Θεσσαλονίκη: Σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση στον Θερμαϊκό - Πεθαίνει η πανίδα από σκουπίδια και φυτοπλαγκτόν - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση στον Θερμαϊκό - Πεθαίνει η πανίδα από σκουπίδια και φυτοπλαγκτόν

Σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση στον Θερμαϊκό
Σοβαρή περιβαλλοντική μόλυνση στον Θερμαϊκό / GRTimes.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποκρουστική είναι η εικόνα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 24ωρα.

Οι έντονοι άνεμοι και τα κύματα που έφερε η πάροδος του φαινομένου της άμπωτης συνέβαλλαν στην έντονη συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν στην παραλία της πόλης, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα, με φόντο τον Θερμαϊκό και τον Λευκό Πύργο. Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο την προηγούμενη Κυριακή, ενώ στην παραλία εντοπίστηκαν από σκουπίδια και βαρέλια, μέχρι και… νεκρά ζώα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλύοντας το ζήτημα της υπερσυγκέντρωσης του φυτοπλαγκτόν, ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, ανέφερε στο GRTimes, ότι «τα φαινόμενα δυστυχώς επαναλαμβάνονται. Άρχισε ο καιρός να ζεσταίνει και η συσσωρευμένη οργανική ύλη στην περιοχή του κόλπου, προφανώς βοηθά στην αναβίωση τέτοιων φαινομένων».

Όπως ακόμη αναφέρει ο κ. Χιντήρογλου, οι άνεμοι θα απομακρύνουν και πάλι τη μάζα του φυτοπλαγκτόν και την οργανική ύλη που έχει συγκεντρωθεί στο σημείο, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ιδίου, «θα ξαναζήσουμε και φέτος το περυσινό φαινόμενο, καθώς τα νερά είναι ήδη “φορτωμένα” και θα έχουμε όλο και πιο συχνά τα ζητήματα αυτά».  Όπως μάλιστα σημειώνει, το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί έως έναν βαθμό και στην κλιματική αλλαγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς επηρεάζει τη θαλάσσια πανίδα το φαινόμενο και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί

Το ζήτημα της υπερσυγκέντρωσης του φυτοπλαγκτόν στο παραλιακό μέτωπο, επηρεάζει άρρηκτα τη θαλάσσια πανίδα της περιοχής. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τα ζώα που βρίσκονται μέσα στη λάσπη που δημιουργείται από όλο αυτό, πεθαίνουν. Άλλα ζώα αφήνουν και τη σάρκα τους που σαπίζει εκεί και δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κύκλος αυτός, είναι αέναος».

Όπως ωστόσο αναφέρει ο κ. Χιντήρογλου, «το θέμα, είναι να περιορίσουμε τις παρατεταμένες καταστάσεις ερυθρών παλιρροιών. Όσο δεν καθαρίζονται οι κόλποι και τα αλιευτικά καταφύγια και όσο δεν υπάρχει μία βελτίωση του αποτυπώματος της ρύπανσης, θα συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα. Ειδικά όταν μία θάλασσα έχει εγκαταλειφθεί και είναι γεμάτη από πλαστικά, με συνέπεια να μην μπορεί να “αναπνεύσει”».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξηγώντας επιπλέον τις εικόνες με τη νεκρή χελώνα καρέτα – καρέτα και τον νεκρό πελεκάνο σε προχωρημένη σήψη που εντοπίστηκαν το πρωί της Κυριακής (3/4) στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής ανέφερε ότι «πολλές φορές τα πτηνά μπορεί να φάνε ένα καπάκι και να πνιγούν, όπως και οι χελώνες μπορεί να καταπιούν μία σακούλα που δεν μπορούν να μεταβολίσουν και έτσι να χάσουν τη ζωή τους».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χιντήρογλου, «το θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να εξυγιανθεί και η αρχή πρέπει να γίνει από την καθαριότητα των παράκτιων ζωνών, των κόλπων και των λιμενικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα».

Άλλωστε, όπως λέει, «η θάλασσα, είναι για μας πλούτος. Αν δεν την προσέξουμε, θα μας… πλακώσει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ