Δρ Πρασσάς: Πότε είναι η χειρότερη στιγμή να κολλήσεις και να μεταδώσεις κορωνοϊό -Ίσως έρθουν νέα εμβόλια - iefimerida.gr

Δρ Πρασσάς: Πότε είναι η χειρότερη στιγμή να κολλήσεις και να μεταδώσεις κορωνοϊό -Ίσως έρθουν νέα εμβόλια

Ο δρ. Μοριακής Βιολογίας Ιωάννης Πρασσάς
Ο δρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Αν όλοι είναι να κολλήσουμε κάποια στιγμή κορωνοϊό, γιατί να προσέχουμε; Περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν και ακόμη και τώρα που είμαστε τριπλοεμβολιασμένοι;».

Στο ερώτημα αυτό, που ακούγεται πλέον συχνά, απαντά μέσω του iefimerida.gr ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί, είναι γεγονός ότι η ένταση της προσοχής δεν είναι πια η ίδια, καθώς με τον πλήρη εμβολιασμό το ρίσκο από τον κορωνοϊό είναι πολύ μικρότερο. Οι επιστήμονες διαθέτουν καλύτερα εργαλεία και γνωρίζουν πώς να δράσουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η νόσηση από Covid-19 είναι χωρίς επιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πρασσάς απαριθμεί πέντε λόγους για τους οποίους απαιτείται αυξημένη εγρήγορση:

  1. Γιατί η χειρότερη στιγμή να κολλήσεις και να μεταδόσεις τον ιό είναι εν μέσω κάποιου εποχιακού κύματος, τότε που μεγιστοποιείται η πίεση στα ΕΣΥ. Η πανδημία είναι ένα συλλογικό game και οι χειμώνες είναι πάντα οι πιο δύσκολοι επιδημιολογικά μήνες. Εννοείται ότι, ακόμη και αν προσέχεις, είναι τόσο μεταδοτικός ο ιός που πιθανότατα δεν θα τον αποφύγεις. Μιλάμε για έναν ιό που μπορεί να μολύνει το 30%-40% του πληθυσμού σε ένα κύμα. Αλλά ας κάνουμε αυτό που μπορούμε.

2. Γιατί είναι ένας καινούργιος ιός και μας λείπει σημαντική γνώση σχετικά με πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές, γνώση που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

3. Γιατί δεν ξέρουμε ακόμη την επίπτωση συχνών επαναληπτικών μολύνσεων με τον ιό αυτό.

4. Γιατί θα έρθουν σύντομα θεραπευτικά μέσα που θα αλλάξουν τους όρους του «παιχνιδιού» για συμπολίτες μας με ευπάθεια ή ανοσοκαταστολή. Όλοι μας έχουμε στον κύκλο μας κάποιον που περιμένει τα νέα φάρμακα πώς και πώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Γιατί ίσως έρθουν νέα εμβόλια, π.χ. παν-κορωνοϊού ή εισπνεόμενα, που θα μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα έκθεσης στον ιό.

Και μέχρι πότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε; Ο Γιάννης Πρασσάς απαντά: «Μέχρι να κριθεί ότι το κόστος των όποιων μέτρων δεν ξεπερνάει το προσωπικό και συλλογικό κέρδος. Και αυτό είναι αρκετά υποκειμενικό γιατί άλλες ανάγκες, υποχρεώσεις και αντοχές έχει ο καθένας μας. Όποτε ας αφήσουμε στην άκρη τα επικριτικά μας καπέλα και ας κάνουμε υπομονή όσο αντέχει ο καθένας. Να περάσει σίγουρα και αυτή η δύσκολη φάση και μετά θα έρθουν ανάσες για όλους. Ανάσες που θα χρειαστούμε γιατί η συμβίωσή μας με τον ιό θα είναι μόνιμη και κατά περιόδους ταραχώδης. Στη μακρά αυτή πορεία η συνοχή μας θα είναι κλειδί, καθώς θα μαθαίνουμε να αμυνόμαστε εξυπνότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ