Πλεύρης: Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό - iefimerida.gr

Πλεύρης: Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό

Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης / Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπό τον Θάνο Πλεύρη, έδωσε τη Μεγάλη Τετάρτη, το υπ. Υγείας για τις εξελίξεις στην πανδημία, αλλά και τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκτός από τον κ. Πλεύρη, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Υγείας είπε:

«Μετά από δυο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα, έχουμε εμβόλιο, 75% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί ενώ παράλληλα λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και πλέον έχει τεχνογνωσία και φάρμακα, θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ για να δομήσουμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα, θα το στηρίξουμε και με πόρους και παράλληλα μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπαίνουμε στη φάση της συνυπαρξης με τον ιό. 

Δεν πιστεύουμε στην λογική της zero covid που αποτυγχάνει.

Μπαίνουμε σε μια διαδικασία, σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα είναι δυναμικό, θα βλέπουμε πως πηγαίνει και θα προσαρμοζόμαστε.

Η χώρα μας βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου.

Ακόμη και οι σκληροί δείκτες το βασικό στοιχειό που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, και σε αυτούς η χώρα μας είχε χαμημλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν εφησυχάζουμε. Τα μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό να μειώσουν τις απώλειες των ανθρώπων που χάσαμε από την πανδημία. Χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια η προσπάθεια ήταν η χώρα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρούσματα στα σχολεία, πώς ελήφθη η απόφαση για κατάργηση των self test

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ο πιο σημαντικός δείκτης της πανδημίας

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, εξήγησε:

Ορίζεται ως η διαφορά του αριθμού των θανάτων σε μια περίοδο με τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων την ίδια περίοδο.

Ο αριθμός θανάτων covid δεν είναι ο σωστός τρόπος σύγκρισης μεταξύ χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα γίνει με τα τεστ στα σχολεία

Οπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου και στα σχολεία μπαίνουμε σε μια νέα φάση και μετά το Πάσχα τεστ θα γίνονται μόνο σε όσα παιδιά έχουν συμπτώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν έχουμε ένα παιδί που διαγιγνώσκετε με κοβιντ θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα. (Τα τεστ όπως διευκρινίστηκε ακολούθως, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, θα δίνονται στους μαθητές δωρεάν).

Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα θα πρέπει οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι. Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για Covid αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό.

Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων η κυρία Παπαευαγγέλου, ερωτήθηκε για την κατάργηση των τεστ ξανά και επισήμανε ότι «ένας σημαντικός αριθμός παιδιών έχει νοσήσει. Και ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί. Οτι ισχύει για τους ενήλικες ισχύει και για τα παιδιά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας

Από τους δημοσιογράφους τέθηκε και το θέμα της έξαρσης κρουσμάτων ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά στο ΗΒ και στην ΕΕ.

Η κυρία Παπαευαγγέλου μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με το σύνδρομο long covid, καμία απολύτως συσχέτιση με το εμβόλιο (μιλάμε για μικρά παιδιά που δεν είχαν καν εμβολιαστεί) και εξήγησε ότι πρόκειται για ηπατίτιδα που προέρχεται από έναν κοινό αδενοϊό και ανέφερε ότι μελετάται κατά πόσο η «αποστείρωση» στην οποία έζησαν τα μικρά παιδάκια τα δύο τελευταία χρόνια έχει παίξει ένα ρόλο.

Ανέφερε συγκεκριμένα η κυρία Παπαευαγγέλου: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κακμία συσχέστιση των κρουσμάτων ηπατίτιδας με το long covid. Κάποια παιδιά στο ΗΒ είχαν περάσει covid. To φαινόμενο συνδέεται με έναν κοινό ιό τον αδενοϊό. Είναι παιδια που δεν είχαν εμβολιαστεί, φαίνεται να οφείλεται σε μια λοιίμωξη με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει πριν. Τα παιδακια που είναι 2 , 3 ετών έχουν μεγαλώσει σε έναν αποστειρωμένο κόσμο, δεν είχαν συνάχι κλπ. Τα χρωστούμενα έρχονται μαζεμένα, θα αρχίσουν τα παιδιά μας να έχουν ιώσεις. Πρέπει να το παρατηρήσουμε. Ηπατίτιδα στα παδιά από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα».

Ο Θεοκλής Ζαούτης συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Γιατί όλα τα παιδιά αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν τίθεται θέμα να συσχετιστεί το εμβόλιο με την ηπατίτιδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Θάνος Πλεύρης προσέθεσε τέλος ότι «παρακολουθούμε το θέμα της ηπατίτιδας και είμαστε έτοιμοι και για τυχόν καταγραφή και για τυχόν αντιμετώπιση κρουσμάτων».

Lockdown στην Σανγκάη -Κρύβουν κάτι;

Σε ότι αφορά τα ακραία μέτρα στην Σανγκάη και τους φόβους ότι οι Κινέζοι κάτι κρύβουν, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι οι εικόνες αυτές που βλέπουμε σχετίζονται με την πολιτική της Κίνας για zero covid. «Είναι μια πολιτική που είμαστε αντίθεταοι. Δεν υπήρξε εμβολιαστική καλυψη και ανοσία. Παρακολουθούμε τι συμβαίνει. Ολες οι ενδείξεις ειναι οτι έχουμε να κάνουμε με την Ομικρον και είναι απλά η πολιτική της Κίνας για zero covid».

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα 

Ο Θεοκλής Ζαούτης απάντησε και σε ερωτήσεις για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα ως δείκτη, εξήγησε ότι όσα περισσότερα χρόνια έχουμε ως base line τόσο το καλύτερο για τα συμπεράσματα που βγάζουμε και πρόσθεσε: «Πέρα από αυτή τη μελέτη (σσ μια μελέτη την οποία είχε παρουσιάσει νωρίτερα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης) αν ψάξουμε ποιος ειναι ο πιο ισχυρός δείκτης θνησιμότητας, είναι άπειρα τα δημοσιεύματα που μιλούν για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, ως τον μόνο δείκτη που μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε ότι «στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα γίνεται σύγκριση όλων των θανάτων ανεξαρτήτως covid ή όχι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του τόνισε: «Η καταγραφή που ακολουθεί κάποια χώρα έχει κάποια δεδομένα. Τι μας βοηθά η υπερβάλλουσα θνητότητα; Οτι ασχέτως της καταγραφής θανάτων μας βοηθά να καταλάβουμε ότι σε μια περίοδο που υπήρχε πανδημία πόσο παραπάνω πληθυσμό είχαμε που πέθανε. Μας βοηθά να έχουμε μια καλύτερη εικόνα».

Θάνατοι από κορωνοϊό

Ο Θεοκλής Ζαούτης απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει άλλος τρόπος στον ΕΟΔΥ που μετρούν τους θανάτους, απάντησε ότι «οι πραγματικοί θάνατοι είναι αυτοί που δηλώνονται στην ανακοίνωση. Χρησιμοποιούμε τον ορισμό του ΠΟΥ, που λέει ότι όταν κάποιος πεθάνει ενώ έχει covid χρεώνεται ως θάνατος covid. Ακολοθούμε από την αρχή τον ορισμό του ΠΟΥ. Δεν θα αλλάξει ο τρόπος καταγραφής».

Σε ερώτηση λίγο αργότερα όταν κλήθηκε να απαντήσει ο κ.Πλεύρης διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα καταγράφονται θάνατοι με Covid όχι από Covid.

Τα ποσοστά των εμβολιασμένων διασωληνωμένων

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε ότι σε ότι αφορά τους διασωληνωμένους, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε διευκρίνισή του ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε: «Έχουμε 85% ενηλίκους εμβολιασμένους. Από το 15% των ανεμβολίαστων, είναι το 65% των διασωληνωμένων».

Δεν καταργούνται οι μάσκες και τα μέτρα, καταργείται η υποχρεωτικότητα


Η κυρία Αγαπηδάκη απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα φάση στην οποία μπαίνουμε, διευκρίνισε: «Αναβαθμίζουμε το κομμάτι που αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση. Προσπαθούμε να έχουμε συντονισμένη ανταπόκριση. Δεν καταργούνται οι μάσκες και τα μέτρα προστασίας. Εχει σημασία να αντιληφθεί ο πολίτης ότι τα μέσα προστασίας είναι εδώ, αλλά καταργείται η υποχρεωτικότητα. Μεταβαίνουμε σε ένα πλαίσιο που έχει αυξημένες ελευθερίες. Χρειάζεται να βρούμε το χρυσό σημείο ισορροπίας που θα έχουμε κοινωνική δραστηριότητα αλλά με ασφάλεια.
Το βάρος πρέπει να πέσει στους ανεμβολίαστους. 

Παρακολουθούμε τα μέτρα. Για το πρόστιμο αξιολογούμε με βάση την πορεία της πανδημίας. 
Θα πρεπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο γιατί μπορεί να υπάρχει επάνοδος της πανδημίας.

«Δεν έχει εντοπιστεί Ομικρον 5 στην Ελλάδα»

Δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημα για τις θεωρίες που ακούγονται περί Ομικρον 5 και ότι είναι αυτό το στέλεχος που έχει προκαλέσει πανικό στην Κίνα. Ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έξαρση της Ομικρον 2. «Η ροή της πληροφορίας δεν είναι μεγάλη, ό,τι συζητείται για μεταλλάξεις στην Κίνα είναι θεωρητικό. Η Ομικρον 2 είναι επαρκής για να εξηγήσει το τι γίνεται στην Κίνα. Η Ομικρον 2 δεν μαζεύεται εύκολα. Δεν αντιμετωπίζεται με λοκντάουν και λογικά θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο», ανέφερε, ενώ ο Θεοκλής Ζαούτης σε παρέμβασή του διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της Ομικρον 5.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς έως τα τέλη του έτους

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Η θέση μας είναι ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς. Μέχρι 31/12 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν σε αναστολή. Ακολουθούμε την πορεία της πανδημίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέταρτη δόση εμβολίου

«Η τέταρτη δόση έχει ανοίξει προαιρετικά, η προσέλευση είναι όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

«Τα πιστοποιητικά δεν καταργούνται. Δεν συνδέουμε πλέον με την επίδειξή του για πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παραμένει μέχρι το 2023», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ