Γιατί ακύρωσε την παρασημοφόρηση του ακτιβιστή η Κ. Σακελλαροπούλου -Τι λέει ο Ν. Δένδιας - iefimerida.gr

Γιατί ακύρωσε την παρασημοφόρηση του ακτιβιστή η Κ. Σακελλαροπούλου -Τι λέει ο Ν. Δένδιας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Δένδιας
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Δένδιας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της ακύρωσης της βράβευσης από την Προεδρία της Δημοκρατίας του διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ώσπου ανακοινώθηκε η ακύρωση της βράβευσης, χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ακύρωση της παρασημοφόρησης του ακτιβιστή προκάλεσε τριγμούς ανάμεσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Εξωτερικών. Μέσω κύκλων και άτυπων πληροφοριών, η Προεδρία της Δημοκρατίας ρίχνει την ευθύνη στον υπουργό Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει υπογράψει το επίσημο έγγραφο, ενώ σοβεί και πολιτική κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ενόχλησε η παρασημοφόρηση Αποστολόπουλου

Αυτό που, κατ' αρχάς, προκαλεί εντύπωση είναι ότι κάποιος από την Προεδρία της Δημοκρατίας αποφάσισε να τιμήσει τον ακτιβιστή και διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλο, που κατηγορείται ότι στο παρελθόν έχει μιλήσει υποτιμητικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και απαξιωτικά για τις προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, όπως ήταν λογικό, μετά την ακύρωση της βράβευσής του να ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση: «Αλγεινή εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα ότι η ΠτΔ ανακάλεσε την τιμητική διάκριση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο διότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Τόσο η ΠτΔ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν μια καθαρή απάντηση», σχολίασε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Τι απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν χθες ότι δεν έχουν ευθύνη για την απονομή ή όχι τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο και ότι αυτή ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΥΠΕΞ διευκρίνισε, επίσης, ότι προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας και εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας είχε καταστεί κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων, αλλά δεν διατύπωσε καμία πρόταση και δεν έχει προσυπογράψει μέχρι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα. Έτσι, αποδίδουν σε εκ παραδρομής αναφορά την ανακοίνωση της Προεδρίας την Παρασκευή, στην οποία αναφέρεται ότι: «Mε την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια…».

«Δεν υπάρχει υπογραφή υπουργού Εξωτερικών»

Στην περίπτωση του Ιάσονα Αποστολόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διαβουλεύσεις για την απονομή των παρασήμων δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν είχε οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των προσώπων που θα τιμηθούν όταν δόθηκε η σχετική λίστα στη δημοσιότητα. «Δεν υπάρχει υπογραφή υπουργού για τιμητικές διακρίσεις. Ας μας δείξει η Προεδρία της Δημοκρατίας αν υπάρχει τέτοια υπογραφή», ανέφεραν πηγές, σήμερα, Δευτέρα, από το υπουργείο Εξωτερικών.

Επιμένει η Προεδρία της Δημοκρατίας να ρίχνει την ευθύνη στον Δένδια

Με σημερινή διαρροή, στη στήλη «Μικροπολιτικός», στα «Νέα», η Προεδρία της Δημοκρατίας επιμένει να ρίχνει την ευθύνη στον Νίκο Δένδια και αναφέρει ότι ήταν το υπουργείο Εξωτερικών που πρότεινε τα πρόσωπα τα οποία παρασημοφορεί κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Έτσι έγινε και στην περίπτωση του κ. Αποστολόπουλου. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι προτάθηκαν από το ΥΠΕΞ, το οποίο αποφάσισε μετά τον αποκλεισμό του», φέρεται να δήλωσαν «κύκλοι» της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα διαρροή από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Συνεργάτες της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή στα «Νέα», επανέρχονται στην υπόθεση που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την ακύρωση της παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου και επιμένουν ότι την ευθύνη για την ακύρωση έχει ο Νίκος Δένδιας: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».

«Επομένως», συνεχίζουν οι συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ». 

Σύμφωνα με την εκδοχή που διακινείται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, «εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση».

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Οι αντιδράσεις

«Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν χρειάζεται κανένα βραβείο από θεσμούς, που είναι πια απόλυτα ταυτισμένοι με την κυβερνητική πολιτική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ο άνθρωπος αυτός, με τη δράση του και έχοντας σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, έχει ήδη κατακτήσει πολλά βραβεία στις καρδιές των δημοκρατικών πολιτών της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Το γεγονός όμως ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας υποχωρεί στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, η οποία μάλιστα διαφημίζει την παρέμβασή της, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονο προβληματισμό, λίγο καιρό μάλιστα μετά τη φωτογράφιση της ΠτΔ στο τείχος της ντροπής στον Έβρο», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα της ανάκλησης της τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο φέρνει στη Βουλή ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποβάλλοντας σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιο λόγο; Τη Δευτέρα θα υποβάλω σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ