Όταν η Πισπιρίγκου προανήγγειλε τον θάνατο της Τζωρτζίνας στους γιατρούς, μια μέρα πριν τη σκοτώσει -Δικογραφία σοκ

Η Ρούλα Πισπιρίγκου

Πανελλήνια οργή έχει προκαλέσει η υπόθεση-σοκ της Πάτρας, με την κατηγορούμενη για τον θάνατο της κόρης της, Ρούλα Πισπιρίγκου, να περνά το δεύτερο 24ωρο στη ΓΑΔΑ.

Η 33χρονη πέρασε την πρώτη νύχτα ως κρατούμενη, στο κελί της -του 7ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου πηγαίνουν οι προσωρινά κρατούμενοι- μετά τη μεταφορά της από τον 11ο όροφο (Ανθρωποκτονιών).

Η 33χρονη «σύγχρονη Μήδεια», όπως την έχουν αποκαλέσει, δεν έχει «σπάσει» και συνεχίζει να μην παραδέχεται ότι ευθύνεται για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας.

Η στάση της παραμένει αδιάλλακτη, επιμένοντας ότι «δεν το έκανα εγώ», ενώ διαρκώς επαναλαμβάνει ότι δεν έχει ιδέα τι είναι η ουσία κεταμίνη.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η φράση της προς τους αστυνομικούς, όταν την οδήγησαν στη ΓΑΔΑ πως «την ώρα που μου χτυπήσατε την πόρτα, γκούγκλαρα να μάθω τι είναι η ουσία».

Η πρώτη νύχτα στο κελί -Σε τσιμεντένιο κρεβάτι

Το κρεβάτι στο κελί της Ρούλας είναι τσιμεντένιο με στρώμα (σ.σ. συνίστατο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού από κρεβάτι άλλου υλικού, π.χ. ξύλινου), ενώ το κελί διαθέτει κανονικά μπάνιο.

Τα πρωτόκολλα των επισκεπτηρίων λόγω κορωνοϊού είναι αυστηρά, ενώ οι ώρες του επισκεπτηρίου είναι 10:00-12:00 και 16:00-18:00 και μπορούν να πραγματοποιηθούν με χαρτί από την υπηρεσία που προέρχεται ο/η κρατούμενος/η.

Εκείνος, βέβαια, που μπορεί να την επισκέπτεται οποιαδήποτε στιγμή είναι ο δικηγόρος της, παρότι χθες αρνήθηκε να την αναλάβει και ο Νίκος Ιωάννου, μετά την παραίτηση του Απόστολου Λύτρα.

Τα κρατητήρια Ανδρών και Γυναικών είναι χωριστά, ενώ αναφορικά με τη σίτιση, το φαγητό έρχεται μόνο από τη Λέσχη.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι διάλογοι με τους αστυνομικούς -«Δεν έδωσα τίποτα στο παιδί»

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr, περιέγραψαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου ως ένα άτομο τρομοκρατημένο μεν με την εξέλιξη των τελευταίων ωρών, αλλά συνάμα ψυχρή και νευρική, «όπως εμφανιζόταν και στις συνεντεύξεις που έδινε».

Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται ανάκριση από τους αστυνομικούς σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ως εκ τούτου οι συζητήσεις μαζί της έχουν άτυπο χαρακτήρα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της από την Πάτρα στην Αθήνα, της παραμονής της το πρώτο 24ωρο στη ΓΑΔΑ, αλλά και της μεταφοράς της στα δικαστήρια, η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωνε άγνοια για τα όσα κατηγορείται.

Εξάλλου, χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος με τους αστυνομικούς που τη μετέφεραν από την Πάτρα στην Αθήνα.

«Με τι ιδιότητα με φέρατε εδώ;», φέρεται να ρώτησε η Πισπιρίγκου όταν οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. Τότε της έδειξαν το ένταλμα σύλληψης. Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

  • Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν έχω κάνει τίποτα. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της κεταμίνης, εμένα ήρθατε να πάρετε;
  • Αστυνομικοί: Έδωσες κεταμίνη στο παιδί σου;
  • Ρούλα Πισπιρίγκου: Όχι, δεν έδωσα στο παιδί τίποτα.
  • Αστυνομικοί: Πιστεύεις ότι υπάρχει κεταμίνη;
  • Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν είμαι σίγουρη για τα αποτελέσματα. Θέλω να ελεγχθεί αυτό. Την ώρα που μου χτυπήσατε την πόρτα, γκούγκλαρα να μάθω τι είναι η ουσία κεταμίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οι αστυνομικοί έπιασαν την κουβέντα με τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη μεταφορά της στη ΓΑΔΑ, και εκείνη απαντούσε κανονικά.

«Δεν θα τη χαρακτηρίζαμε χαζή γυναίκα», λένε έμπειροι αξιωματικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί της. Η συζήτηση, κατά πληροφορίες, επικεντρώθηκε όχι στο παιδί της, αλλά στη δική της κατάσταση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 33χρονη, που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, όταν ξεκίνησε από την Πάτρα για την Αθήνα έδειχνε φοβισμένη. Την ίδια ώρα, όμως, έδειχνε συνεργάσιμη, επικοινωνιακή, ενώ ελάχιστες φορές κατέβασε το κεφάλι.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά πληροφορίες, ζήτησε να μιλήσει και με τον άνδρα της και με την οικογένειά της, αλλά τελικά δεν κατέστη εφικτό.

Η υπόθεση είναι «δεμένη» και τα στοιχεία συντριπτικά, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το κίνητρο της δολοφονίας και δεν έχει βρεθεί ο τρόπος προμήθειας της θανατηφόρας ουσίας, λένε οι ίδιες αστυνομικές πηγές.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Πιθανότατα από το στόμα έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα

Στο μεταξύ, οι πηγές της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο iefimerida ανέφεραν ότι ο τρόπος που θα μπορούσε να χορηγηθεί η κεταμίνη ήταν ενδοφλέβια, από το στόμα ή εισπνεόμενη. Από τον χρόνο θανάτου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έδωσε την κεταμίνη από το στόμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι συνέπειες εμφανίζονται σε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 20 λεπτά. Να σημειωθεί ότι στις τοξικολογικές βρέθηκε ότι είχαν χορηγηθεί 6,5 mg/mililitre κεταμίνης.

Αντικείμενο της έρευνας είναι και το αν είχε χορηγηθεί στο παιδί και άλλες φορές κεταμίνη. Ουσιαστικά, το παιδί πέθανε δύο φορές, μία στην Πάτρα -όταν το επανέφεραν οι γιατροί- και μία φορά στο Παίδων, όπου τελικά κατέληξε, λένε πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις 29 Ιανουαρίου 2022, όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου χορήγησε στο παιδί κεταμίνη, φέρεται να ειδοποίησε τη νοσοκόμα στις 14:30. Αμέσως έσπευσαν γιατροί, έγινε ΚΑΡΠΑ και η ώρα θανάτου προσδιορίστηκε στις 15:50.

Σοκάρει η δικογραφία -«Αυτά που είδατε δεν είναι τίποτα...»

«Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Αυτή η απίστευτη φράση φέρεται να βγήκε από το στόμα της Ρούλας Πισπιρίγκου απευθυνόμενη στους γιατρούς του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μερικές ώρες πριν πεθάνει η Τζωρτζίνα, στις 28 Ιανουαρίου 2022...

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στους αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτές οι κουβέντες της 33χρονης προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.

Εννέα επεισόδια η Τζωρτζίνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας προς τις δικαστικές αρχές, η Τζωρτζίνα από τον Απρίλιο του 2021 έως και την ημέρα του θανάτου της είχε παρουσιάσει εννέα επεισόδια ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Πάτρας και στο Παίδων, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς. Τα επεισόδια αυτά χαρακτηρίζονται αιφνίδια και μάλιστα σε δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.

Το πρώτο επεισόδιο της Τζωρτζίνας σημειώθηκε στις 8 Απριλίου 2021 με τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων στον ύπνο της, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της Ίριδας, του έξι μηνών βρέφους της οικογένειας Δασκαλάκη, που έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαρτίου του περασμένου έτους.

Η εννιάχρονη Τζωρτζίνα δεν παρουσίασε τέτοια επεισόδια όσο νοσηλευόταν στο Ωνάσειο ή σε ΜΕΘ. Μάλιστα, στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.

Επίσης, εκεί έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, πάντοτε ζητούσε μονόκλινο δωμάτιο στα νοσοκομεία και ρωτούσε εάν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στα δωμάτια, με το πρόσχημα ότι αφήνει τα πράγματά της και φοβάται τυχόν κλοπές.

Τα ιατρικά επεισόδια της Τζωρτζίνας του Ιανουαρίου

Οι αστυνομικοί, όπως αναγράφουν στην έκθεσή τους, εξέτασαν το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύθηκε το κορίτσι.

Στο διαβιβαστικό περιγράφουν εκτενώς τις τελευταίες ημέρες του παιδιού.

Στις 21 Ιανουαρίου του 2022 εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική.

Μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν, και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ, έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε στην Κλινική.

Έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ, μένει εκεί για 24 ώρες, χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα.

Τότε, στις 26 Ιανουαρίου, αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για να διερευνηθούν αυτά τα επεισόδια.

Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα επεισόδιο.

Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο, συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, που αντιμετωπίστηκε.

Τις επόμενες ημέρες, από 28 Ιανουαρίου έως 29 Ιανουαρίου, εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.

Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική, διασωληνώθηκε και το παιδί κατέληξε.

Η Πισπιρίγκου ζητούσε πάντα μονόκλινο, έδινε η ίδια τα χάπια στο παιδί

Η μητέρα της Τζωρτζίνας, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, που συνόδευε το παιδί, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό στο Παίδων να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της.

Το πρώτο βράδυ της νοσηλείας, στο δωμάτιο του παιδιού ήταν και ο πατέρας, όλες τις άλλες ημέρες μόνον η 33χρονη. Κάποια από τα φάρμακα που χορηγούνταν στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτισή του. Η Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.

Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει τη χορήγηση των φαρμάκων η Πισπιρίγκου, και να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.

Σημειώνεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2022 αποχώρησε ο πατέρας και έμεινε μόνον η Πισπιρίγκου, μέχρι και το θάνατο της Τζωρτζίνας.

Η τελευταία ημέρα της Τζωρτζίνας

Στο διαβιβαστικό περιγράφονται λεπτομερώς τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 2022, ημέρα που πέθανε η 9χρονη Τζωρτζίνα. Μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας, σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο. Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια, η Πισπιρίγκου της είπε κάτι χαμηλόφωνα, που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε.

Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο, ενημέρωσε τη γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού. Το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν -ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφυγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα κατέληξε.

Η τοξικολογική έκθεση της Τζωρτζίνας

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της δικογραφίας, ο θάνατος επήλθε συνεπεία θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση (6,5 ml). Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη ήταν από 5 έως 20 λεπτά

Η αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού

Το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία και κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη.

Ο αστυνομικοί, έχοντας αυτό ως δεδομένο, προχώρησαν στην αξιολόγηση των λοιπών στοιχείων, από τα οποία προέκυψαν τα εξής:

Η μάνα ήταν συνεχώς παρούσα και κοντά στο παιδί, ήταν εκείνη που ζήτησε μονόκλινο δωμάτιο, τεχνηέντως ρώτησε για τις κάμερες και δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας.

Στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα». Προβλέποντας ουσιαστικά το μεγάλο επεισόδιο του παιδιού, που τελικά συνέβη και οδήγησε στον θάνατό του.

Τα λεγόμενά της έκαναν αίσθηση στους γιατρούς, γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.

Στο Παίδων τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πατέρα. Όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο, εκείνη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών ολοκλήρωσαν την έρευνά τους και υπέβαλαν τη σχετική δικογραφία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος άσκησε σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ