Σχολεία: Με 3 αλλαγές το κουδούνι της Δευτέρας -Τι ισχύει για τεστ, κρούσματα και τηλεκπαίδευση [οδηγός] - iefimerida.gr

Σχολεία: Με 3 αλλαγές το κουδούνι της Δευτέρας -Τι ισχύει για τεστ, κρούσματα και τηλεκπαίδευση [οδηγός]

μαθητές σε αίθουσα σχολείου
Φωτογραφία: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λιγότερες από 24 ώρες απέμειναν για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με νέα μέτρα, στη «σκιά» της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Η επιστροφή αύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, για μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα γίνει με γενίκευση και ενίσχυση των ελέγχων κατά της Covid-19. Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ, παραμένουν ως έχουν, ενώ αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σχολεία ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους, την ώρα που δημιουργεί «πονοκέφαλο» σε ειδικούς και κυβέρνηση η σαρωτική διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα.

Ειδικότερα, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα πέντε τεστ σε πέντε ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο τρία self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
σχολεία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία self test δωρεάν την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορωνοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου». Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολεία: Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος μαθητή ή εκπαιδευτικού

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Εάν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Πότε μπορεί να γίνεται κατ' εξαίρεση τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ' εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Η πρόβλεψη για επαφή μαθητή ή εκπαιδευτικού με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Λίγες ώρες έμειναν για την επιστροφή στα σχολεία μαθητών και εκπαιδευτικών / Φωτογραφία: Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Λίγες ώρες έμειναν για την επιστροφή στα σχολεία μαθητών και εκπαιδευτικών / Φωτογραφία: Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με δύο δόσεις τους τελευταίους έξι μήνες ή με μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson τους τελευταίους δύο μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για δέκα ημέρες από την έκθεση.

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με δύο δόσεις πάνω από έξι μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson πάνω από δύο μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

Μετά την πέμπτη ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες. Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7. Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για πέντε ημέρες, και διενεργούν self test την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

Yπουργείο Παιδείας: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν βρήκαν self test

Χθες (8/1), νέα ανακοίνωση για τα self test κορωνοϊού ενόψει του ανοίγματος των σχολείων εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, λόγω και των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν. Όπως αναφέρεται σχετικά, από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου έως και τις 8 του μήνα, δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προσέλευση που υπήρξε ποτέ από την αρχή της πανδημίας με το υπουργείο να σημειώνει: «Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο». Παράλληλα, όπως αναφέρεται, «λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες».

Τι ισχύει για όσους δεν βρήκαν self test

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων αναφέρει ακόμη «πως στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν σελφ τεστ, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ-τεστ. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με σελφ τεστ για το άνοιγμα της Δευτέρας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επικοινώνησε με τους διευθυντές εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων να διαθέσουν οι ίδιοι τα self test σε όσους μαθητές και καθηγητές δεν κατάφεραν να προμηθευτούν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενημερώθηκαν να βρίσκονται νωρίς, από τις 7 το πρωί στο σχολείο, για να γίνουν οι απαραίτητες προμηθεύσουν από τα αποθέματα που έχουν τα σχολεία, με τα self test όσους δεν πήραν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον και τα νέα μέτρα

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο από αύριο, με τη μετάλλαξη Όμικρον να «καλπάζει». Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έφερε έκρηξη κρουσμάτων και αυτό με τη σειρά του οδήγησε τόσο σε νέο, χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή των PCR test, όσο και σε αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης.

Επίσης, εκτός από την αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα σχολεία, η επέλαση του κορωνοϊού επηρέασε και τον εορτασμό των Θεοφανίων. Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα στη χώρα, παρά το θετικό μήνυμα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία.

Μιλώντας στο Mega, η κ. Γκάγκα εκτίμησε πως «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ σύντομα. Πρέπει να κάνουμε υπομονή μία, δύο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν». Μάλιστα, προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αυξημένα κρούσματα, κοντά στις 50.000 ξανά.

Η αναμενόμενη αύξηση των μολύνσεων το προσεχές διάστημα πυροδοτεί ήδη συζητήσεις για νέα μέτρα, τα οποία ήδη είναι στο μικροσκόπιο της επιτροπής των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τα επιπλέον μέτρα που συζητούν οι εμπειρογνώμονες είναι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50.
  • Περαιτέρω περιορισμός του μέγιστου αριθμού των ατόμων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης
  • Πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πελατών και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, όπου μέχρι σήμερα μπορούν να κάθονται επιδεικνύοντας αρνητικό rapid test.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ