Ρεβυθούσα: Η λειτουργία, οι δυνατότητες και η στρατηγική θέση του τερματικού σταθμού LNG - iefimerida.gr

Ρεβυθούσα: Η λειτουργία, οι δυνατότητες και η στρατηγική θέση του τερματικού σταθμού LNG

Η Ρεβυθούσα, ο τερματικός σταθμός LNG
Η Ρεβυθούσα, ο τερματικός σταθμός LNG
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη Ρεβυθούσα, τον τερματικό σταθμό LNG, επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο σταθμός έχει δυνατότητα να προμηθεύσει φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές γειτονικών χωρών και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι δυνατότητες του Τερματικός Σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα

Διαθέτει συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 225.000 m3 ΥΦΑ, αποτελούμενος από δύο δεξαμενές των 65.000 m3 η κάθε μία και μία μεγαλύτερη, χωρητικότητας 95.000 m3.
Η αποβάθρα της Ρεβυθούσας μπορεί να φιλοξενήσει πλοία από 25.000 έως 266.000 m3 ΥΦΑ, μέγεθος που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς ΥΦΑ στον κόσμο, με μήκος περίπου 355 μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι υποδομές στη Ρεβυθούσα
Οι υποδομές στη Ρεβυθούσα

Στρατηγικά τοποθετημένη, κοντά σε κάποιες από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, όπως η Αττική και η Βοιωτία, η Ρεβυθούσα μπορεί να προμηθεύσει φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές γειτονικών χωρών, μέσω της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και της μελλοντικής διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Γιατί αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για την Ελλάδα

Αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για την Ελλάδα, καθώς εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού και επιτρέπει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας με φυσικό αέριο, παρέχοντας λειτουργική ευελιξία στο σύστημα μεταφοράς, καθώς και αυξημένη ικανότητα κάλυψης της μέγιστης ζήτησης φυσικού αερίου. Είναι το μοναδικό Σημείο Εισόδου του δικτύου που εγχύει φυσικό αέριο στο Νότιο τμήμα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από το βασικό ρόλο που έχει για την καθημερινή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας έχει αποδείξει τη στρατηγική του σημασία ξανά στο παρελθόν, καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης κρίσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία το 2009, εξυπηρέτησε αποτελεσματικά με ΥΦΑ τη βουλγαρική αγορά για κάποιες ημέρες, μέσω αντίστροφης ροής φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης Σιδηροκάστρου.

Το 2021, η Ρεβυθούσα κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Ρεβυθούσα έγινε η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, καλύπτοντας το 43,23% των εισαγωγών μας, με την παραλαβή 21 φορτίων ΥΦΑ από 6 χώρες (ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτο, Ομάν και Ινδονησία).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ