Συνολάκης: Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα -Tι έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν - iefimerida.gr

Συνολάκης: Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα -Tι έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν

Κώστας Συνολάκης
Κώστας Συνολάκης / Φωτογραφία: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για σεισμό στην Ελλάδα αντίστοιχο με αυτόν της Τουρκίας», τόνισε στην ΕΡΤ ο Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Ακόμα, περιέγραψε την κατάσταση στην Τουρκία δύσκολη και στενάχωρη, ενώ ανέφερε ότι οι επιστήμονες περιμένουν πάνω από 100.000 νεκρούς. «Ψιθυρίζεται στους επιστήμονες και στους μηχανικούς ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τους 100.000, αλλά αυτό ψιθυρίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα γίνει μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα; -Τι απαντά ο Συνολάκης

«Όντως συμβαίνουν πολύ μεγάλοι σεισμοί στο ελληνικό τόξο, που είναι μια σεισμική ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική. Αυτή είναι μια υποθαλάσσια σεισμική ζώνη που ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει σεισμούς που έχουν φτάσει και τα 8,5 Ρίχτερ. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει. Είναι στη γεωλογική ιστορία της Ελλάδος. Οι εκτιμήσεις είναι ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 ή 800 χρόνια, και μόνο ότι βάζουμε στην κουβέντα ότι πρέπει να φοβόμαστε, να ανησυχούμε είναι κάτι το οποίο απλώς πρέπει να το γνωρίζουμε και πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Αλλά ότι έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο πολύ μεγάλοι σεισμοί έχουν γίνει. Σας θυμίζω ότι το 1956 ήταν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό που δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο τσουνάμι. Πάλι υποθαλάσσιος σεισμός. Δεν γνωρίζουμε τόσο μεγάλους σεισμούς που να είναι μέσα στην ηπειρωτική χώρα».

Τι μας έχουν διδάξει οι μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε

«Ήταν ένα τεστ για την Πολιτική Προστασία. Η γεωλογική ιστορία είναι δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Αυτή τη στιγμή βλέπετε μερικούς μικρούς σεισμούς, σχετικά μικρούς, που γίνονται στην Ελλάδα, σχεδόν μία φορά τον χρόνο. Όταν γίνεται ένας τέτοιος σεισμός, μας δίνει πληροφορίες για τα τοπικά, για το τοπικό ρήγμα, και είναι και μια άσκηση της Πολιτικής Προστασίας και όλων μας, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση που γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μαθαίνουμε τόσα στοιχεία από ένα μεμονωμένο μικρό γεγονός. Από έναν πολύ μεγάλο σεισμό μαθαίνουμε πάρα πολύ περισσότερα».

«Στην Ελλάδα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό και παγκοσμίου επιπέδου αντισεισμικό κανονισμό»

«Μόλις γύρισα από την Τουρκία. Και είναι προφανές -και αυτό το έλεγα από την πρώτη στιγμή- ότι σε πάρα πολλά κτίρια δεν ήταν προφανές ότι δεν είχαν ακολουθήσει τον αντισεισμικό κώδικα και οι κατασκευές, ακόμα και η ποιότητα του τσιμέντου δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι ο αντισεισμικός κανονισμός που έχουν στην Τουρκία δεν μπορεί να προέβλεπε του είδους τις κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν. Οι κατασκευές στην Τουρκία είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Και οι δικές μας είναι από μπετόν, αλλά δεν έχουμε το είδος των ψηλών κτιρίων. Δηλαδή γλιτώσαμε από το να έχουμε το 10ώροφα ή 13ώροφα κτίρια που φαίνεται ότι χτίστηκαν στην Τουρκία σε μια περίοδο που δεν ξέρω αν ο οικοδομικός τους κανονισμός και ο αντισεισμικός τους κώδικας μπορούσε να προβλέψει εκείνη τη στιγμή το είδος της καταστροφής που έγινε. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό και παγκοσμίου επιπέδου αντισεισμικό κανονισμό».

Τέλος, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια άσκηση και όχι μονάχα επί χάρτου, να πάρει κανείς τα σχέδια ενός παλιού κτιρίου και να δει πώς θα άντεχε σε έναν σεισμό αν είχε σχεδιαστεί τότε ή πόσο διαφορετικά θα σχεδιαζόταν τώρα. «Να εξετάσουμε μερικά παλαιά κτίρια και να δούμε τον σχεδιασμό τους και πώς αντέχουν σε έναν σύγχρονο σεισμό», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ