Τι είναι η κεταμίνη, η τοξική ουσία που «ξεκλείδωσε» τον θάνατο της Τζωρτζίνας - iefimerida.gr

Τι είναι η κεταμίνη, η τοξική ουσία που «ξεκλείδωσε» τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Η ουσία κεταμίνη που βρέθηκε στις τοξικολογικές του ενός από τα τρία νεκρά παιδία στην Πάτρα
Η ουσία κεταμίνη που βρέθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις τής Τζωρτζίνας / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ουσία κεταμίνη ήταν αυτή που «ξεκλείδωσε» τον θάνατο της Τζωρτζίνας, του ενός από τα τρία παιδιά που πέθαναν μυστηριωδώς στην Πάτρα.

Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό για χειρουργεία ζώων και ήπιο αντικαταθλιπτικό, το οποίο εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις του μεγαλύτερου από τα τρία παιδιά που πέθαναν στην Πάτρα, ενώ δεν χορηγήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν η μικρή Τζωρτζίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη αναισθητική ουσία μπορεί να είναι θανατηφόρα σε μεγάλες δόσεις. Επίσης, χρησιμοποιείται μόνο για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι διαθέσιμη στο εμπόριο, ενώ χορηγείται κυρίως για κτηνιατρικούς λόγους.

Κεταμίνη: Η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ και πέρασε ως ναρκωτικό στα κλαμπ

Η κεταμίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Προκαλεί αποσυνδετική αναισθησία, μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση, παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο, και οδηγεί σε καταστολή και αμνησία.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιείται σε χειρουργεία ζώων.

Σε χαμηλότερες, υποαναισθητικές δόσεις, χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ωστόσο, η αντικαταθλιπτική δράση μεμονωμένης χορήγησης κεταμίνης εξασθενεί με τον καιρό και τα αποτελέσματα της επαναλαμβανόμενης χρήσης είναι αμφιλεγόμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ψυχιατρικές παρενέργειες είναι συχνές, καθώς και η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η ναυτία. Η τοξικότητα στο ήπαρ και το ουροποιητικό είναι συχνή σε τακτικούς χρήστες υψηλών δόσεων για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η κεταμίνη δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1962 και εγκρίθηκε για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1970. Χρησιμοποιήθηκε τακτικά σε σκύλους και άλογα και εκτενώς για χειρουργική αναισθησία στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται επίσης ως ψυχαγωγικό φάρμακο, τόσο σε σκόνη όσο και σε υγρή μορφή, που συχνά αναφέρεται ως «Special K» για τις παραισθησιογόνες και διασπαστικές της επιδράσεις. Είναι μια ουσία που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο, στη συνέχεια πέρασε στα κλαμπ, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1980, όντας ένα από τα κυρίαρχα ναρκωτικά της εποχής.

Κεταμίνη: Μια ουσία που δεν βρίσκεις εύκολα σε φαρμακείο

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Χαράλαμπο Κούτση, που μίλησε στο Mega, η κεταμίνη είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης, το οποίο εάν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις προκαλεί άπνοια και θάνατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα η κεταμίνη κυκλοφορεί σαν κτηνιατρικό σκεύασμα, αλλά μπορεί να υπάρχει και νοσοκομειακή χορήγηση της ουσίας. Όπως είπε ο κ. Κούτσης, είναι μία ουσία που δεν δίνεται εύκολα σε φαρμακείο, παρά μόνο σε νοσοκομεία, και αυτό μόνο όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Ακόμη, η κεταμίνη δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν σοβαρά προβλήματα με την καρδιά τους.

«Το συγκεκριμένο αναισθητικό ανήκει στην κατηγορία βραχείας δράσης. Όταν μιλάμε για θανατηφόρες δόσεις, ο θάνατος θα είναι πολύ γρήγορος, εντός μερικών λεπτών», σύμφωνα με τον κ. Κούτση.

Κεταμίνη: Ένα φάρμακο που σε «φτιάχνει»

Σύμφωνα με τον Θάνο Ασκητή, που μίλησε για την κεταμίνη στην εκπομπή «Live News» του Mega, πρόκειται για «ένα ψυχοτρόπο φάρμακο, που χορηγείται ευρέως στην κτηνιατρική ως αναισθητικό για χειρουργική επέμβαση ζώων και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον πόλεμο του Βιετνάμ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια η κεταμίνη αρχίζει να ισχυροποιεί τη θέση της στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν πως κάποιος που παίρνει επί χρόνια αντικαταθλιπτική αγωγή, μία μικρή δόση κεταμίνης μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα επικίνδυνο φάρμακο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στην ουροδόχο κύστη.

«Είναι ένα φάρμακο που σε "φτιάχνει", είναι ψυχεδελική ουσία. Οι Αμερικανοί το χρησιμοποίησαν ευρέως σε στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί ως καταπραϋντικό φάρμακο, το οποίο δόθηκε σε μεγάλες δόσεις και έγινε ναρκωτικό», τόνισε ο κ. Ασκητής. Ωστόσο, «η χορήγηση μεγάλων δόσεων κεταμίνης είναι δυνατόν να δημιουργήσει ανησυχία, ταχυκαρδίες και καταστολή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ