Τα διαφορετικά Θεοφάνια σε εικόνες: Με μέτρα, περιπολίες της αστυνομίας και χωρίς βουτιές για τον σταυρό - iefimerida.gr

Τα διαφορετικά Θεοφάνια σε εικόνες: Με μέτρα, περιπολίες της αστυνομίας και χωρίς βουτιές για τον σταυρό

Περιπολίες της ΕΛΑΣ για τα Θεοφάνια
Περιπολίες της ΕΛΑΣ για τα Θεοφάνια / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοιχτές για τους πιστούς, αλλά με την τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό ήταν σήμερα οι εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία με αφορμή τα Θεοφάνια. Σε εγκύκλιο που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους μητροπολίτες όλης της χώρας ζητεί «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανίων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Ωστόσο οι εκκλησίες άνοιξαν τις πύλες τους για τους πιστούς, σύμφωνα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών, έναν πιστό ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, μέγιστο αριθμό πιστών στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μία Λειτουργία.

Διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. τα Θεοφάνια έξω από ναούς

Οσον αφορά την τήρηση των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. είχε σήμερα διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού. Οπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν θέλουν λόγω της ημέρας να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περιμένουν από όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε επαφή με τους ιεράρχες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται από όλες τις πλευρές τα προβλεπόμενα μέτρα.

Πώς εορτάστηκαν τα Θεοφάνια σε όλη τη χώρα

Τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Πάτρα και η Λάρισα, οι ναοί άνοιξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων τηρώντας τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, στη λειτουργία των Θεοφανίων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έξω από τη Μητρόπολη η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Θεοφάνια αστυνομία

Παράλληλα, υπήρξε μέριμνα για τον αγιασμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θεοφάνια αγιασμός

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων και στη Θεσσαλονίκη.

Θεοφάνια εκκλησία

Σύμφωνα με το thessnews.gr, από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης και περίμεναν να μπουν μέσα για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θεοφάνια εκκλησία

Ο αγιασμός είναι μέσα σε μπουκαλάκια τα οποία είναι τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού για να τα παραλαμβάνουν οι πιστοί από μόνοι τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπως επίσης υπάρχουν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.

Θεοφάνια εκκλησία
Θεοφάνια εκκλησία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία που επικαλείται το voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τον ναό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Θεοφάνια εκκλησία αστυνομία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θεοφάνια εκκλησία
Θεοφάνια εκκλησία αγιασμός

Στον Πειραιά, μικρός αριθμός πιστών βρέθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας παρέστη στη λειτουργία, ενώ η παρουσία της αστυνομίας και εκεί διακριτική.

Θεοφάνια εκκλησία Πειραιάς
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θεοφάνια εκκλησία Πειραιάς
Θεοφάνια εκκλησία Πειραιάς

Με μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών γιορτάζονται τα Θεοφάνια στην Πάτρα. Οπως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην Πάτρα οι πιστοί έφτασαν στους ναούς από τα ξημερώματα. Μάλιστα όπως αναφέρει το tempo24.news ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης, με τους 50 πιστούς που επιτρέπονταν κατά την περίοδο των γιορτών, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί.

Θεοφάνια εκκλησία
Απο τα ξημερώματα πιστοί για τον αγιασμό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έξω από την εκκλησία, είναι αισθητή είναι η παρουσία της Αστυνομίας η οποία επιβλέπει για την αποφυγή συνωστισμού στον αυλόγυρο.

Θεοφάνια εκκλησία περιπολικο
Περιπολικό έξω από τον Ναό για την αποφυγή συνωστισμού

Ίδια είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, με περιπολικό της Αστυνομίας να παρακολουθεί την είσοδο πιστών στον Ναό. Μέσα στην εκκλησία οι πιστοί τηρώντας τα μέτρα και κρατώντας αποστάσεις, παρακολουθούν την εορταστική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου. Μάλιστα, ο Μητροπολιτικός Ναός προετοιμάζεται και για τη διανομή του Αγιασμού σε μπουκαλάκι μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λάρισα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου η Θεία Λειτουργία για τη μεγάλη εορτή των Θεοφανίων. Την τελετή παρακολούθησε περιορισμένος αριθμός πιστών σύμφωνα και με την σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Θεοφάνια εκκλησία Λάρισα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ