Ερχεται πολυήμερος καύσωνας -Συνολάκης: Τέτοια φαινόμενα είχαν προβλεφθεί για το 2040 - iefimerida.gr

Ερχεται πολυήμερος καύσωνας -Συνολάκης: Τέτοια φαινόμενα είχαν προβλεφθεί για το 2040

Καλοκαιρινά στιγμιότυπα σε παραλία με ποδήλατο ενώ δύει ο ήλιος
Καλοκαιρινά στιγμιότυπα σε παραλία με ποδήλατο, ενώ δύει ο ήλιος / Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται φέτος σχολίασε ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

«Προφανώς δεν είναι φυσιολογικό» σχολίασε, κρούοντας «καμπανάκι» αναφορικά με τα φαινόμενα των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται φέτος το καλοκαίρι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς, είναι συμβατό με τις προβλέψεις που γίνονταν από τα κλιματολογικά μοντέλα εδώ και 10 χρόνια, για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι φαινόμενα σαν κι αυτά, με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα , για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021. «Κι αυτό πραγματικά είναι ανησυχητικό», επισήμανε.

Συνολάκης: Εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας, θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων φαινομένων

Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κλιματολογικά μοντέλα, με τις προβλέψεις τους μάλιστα να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, αφού, εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων. «Ακόμη και τέσσερις φορές περισσότερο» ανέφερε, τονίζοντας ότι πλέον αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς θα σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο κλίμα και θα επιβραδύνουμε την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη, ώστε να μη φτάσουμε σε αυτά τα πολύ δυσοίωνα σενάρια.

«Εισπράττουμε ήδη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο κ. Συνολάκης, εξηγώντας ότι στατιστικά αυτό που βλέπουμε είναι πως, δυστυχώς, τα μετεωρολογικά μοντέλα που έκαναν διάφορες εκτιμήσεις για τα ακραία φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και το πόσες μέρες καύσωνα θα έχουμε, αρχίζουν όχι μόνο να επαληθεύονται, αλλά επαληθεύονται νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Με ένα πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη η χώρα από την Τρίτη, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το οποίο οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο, Τρίτη (27-7-2021).

Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη
  δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές
  προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3. Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Απο την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις επόμενες ημέρες, όποτε κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του παρόντος δελτίου.

Meteo: Εως και 44 βαθμούς η θερμοκρασία

Από την πλευρά του, το meteo κάνει λόγο για ένα ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα, που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Τρίτη 27/07 και με κορύφωση το τριήμερο Σάββατο 31/07-Δευτέρα 02/08.

«Το προαναφερθέν διάστημα, πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κυριαρχήσουν στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ η χώρα μας θα επηρεάζεται στο σύνολό της καθ' όλη τη διάρκεια του θερμού κύματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πολλές περιοχές της χώρας, τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου», επισημαίνει η ομάδα του meteo.gr.

Μαρουσάκης: Θα θυμίσει τον καύσωνα του 1987

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, υποστήριξε ότι από την Τετάρτη ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει στους 42 βαθμούς, ενώ δεν απέκλεισε να καταγραφούν και 45άρια. «Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η διάρκεια του ισχυρού κύματος καύσωνα, όμως ενδέχεται να πάμε έτσι, με πολλή ζέστη, μέχρι τις 5 ή και 7 Αυγούστου», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, το κύμα καύσωνα θα «πυροδοτήσουν» πολύ θερμές αέριες μάζες που θα έρθουν στην Ελλάδα από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. «Αυτό το κύμα καύσωνα, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα θυμίσει τον μεγάλο καύσωνα του 1987», πρόσθεσε.

Καύσωνας: Πού θα ξεπεράσει τους 40-42 βαθμούς η θερμοκρασία

Υπενθυμίζεται ότι στο κύμα καύσωνα του 1987 το κυριότερο πρόβλημα, που οδήγησε σε θανάτους, ήταν η διάρκειά του, καθώς κράτησε 8 ημέρες.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι «οι υποδομές και οι δομές του κράτους είναι σήμερα διαφορετικές, ενώ υπάρχουν και κλιματιστικά. Να μην τρομοκρατείται ο κόσμος, θα περάσουμε πιο ήπια αυτό το κύμα καύσωνα», παρότι μπορεί να κρατήσει για 7 έως και 10 ημέρες.

Ο μετεωρολόγος του OPEN εξήγησε ότι το νέο κύμα καύσωνα θα γίνει αισθητό από την Τετάρτη, καθώς θα ξεκινήσουν να καταγράφονται θερμοκρασίες της τάξης των 38, 40 και 42 βαθμών Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα δυσκολότερα όμως θα έρθουν το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να σκαρφαλώσει στους 44 με 45 βαθμούς η θερμοκρασία σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40-42 βαθμούς Κελσίου στις παρακάτω περιοχές:

 • εσωτερικό κεντρικής Μακεδονίας
 • εσωτερικό Θεσσαλίας
 • Αγρίνιο
 • Πύργο Ηλείας
 • Αργολίδα
 • Λακωνία
 • Μεσσηνία
 • νότια τμήματα Κρήτης
 • εσωτερικό Ρόδου-Λήμνου 38-40

Στον ίδιο χάρτη με τις κόκκινες περιοχές περιλαμβάνεται και η Αττική.

«Πολύ μεγάλη προσοχή μέχρι να περάσει αυτό το πολύ θερμό κύμα» είπε, καταλήγοντας, ο κ. Μαρουσάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ