Μπαίνει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας η Ρομποτική -Τα 5 «SOS» που πρέπει να γνωρίζετε - iefimerida.gr

Μπαίνει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας η Ρομποτική -Τα 5 «SOS» που πρέπει να γνωρίζετε

ρομποτική σε σχολείο
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ειδικά κιτ Ρομποτικής και STEM θα εξοπλιστεί το σύνολο των σχολείων της χώρας.

Η αρχή έγινε χθες με τον εξοπλισμό που παραδόθηκε σε νηπιαγωγείο της Αττικής, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Το έργο «Προμήθεια Εξοπλισμού Ρομποτικής και STEM για την Εκπαίδευση» εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και αποτελεί οριζόντια παρέμβαση του ΥΠΑΙΘ, καθώς αφορά στο σύνολο των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας.

Η επένδυση ξεπερνά σε ύψος τα 30 εκατομμύρια ευρώ και αξιοποιεί κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, αποσκοπώντας στον εφοδιασμό των σχολείων της χώρας με περισσότερα από 177.000 σετ ρομποτικής και STEM.

Τα 5 «SOS» για τη Ρομποτική στα σχολεία

Ακολουθεί ο οδηγός ερωτήσεων - απαντήσεων από το υπ. Παιδείας:

 1. Ποια είναι τα οφέλη της εκπαιδευτικής ρομποτικής;
 • Η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τα μαθηματικά, την πληροφορική και την τεχνολογία και εισάγει βασικές έννοιες προγραμματισμού. Πρόκειται για κατεξοχήν διεπιστημονική δραστηριότητα.
 • Δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες, όπως κριτική σκέψη, ομαδική εργασία, συνεργατικότητα, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα, διαχείριση έργου.
 • Συνδυάζει τη μάθηση και το παιχνίδι, αποτελεί μια ευχάριστη και ευέλικτη διδασκαλία μάθησης, που προωθεί το κίνητρο των παιδιών και συμβάλλει στη μετατροπή των σχολείων σε δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας.

2) Σε ποια σχολεία θα διατεθούν τα κιτ ρομποτικής;

 • Κιτ ρομποτικής θα παραλάβουν όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της Επικράτειας.

3) Πόσα κιτ ρομποτικής παραδίδονται στα σχολεία της χώρας;

 • Περισσότερα από 177.000 κιτ ρομποτικής θα παραδοθούν σταδιακά σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας. Η αντιστοιχία μαθητών με κιτ ρομποτικής ανά εκπαιδευτική δράση είναι περίπου 1 κιτ ανά 3 μαθητές, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή συνεργατικών δραστηριοτήτων σε μικρές ομάδες.

4) Γιατί ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και σε ποιες άλλες τάξεις διδάσκεται;

 • Γιατί τα παιδιά στην ηλικία αυτή απορροφούν με μοναδική ικανότητα γνώσεις και δεξιότητες, γιατί είναι εξαιρετικά γόνιμα χρόνια στα οποία διαμορφώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό το μυαλό των παιδιών μας και συνεπώς έχουμε χρέος να επενδύσουμε ακόμη πιο πολύ στα κρίσιμα αυτά χρόνια.
 • Μέσω της ρομποτικής, οι μαθητές στο Νηπιαγωγείο κατανοούν βασικές αρχές αλληλεπίδρασης, ενώ στη συνέχεια στο Δημοτικό εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία βασικές αρχές προγραμματισμού, πριν την βαθύτερη εξοικείωση με τον προγραμματισμό.
 • Η εκπαιδευτική ρομποτική έχει ενσωματωθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα και διδάσκεται στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, λοιπών προγραμμάτων ρομποτικής και εντός του μαθήματος της Πληροφορικής.

5) Πώς θα υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία της εκπαιδευτικής ρομποτικής;

 • Οι εκπαιδευτικοί μας θα υποστηριχθούν μέσω
  • Ειδικού εκπαιδευτικού υλικού για τα κιτ ρομποτικής.
  • Προγράμματος στοχευμένης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την εκπαιδευτική ρομποτική.
  • Μηχανισμού υποστήριξης - εξειδικευμένο “helpdesk”.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ