Κοντά στα 2.000 και σήμερα τα κρούσματα -«Καμπανάκι» από Μητσοτάκη, παίρνει παράταση το lockdown - iefimerida.gr

Κοντά στα 2.000 και σήμερα τα κρούσματα -«Καμπανάκι» από Μητσοτάκη, παίρνει παράταση το lockdown

κορωνοϊός ΕΟΔΥ
Έλεγχοι για τον κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ © George Vitsaras/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα ίδια επίπεδα με χθες αναμένεται να κινηθούν και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα.

Χθες κατεγράφη έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία έφθασαν τα 2.147, με τα 1.047 να εντοπίζονται στην Αττική. Ηταν η πρώτη φορά που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τα κρούσματα να είναι επίσης κοντά στα 2.000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη αυτή, με τον εντοπισμό 2.000 κρουσμάτων ημερησίως, δεν επιτρέπει τη σταδιακή άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση. Ηδη έχει προαναγγελθεί ότι η σταδιακή άρση θα πάει για τις 8 Μαρτίου, ενδεχομένως και αργότερα.

Λοιμωξιολόγοι τονίζουν σε δηλώσεις τους ότι το lockdown θα πρέπει να πάρει παράταση τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις για άρση του lockdown θα ληφθούν πλέον με βάση τα δεδομένα των επόμενων εβδομάδων.

«Καμπανάκι» από τον Κ. Μητσοτάκη

Στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας -πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών- να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Το βασικό μήνυμα, το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε, είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού. Kαι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας».

Εκτάκτως η σύσκεψη στον ΕΟΔΥ αύριο υπό τον Τσιόδρα

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι εκτάκτως αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ αναμένεται να συμμετάσχει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η χθεσινή «έκρηξη» των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι η Αττική και άλλοι «κόκκινοι» δήμοι βρίσκονται σε δεύτερη εβδομάδα lockdown με κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο, έχουν σημάνει συναγερμό.

Θωμαΐδης: Παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η παράταση θα ήταν «φρονιμότερη» για δύο εβδομάδες, αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση. Ερωτηθείς για την «έκρηξη» των κρουσμάτων, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα, δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε, και επισήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα».

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν σχολεία, εστίαση, καταστήματα, με έξυπνα μέτρα

Ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως.

Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων, που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες.

«Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με έναν φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού -το λεγόμενο click in shop.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παγώνη: Στο 87% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική

Στο 87% είναι η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως τόνισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Παρ' όλα αυτά, όπως εξήγησε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», χρειάζεται ψυχραιμία, ενώ η μείωση των κρουσμάτων θα έρθει αργότερα, αφού «τώρα μπαίνουμε στο 15ήμερο του lockdown». Η ίδια εκτιμά ότι ίσως παραταθούν κατά μία εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν περιμένει να γίνουν και πολλά πράγματα μέσα σε αυτό το διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κρούσματα Κορωνοϊός covid-19 lockdown Αττική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ