Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την NBC Universal -Δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης βοηθών παραγωγής για τον κινηματογράφο - iefimerida.gr

Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την NBC Universal -Δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης βοηθών παραγωγής για τον κινηματογράφο

Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την NBCUniversal  Δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης βοηθών παραγωγής για τον Κινηματογράφο
Συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την NBCUniversal - Δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης βοηθών παραγωγής για τον Κινηματογράφο / Φωτογραφία: iefimerida
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες ξένες παραγωγές έρχονται για γυρίσματα στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας το momentum, ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Film Office, δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να βρουν εργασία στον χώρο του κινηματογράφου.

Μέσω των δύο δωρεάν διήμερων σεμιναρίων επιμόρφωσης Βοηθών Παραγωγής στον χώρο του κινηματογράφου από το Athens Film Office σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία NBC Universal και με τη στήριξη της αμερικάνικης πρεσβείας, νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται ο κολοσσός παραγωγής ταινιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με στόχο την προετοιμασία μιας νέας γενιάς εργαζομένων στον χώρο του διεθνούς κινηματογράφου και με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση σε ειδικότητες πίσω από τις κάμερες, το πρώτο εντατικό εργαστήριο «Production Assistant (P.A.) Bootcamp» ξεκίνησε την Πέμπτη, 5 Μαΐου στο Σεράφειο, στην οδό Πειραιώς, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη και της Πολιτιστικής Ακολούθου της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα, κ. Shanna Dietz Surendra.

«Το Film Office αποκτάει ψυχή, διότι έρχονται άνθρωποι, κυρίως νέοι και νέες που πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια, αποκτούν τις αναγκαίες δεξιότητες, μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Κάνουμε όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια να προσελκύσουμε ταινίες, όχι για τις ταινίες, αλλά για την οικονομία της Αθήνας, την ανάπτυξη, για καλοπληρωμένες δουλειές. Αυτό λοιπόν είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης στο iefimerida.

Κώστας Μπακογιάννης και Στάθης Καλογερόπουλος μιλούν στους συμμετέχοντες
«Με τα πρωτοποριακά σεμινάρια δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενταχθούν στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο και να αποκτήσουν μία καλά αμειβόμενη εργασία», τόνισε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι η εντατική εκπαίδευση στα πρότυπα των ξένων αμερικάνικων παραγωγών, ατόμων ως βοηθοί παραγωγής, ώστε να στελεχώσουν την εγχώρια οπτικοακουστική βιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε ρυθμούς φρενήρους ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Bootcamp, οι συμμετέχοντας θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους προκειμένου να εργαστούν σε εταιρείες παραγωγής.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Υπεύθυνος του Athens Film Office, Στάθης Καλογερόπουλος, «Αυτή είναι η πρώτη από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε ώστε να βοηθήσουμε την εγχώρια οπτικοακουστική βιομηχανία να αναπτυχθεί μέσα απ' την εξεύρεση νέων στελεχών, δίνοντας ταυτόχρονα διέξοδο σε ανθρώπους νέους, οι οποίοι ψάχνουν εργασία».

Οι δύο διήμερες συνεδρίες των 30 ατόμων η καθεμία (συνολικά 60) πραγματοποιήθηκαν στο Σεράφειο από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Μαΐου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) μέσω του Athens Film Office και έρχεται να καλύψει το κενό της έλλειψης ατόμων στην Ελλάδα, που να έχουν δουλέψει σε τέτοιες παραγωγές και να ξέρουν πώς λειτουργούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μας είπε ένας από τους συμμετέχοντες, ο Αλέξανδρος, ο οποίος μάλιστα έχει δουλέψει σε ελληνικές παραγωγές, δεν έχει καμία σχέση το πώς λειτουργεί μία ελληνική παραγωγή σε σύγκριση με μία αμερικάνικη, σύμφωνα με αυτά που διδάχθηκε στα σεμινάρια του Athens Film Office.

μπάνερ του Athens Film Office
Στόχος των σεμιναρίων, που φέρουν τη σφραγίδα της NBCUniversal, είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων στην πρακτική κατανόηση του ρόλου του βοηθού παραγωγής, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να απασχοληθούν είτε σε εξωτερικά γυρίσματα, είτε εσωτερικά, σε γραφεία.

«Είμαι πέντε χρόνια στον χώρο και το επίπεδο δεν έχει καμία σχέση. Δεν μοιάζουν καθόλου αυτά που μαθαίνουμε εδώ, με αυτά που ξέρουμε. Είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε κάποια πράγματα ώστε να μπορέσουμε να εξελιχθούμε. Το σεμινάριο είναι εξαιρετικά οργανωμένο, γρήγορο και υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τα πάντα. Πρέπει να συνεχιστεί για να βελτιωθεί και ο δικός μας χώρος κάποια στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν ύστερα από ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος μέσα από αυτά τα σεμινάρια αναδεικνύει τον κοινωνικό του ρόλο, καθώς βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη να βρουν δουλειά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η λειτουργία του Athens Film Office και η συμβολή του είναι πάρα πολύ σημαντική για την πόλη μας. Η τοπική οικονομία ενισχύεται, ενώ δημιουργείται μια νέα αγορά εργασίας, με νέες ανάγκες, οι οποίες για να καλυφθούν, πρέπει να εξειδικευθούν άνθρωποι. Αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ σήμερα με τη Universal, η οποία βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), Βαγγέλης Βλάχος.

Κ. Μπακογιάννης: «Δίνουμε την ευκαιρία σε νέους να εργαστούν στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο»

«Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπουμε νέες γυναίκες και νέους άνδρες, που αγαπούν τον χώρο του κινηματογράφου να ανταποκρίνονται σε μία πρωτοβουλία για την οποία ο Δήμος Αθηναίων έθεσε πριν από αρκετό καιρό τις βάσεις. Με τη δημιουργία του Athens Film Office, τον Μάρτιο του 2020, είχαμε σχεδιάσει ακριβώς αυτή την εξέλιξη: ένα Γραφείο που θα διευκόλυνε τις διεθνείς και εγχώριες παραγωγές να επιλέγουν την Αθήνα για τα γυρίσματά τους, δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους και ενισχύοντας με σημαντικούς πόρους την οικονομία της πόλης. Αυτά τα δύο χρόνια καταγράφεται μία συνεχώς ανοδική πορεία και τα εγκαίνια της συνεργασίας μας με τον αμερικανικό κολοσσό της NBCUniversal, επισφραγίζουν αυτή την επιτυχία. Με τα πρωτοποριακά σεμινάρια που ξεκινούν σήμερα, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενταχθούν στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο και να αποκτήσουν μία καλά αμειβόμενη εργασία», τόνισε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Το πρώτο εντατικό εργαστήριο «Production Assistant (P.A.) Bootcamp» ξεκίνησε παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη και της Πολιτιστικής Ακολούθου της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα, κ. Shanna Dietz Surendra
Το πρώτο εντατικό εργαστήριο «Production Assistant (P.A.) Bootcamp» ξεκίνησε παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη και της Πολιτιστικής Ακολούθου της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα, κ. Shanna Dietz Surendra

Από την πλευρά της, η κ. Shanna Dietz Sαurendra, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα, ανέφερε: «Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα υποστηρίζει το “Production Assistant Bootcamp” που διοργανώνεται από το NBCUniversal και το Athens Film Office, προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά και να υποστηρίξει την περαιτέρω συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών παραγωγής. Η Ελλάδα προσελκύει έναν αυξανόμενο αριθμό κινηματογραφικών παραγωγών από τις Η.Π.Α, οι οποίες επωφελούνται από το ταλαντούχο εργατικό δυναμικό της χώρας, τις καταπληκτικές τοποθεσίες και τον καλό καιρό που διαρκεί όλο το χρόνο. Προσφέροντας εκπαίδευση και εξειδικευμένες δεξιότητες σε τοπικούς επαγγελματίες του κινηματογράφου, η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να αναπτυχθεί στο μέλλον και να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων από τις Η.Π.Α. στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυνατότητα για άμεσες αιτήσεις απασχόλησης

Στόχος των σεμιναρίων, που φέρουν τη σφραγίδα της NBCUniversal, είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων στην πρακτική κατανόηση του ρόλου του βοηθού παραγωγής, μια δουλειά με ιδιαίτερα καλό μισθό, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να απασχοληθούν είτε σε εξωτερικά γυρίσματα, είτε εσωτερικά, σε γραφεία, τόσο σε κινηματογραφικές, όσο και σε τηλεοπτικές παραγωγές. Για να γίνει κανείς βοηθός παραγωγής, χρειάζεται είναι να έχει διάθεση και εργασιακό ήθος.

Το Athens Film Office (AFO) του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό NBCUniversal και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, διοργάνωσαν δύο δωρεάν διήμερα προγράμματα
Το Athens Film Office (AFO) του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό NBCUniversal και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, διοργάνωσαν δύο δωρεάν διήμερα προγράμματα

«Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι που γίνεται αυτή η αρχή με το PA Bootcamp, γιατί ελπίζουμε να είναι η αρχή από πολλά άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα που σκοπεύουμε να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα γίνονται πολλές παραγωγές και ελληνικές και ξένες και υπάρχουν αιτήματα για περισσότερες παραγωγές, οπότε υπάρχει ένα πολύ πρόσφορο έδαφος για ανεύρεση εργασίας», δήλωσε στο iefimerida, η Χριστίνα Μητροπούλου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Athens Film Office.

Η εκπαίδευση γίνεται στην αγγλική γλώσσα και χρησιμοποιείται εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας. Στο τέλος του προγράμματος θα δοθεί πιστοποίηση από το P.A. Bootcamp, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να καταθέσουν άμεσα τις αιτήσεις τους για απασχόληση σε κάποια εταιρεία παραγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένας κλάδος ανάπτυξης που μπορεί να φέρει θέσεις εργασίας, οπότε για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερες παραγωγές, να μπορούμε να φέρουμε περισσότερα πρότζεκτ, πρέπει να μπορούμε να τα στελεχώσουμε. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι η αρχή για αυτό. Οι άνθρωποι που έχουμε φέρει, συνεργάζονται με τη Universal και έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία και βιογραφικά με περγαμηνές. Είναι άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται να μεταλαμπαδεύσουν αυτή την εμπειρία, τις γνώσεις τους και τα πρωτόκολλα που τηρούνται στις ξένες παραγωγές, τα οποία μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε γιατί πολύ απλά δεν είχαν χρειαστεί. Κι αυτό διότι, οι παραγωγές που εξυπηρετούσε η Ελλάδα μέχρι πρότινος, ήταν μικρότερου βεληνεκούς. Συνεπώς, τώρα που θέλουμε να ανοιχτούμε σε μια μεγαλύτερη αγορά, πρέπει να μπορούμε να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο», πρόσθεσε η κα Μητροπούλου.

Τα εργαστήρια έχουν ήδη υλοποιηθεί σε άλλες χώρες με επιτυχία και έχουν αναδείξει βοηθούς παραγωγής που σήμερα απασχολούνται σε μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές.

Ο Κώστας Μπακογιάννης με τον Στάθη Καλογερόπουλο μιλούν στους εκπαιδευόμενους
Ο Κώστας Μπακογιάννης με τον Στάθη Καλογερόπουλο μιλούν στους εκπαιδευόμενους

«Ο σκοπός του συνεδρίου αυτού, είναι αφενός να μάθουν στη θεωρία, το πώς λειτουργεί η δομή ενός γυρίσματος κι ενός συνεργείου, όπως όλες τις θέσεις, όλα τα τμήματα και τα αυστηρά πρωτόκολλα που κρατάνε, και αφετέρου να μάθουν τη λειτουργία σε επίπεδο γραφείου, το πώς μπορούν δηλαδή να στηθούν όλα αυτά. Μετά τη λήξη του προγράμματος, οι άνθρωποι αυτοί είναι έτοιμοι να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας, είτε στο γραφείο σαν Office Pαs, είτε στο πλατό, ή σε οποιοδήποτε εξωτερικό γύρισμα, ως Set PΑs. Η εκπαίδευση που γίνεται εδώ, είναι και για τα δύο τμήματα αυτής της θέσης», επισήμανε η κα Μητροπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι κατά τη διεξαγωγή των εργαστηρίων, τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Τα σεμινάρια επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, αλλά αναβλήθηκαν λόγω Covid-19.

Chuck Canzoneri: Τι δήλωσε ένας εκ των εκπαιδευτών στο iefimerida

«Το Athens Film Office επικοινώνησε μαζί μας πριν από αρκετούς μήνες, αλλά περιμέναμε ώστε να είναι εντάξει οι συνθήκες λόγω κορωνοϊού. Tώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ», ανέφερε μιλώντας στο iefimerida, o Chuck Canzoneri, ένας εκ των εκπαιδευτών του PA Bootcamp, ο οποίος έχει εργαστεί σε μεγάλες παραγωγές, όπως στην παγκοσμίως πετυχημένη αμερικάνικη σειρά, “The Office”.

«Αυτή είναι η δεύτερη χώρα που επισκεπτόμαστε την Ευρώπη. Τον προηγούμενο μήνα ήμασταν στη Μαδρίτη. Είναι καλό και για εμάς, γιατί βλέπουμε και τις διαφορές με τις ευρωπαϊκές εταιρείες, τι ζητούν, έτσι ώστε να το εντάξουμε στην εκπαίδευση που κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Chuck Canzoneri εκπαιδεύει τους νέους βοηθούς παραγωγής
Ο Chuck Canzoneri εκπαιδεύει τους νέους βοηθούς παραγωγής / Φωτογραφία: iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για το τι διδάσκει ο ίδιος στους εκκολαπτόμενους βοηθούς παραγωγής; «Εγώ έχω αναβάλει τη δράση του Bootcamp. Τους μαθαίνω τις ορολογίες και τη γλώσσα που επικοινωνούμε στο σετ, τι σημαίνουν οι συντμήσεις του call sheet, τη χρήση walkie talkie κ.ά. Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες που έχω αναλάβει, έχει να κάνει με τη στάση που πρέπει να έχεις σε ένα σετ, γιατί συναναστρέφεσαι με 150-200 διαφορετικές προσωπικότητες, και με το πώς να τα πηγαίνεις καλά με τόσα άτομα, καθώς είναι αναπόφευκτο να πατήσει κάποιος τα κουμπιά σου. Μπαίνουμε σε κανονικές συνθήκες παραγωγής, με πράγματα που έχουμε δει στα αλήθεια να συμβαίνουν και να βάζουν σε μπελάδες ορισμένους και μερικές φορές χωρίς να φταίνε αυτοί. Αυτό είναι το θέμα, πώς να το χειριστείς όλο αυτό, ξέροντας ότι δεν είναι δικό σου το φταίξιμο και χωρίς να ρισκάρεις τη δουλειά σου».

Οι διεθνείς παραγωγές που έχουν επιλέξει την Αθήνα

Η Αθήνα με το μοναδικό φως της, για το οποίο μιλούν με ενθουσιασμό όσοι την επισκέπτονται, αποτελεί ένα μοναδικό σετ.

Σημειώνεται ότι το Athens Film Office (AFO) από τον Μάρτιο του 2020 έχει συμβάλει ώστε, μέχρι σήμερα, 70 διεθνείς και εγχώριες παραγωγές να έχουν επιλέξει την Αθήνα για τα γυρίσματά τους, μετατρέποντας σταδιακά την πρωτεύουσα σε «Film Friendly City».

Ενδεικτικά, αυτή την περίοδο στην ελληνική πρωτεύουσα γυρίζεται η σειρά “Greek Salad” για λογαριασμό της συνδρομητικής πλατφόρμας Amazon Plus, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και τα γυρίσματα του πολυαναμενόμενου αγγλικού μιούζικαλ “The Greatest Days”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στις δημοφιλέστερες παραγωγές που έχει φιλοξενήσει η Αθήνα από το ξεκίνημα του Athens Film Office μέχρι σήμερα είναι η ταινία “Rise” για τη ζωή του σταρ του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο, παραγωγής DISNEY, η βραβευμένη με ΕΜΜΥ ισραηλινή σειρά “Τεχεράνη” και η ταινία “Crimes of the Future” του David Cronenberg.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ