Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία: Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ -Όλα όσα αλλάζουν - iefimerida.gr

Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία: Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ -Όλα όσα αλλάζουν

κορωνοϊός επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές
Επιστροφή στα σχολεία για τους μαθητές © INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστρέφουν στα σχολεία σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μαθητές, με μέτρα κατά της πανδημίας αλλά και σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Καταργούνται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα self tests, ωστόσο μαθητές και εκπαιδευτικοί, εάν το επιθυμούν, μπορούν να φορέσουν τη μάσκα τους. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου από τις 16:00 στις 17:30 στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σε όλη τη χώρα, για όσους γονείς το επιθυμούν, εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα. Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Πάντως, στην αρχή του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για νήπια/προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Μια νέα αλλαγή είναι ότι εισάγονται οι εκπαιδευτικοί όμιλοι, οι παιδαγωγικοί σύμβουλοι-μέντορες, οι ενδοσχολικοί συντονιστές και τα ενισχυμένα ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κ.ά.). Επίσης, εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα συνεχιστούν τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, η «ελληνική Pisa», η ενισχυτική διδασκαλία, η τράπεζα θεμάτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ξεκινά και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις του Γυμνασίου θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στην Γ' Λυκείου θα πραγματοποιηθούν 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α' και Β' Λυκείου 22 Μαΐου με 15 Ιουνίου.

Η κλήρωση για τα Πειραματικά είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2023 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα για τις 29 Απριλίου.

Τέλος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά Πρότυπα ΕΠΑΛ, 24 σε όλη τη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φετινά μέτρα κατά του κορωνοϊού

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με rapid test ή PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Τα τεστ διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τι συμβαίνει αν οι μαθητές/τριες εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19

Εάν ένας/μια μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα κορωνοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid- 19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/της μαθητή/τριας.
  • Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή νοσούντων στο σχολείο

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Ως ημέρα «0» (μηδέν) θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Η πρώτη ημέρα στα σχολεία

Όσον αφορά στην πρώτη ημέρα στο σχολείο, το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, θα δοθούν οδηγίες για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου, οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν. Από την Τρίτη ξεκινούν κανονικά τα μαθήματα.

Κεραμέως: 25.000 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε χθες στο ΟΤ Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ανοίξουν σήμερα με τέσσερις σημαντικές αλλαγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια με τις προσλήψεις χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καινοτομίες που εισάγονται στα σχολεία.

Σημείωσε ότι τη Δευτέρα «θα βρούμε σχολεία με 25.000 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς».


Οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές που ανακοίνωσε η Κεραμέως

«Για 12 χρόνια φεύγανε στη σύνταξη χιλιάδες εκπαιδευτικοί και δεν διοριζόταν κανείς μόνιμος. Θα δούμε μια σημαντική ενίσχυση σε εκπαιδευτικό προσωπικό» είπε η υπουργός Παιδείας.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να εξορθολογίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στην Εκπαίδευση. Επίσης, διευρύνουμε το ωράριο στο ολοήμερο σχολείο, το οποίο από φέτος θα τελειώνει στις 17:30 για το 50% των τμημάτων της χώρας», πρόσθεσε.

Για το ολοήμερο σχολείο, ένας θεσμός που έχουν αγκαλιάσει οι ελληνικές οικογένειες, επισήμανε ότι «ο πρώτος λόγος για τη διεύρυνση του ωραρίου είναι η ενίσχυση με δημιουργικές δράσεις και ο δεύτερος για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι γονείς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Κεραμέως πρόσθεσε ότι, εκτός από τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και την αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, από φέτος θα υπάρχουν και οι μέντορες εκπαιδευτικοί που θα καθοδηγούν τους δασκάλους και καθηγητές, ενώ θα δούμε νέα ψηφιακά εργαλεία με διαδραστικούς πίνακες οι οποίοι θα αρχίσουν να εγκαθίστανται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ