασμό. Ο τρόπος για την υλοποίηση του σχεδίου φέρεται να άλλαξε αρκετές φορές. Αρχικά, φέρεται να είχαν αποφασίσει τη χρήση δηλητηριώδους αερίου, ενώ στη συνέχεια τροποποίησαν τη μέθοδο, σχεδιάζοντας επίθεση με πυροβόλα όπλα, ακόμα και χρήση εκρηκτικών.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση της ΕΥΠ, η επίθεση επρόκειτο να γίνει σε άμεσο χρόνο, με προφανές αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα σε μια πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας και να δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, καθώς μπαίνει η τουριστική περίοδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σημείο αυτό, η ΕΥΠ αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) / Αντιτρομοκρατικής για το επιχειρησιακό σκέλος και τη σύλληψη των τρομοκρατών με τη συντονισμένη επιχείρηση που προαναφέρθηκε σε Σπάρτη και Ζάκυνθο, με στόχο να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.

Δίωξη για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης

Εις βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ' αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες έλαβαν προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΥΠ» λέει ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ για τη σύλληψη τρομοκρατών

Μέσω μηνύματος στο Twitter ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, μετά την εξάρθρωση του δικτύου τρομοκρατών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε, η τρομοκρατία αποτελεί «κοινό εχθρό» και «μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».

Το tweet του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων», έγραψε στο Twitter o Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Θεοδωρικάκος: Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προτεραιότητα και βασικό πεδίο συνεργασίας ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

Με ανάρτηση στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική και τη σύλληψη των δύο τρομοκρατών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», έγραψε.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ