Θεσσαλονίκη -ΕΥΑΘ: Διπλάσιες ποσότητες νερού και εξασφάλιση επάρκειας το 2024 - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη -ΕΥΑΘ: Διπλάσιες ποσότητες νερού και εξασφάλιση επάρκειας το 2024

Υπογραφη σύμβασης στο κεντρικό κτίριο της ΕΕΝΘ
Υπογραφη σύμβασης στο κεντρικό κτίριο της ΕΕΝΘ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διπλάσιες ποσότητες νερού και εξασφάλιση της επάρκειας για τη Θεσσαλονίκη το 2024 ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ.

Αύξηση της δυναμικότητας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού (ΕΕΝΘ) κατά 100%, με επιπλέον 150.000 κυβικά νερού ημερησίως στη διάθεση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, νέες μονάδες καθαρισμού και νέο σύστημα αυτόματης καταγραφής και παρακολούθησης των μονάδων, που θα προσφέρουν την δυνατότητα υδροδότησης επιπλέον 500.000 κατοίκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγκατάσταση για επεξεργασία νερού στη Σινδο

Πρόκειται για την κατασκευή επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ ), στη Σίνδο και για ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για την περιοχή, το όποιο αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει, καθώς σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση στο κεντρικό κτίριο της ΕΕΝΘ μεταξύ της ΕΥΑΘ Α.Ε., της ΕΥΑΘ Παγίων, και της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ/ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.

ομαδικη
Υπογράφηκε η σύμβαση στο κεντρικό κτίριο της ΕΕΝΘ μεταξύ της ΕΥΑΘ Α.Ε., της ΕΥΑΘ Παγίων, και της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ/ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.

Στην εκδήλωση παρέστη ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος επεσήμανε πως, «με την υπογραφή της σύμβασης αυτής, αποδεικνύουμε με πράξεις ότι προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διπλασιαστεί ο όγκος νερού που θα εισέρχεται στο δίκτυο ύδρευσης από τον Αλιάκμονα. Θα αυξηθούν οι δυνατότητες των υδραγωγείων. Θα εξασφαλιστεί επάρκεια νερού. Θα δοθεί η δυνατότητα να συνδεθούν κι άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με το δίκτυο της ΕΥΑΘ και να τρέχει στα σπίτια πεντακάθαρο νερό».

Ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού έργων και ανάπτυξης της ΕΥΑΘ Αλέξανδρος Μεντές,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, «θα υπάρξει αύξηση της δυναμικότητας της εγκατάστασης κατά 100%, δηλαδή οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν στη διάθεση τους 150.000 κυβικά νερού ημερησίως» και εξήγησε πως, «στη Σίνδο, θα κατασκευαστούν νέες μονάδες καθαρισμού εξοπλισμένες με τον απαιτούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και θα γίνει διασύνδεση των νέων μονάδων με τις υπάρχουσες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως θα εγκατασταθεί και στις υφιστάμενες μονάδες, νέος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ο ίδιος τόνισε, «επιπρόσθετα, θα γίνουν νέα έργα συμπλήρωσης εισόδου και εξόδου του νερού στην εγκατάσταση και θα υπάρξει νέο σύστημα αυτόματης καταγραφής και παρακολούθησης των μονάδων. Παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικά έργα οδοποιίας και διαμόρφωσης εξωτερικών χωρών πρασίνου, που θα αλλάξουν τον περιβάλλοντα χώρο στη συγκεκριμένη περιοχή της Σίνδου».

Σύμφωνα με τη διεύθηνση της ΕΥΑΘ, το φθινόπωρο του 2024 , το νέο εργοστάσιο νερού θα διπλασιάσει τις ποσότητες επεξεργασμένου ύδατος από τον Αλιάκμονα. Με την κατασκευή της επέκτασης αναμένεται να αυξηθεί η δυναμικότητα της εγκατάστασης από 150.000 m3 ημερησίως, που είναι σήμερα, σε 300.000 m3 ημερησίως, ενώ η μέση διαθέσιμη ημερήσια ποσότητα νερού από όλα τα υδραγωγεία της πόλης μας θα φτάσει στα 420.000 m3 περίπου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με παράλληλες επενδυτικές δράσεις, θα εξασφαλίσει επάρκεια νερού για τη Θεσσαλονίκη δίνοντας στο υδροδοτικό μας σύστημα τη δυνατότητα να αντεπεξέρχεται σε περιόδους λειψυδρίας ή σε τυχόν αστοχίες. Η κατασκευή του έργου θα επιτρέψει επίσης την περαιτέρω επέκταση της ζώνης ευθύνης της ΕΥΑΘ, με την ενίσχυση περιοχών που σήμερα υδροδοτούνται με νερό χαμηλής ποιότητας.

«Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από την ΕΥΑΘ και την αύξηση της δυναμικότητάς της, ώστε να εξυπηρετεί στο μέλλον και νέες περιοχές, η ΠΚΜ φρόντισε να εξασφαλίσει όλους τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου αυτό το ύψιστης σημασίας έργο να γίνει πράξη. Πλέον η Θεσσαλονίκη θα έχει ετοιμότητα για ενδεχόμενα φαινόμενα λειψυδρίας, ενώ η ΕΥΑΘ θα μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες των συμπολιτών μας για καθαρό, ποιοτικό πόσιμο νερό. Σταθερός στόχος της διοίκησης είναι να δίνουμε λύσεις στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο, με χιλιάδες έργα υποδομής και με δράσεις, κάνοντας πράξη το όραμά μας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά.

«Η ΕΥΑΘ λειτουργεί σταθερά έχοντας επίγνωση του ότι είναι ένας οργανισμός και μία επιχείρηση που διαχειρίζεται ένα κοινό αγαθό ύψιστης σημασίας για τη ζωή και την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούμε με όρους επιχειρηματικής βιωσιμότητας και εταιρικής ευθύνης αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής μας, ειδικά σε συνθήκες κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, έχοντας κατά νου την ασφάλεια των υδάτινων οικοσυστημάτων μας. Το έργο, η σύμβαση του οποίου υπογράφεται σήμερα, εξυπηρετεί τον τριπλό στόχο της διασφάλισης επαρκών ποσοτήτων νερού για τη Θεσσαλονίκη, της ορθολογικής διαχείρισης του υδατικού πόρου και της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας μας τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άγις Παπαδόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, τόνισε ότι «το μεγάλο αυτό έργο υποδομής εξυπηρετεί τον στρατηγικό μας στόχο για παροχή ολιστικών υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια επένδυση με αναπτυξιακό πρόσημο για την εταιρεία, που θα μεγαλώσει τον κύκλο εργασιών μας, καθώς θα μας επιτρέψει να δώσουμε πρόσβαση σε νερό άριστης ποιότητας και σε νέες περιοχές». «Ήδη, έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες για την ενίσχυση των δήμων Πυλαίας - Χορτιάτη, Θερμαϊκού και Ωραιοκάστρου. Η επιπλέον ποσότητα νερού που θα εξασφαλίσουμε με το έργο αυτό αρκεί για να υδροδοτήσει μέχρι και 500.000 κατοίκους», κατέληξε ο κ. Αμανατίδης. Την άψογη συνεργασία ΕΥΑΘ - ΕΥΑΘ Παγίων εξήρε ο πρόεδρος της δεύτερης, Στάθης Αβραμίδης, επισημαίνοντας «τη σημασία μεγάλων έργων υποδομής όπως αυτό για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή».

Η δοκιμαστική λειτουργία της νέας εγκατάστασης θα έχει διάρκεια τεσσάρων μήνες και η αποδοτική της λειτουργία 6μηνη διάρκεια, κατά την οποία πλέον το επεξεργασμένο νερό θα δίνεται προς κατανάλωση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 21,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κύριος του έργου είναι η ΕΥΑΘ Παγίων, με φορέα υλοποίησης την ΕΥΑΘ και ανάδοχη κοινοπραξία την «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΕΝΘ - ΦΑΣΗ Α2».

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ) βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βορείως της ΒΙΠΕ-Θ. Το έργο , προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -μέσω του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε.- από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2002. Η δοκιμαστική και η 18μηνη αποδοτική λειτουργία της εγκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2005, οπότε αυτή περιήλθε κανονικά στην ΕΥΑΘ Α.Ε. Στο διυλιστήριο εφαρμόζεται προηγμένη πολυβάθμια διαδικασία καθαρισμού, που εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα στο παραγόμενο νερό. Το καθαρό πόσιμο νερό στη συνέχεια διανέμεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης και, μέσω του αντλιοστασίου Ιωνίας και αγωγών μήκους 36 χλμ., σε όλες δεξαμενές ύδρευσης κυρίως του δυτικού αλλά και του ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλονίκη νερό επάρκεια ΕΥΑΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ