«Πολύ χειριστικό» χαρακτήρισε ο πατριός της Κυριακής Γρίβα τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία της 28χρονης, κατά την κατάθεσή του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο τη γνωριμία του ζευγαριού και την εμπειρία του από τη συναναστροφή μαζί τους.
«Ήταν πολύ χειριστικός, σήκω πάνω-κάτσε κάτω που λέμε» είπε αρχικά ο μάρτυρας για τη σχέση του 40χρονου κατηγορούμενου με την Κυριακή Γρίβα, που δολοφονήθηκε το βράδυ της 1ης Απριλίου 2024 έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, όπου είχε πάει να ζητήσει βοήθεια.
Πατριός Κυριακής Γρίβα: «Το παρουσιαστικό του, το βλέμμα του, όλα αυτά τα τατουάζ…, της είπα ''τι θέλεις με αυτόν τον άνθρωπο;''»
Ενώπιον του δικαστηρίου ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος δεν του είχε κάνει καλή εντύπωση, ενώ για την Κυριακή είπε πως ήταν ένα πολύ καλό παιδί.
«Το παρουσιαστικό του, το βλέμμα του… όλα αυτά τα τατουάζ…, της είπα “τι θέλεις με αυτόν τον άνθρωπο”; Η Κυριακή δεν καταλάβαινε τίποτα! Ό,τι και να της λέγαμε! Ερωτευμένη φουλ! Χειριστικότατος αυτός εδώ…», τόνισε.
Ο πατριός της Κυριακής αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν έβρισκε δουλειά, ζήτημα που έθιξαν και οι γονείς της άτυχης κοπέλας.
«Αυτός δουλειά δεν έβρισκε. Όλο νέα τατουάζ και σκουλαρίκια κι από δουλειά τίποτα. Μας έφερνε κάτι ρίγανες. Η Κυριακή ήταν ερωτευμένη και δεν άκουγε κανέναν. Ήταν άπειρη και πολύ καλό παιδί, ήθελε να δίνει παντού» είπε.
«Χώριζαν και τα έβρισκαν συνεχώς, ξέραμε για κάποιους καβγάδες. Μαθαίναμε για τις εντάσεις όταν ερχόταν σπίτι μας να μείνει»
Σχετικά με τα περιστατικά κακοποίησης, ο μάρτυρας είπε πως αυτό που γνώριζε ήταν ότι «χώριζαν και τα έβρισκαν συνεχώς, ξέραμε για κάποιους καβγάδες. Μαθαίναμε για τις εντάσεις όταν ερχόταν σπίτι μας να μείνει. Εγώ ψυχολόγος δεν είμαι αλλά μπορώ να αντιληφθώ αν κάποιος έχει ψυχολογικά προβλήματα ή παίρνει ουσίες. Δεν ήταν αυτή η περίπτωση».
Μάλιστα επισήμανε ότι όταν η Κυριακή αποφάσισε να χωρίσει, η οικογένεια της χάρηκε. «Κλείσαμε ραντεβού στην Καλών Τεχνών γιατί είχε μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική, αλλά τα ξαναβρήκε μαζί του και δεν προχώρησε» τόνισε ο μάρτυρας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς συντηρούνταν το ζευγάρι, ο μάρτυρας είπε πως η Κυριακή δούλευε, εργαζόταν σε παιδότοπο αλλά ο κατηγορούμενος ζήλευε και σταμάτησε.
Πρόεδρος: Ναι, αλλά πώς συντηρήθηκαν;
Μάρτυρας: Την πήρε αυτός από τον παιδότοπο που δούλευε και της είπε να πάνε σε συνεργείο καθαρισμού. Δούλευε από το πρωί ως το βράδυ. Αυτός ζούσε με επιδόματα. Του έλεγα γιατί δεν πας δουλειά; Μου έλεγε γιατί να πάω για 600 ευρώ; Με επίδομα και χαρτζιλίκι από το σπίτι παίρνω σχεδόν τα ίδια. Προσπαθούσε να βγάλει σύνταξη αναπηρίας.
Τι είπε ο πατριός της Κυριακής Γρίβα σχετικά με τα ψυχιατρικά προβλήματα του κατηγορούμενου
Πρόεδρος: Είχε ψυχιατρικά προβλήματα; Πως θα έβγαζε σύνταξη αναπηρίας;
Μάρτυρας: Καμία σχέση, κυρία πρόεδρε! Πήγαινε στα ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων και τέτοια και τον έδιωχναν. Δεν τον κρατούσαν. Ήθελε να βγάλει ψυχιατρική σύνταξη γιατί είναι ισόβια.
Πρόεδρος: Δεν τον ρωτήσατε τι πρόβλημα έχει;
Μάρτυρας: Μα δεν είχε τίποτα!
Πρόεδρος: Δεν σας απασχόλησε το ψυχιατρικό που έλεγε;
Μάρτυρας: Όχι! Αφού έκανε τα πάντα! Κολύμπι, καταδύσεις, κυνήγι! Δεν μου πέρασε ούτε μία στο εκατομμύριο ότι δεν είναι καλά στο μυαλό του. Ήταν πάντα ευδιάθετος, κοινωνικός, εξωστρεφής και από ευγένεια… άλλο τίποτα! Ειδικά προς εμένα!
Ο μάρτυρας μάλιστα σε ένα σημείο της κατάθεσής του ξέσπασε, λέγοντας: «Δεν μπορούσα να χωνέψω ότι ένα τόσο καλό παιδί είχε μπλέξει με αυτόν τον αληταρά! Αυτός προσπαθούσε να εξασφαλίσει το εισόδημά μου! Γι’ αυτό είχε βάλει αναγγελία γάμου κι έκανε τόσα άλλα. Δεν την άφηνε να κάνει τίποτα», ανέφερε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε: «Της έπαιρνε τα λεφτά ο αλήτης κι εκείνη πήγαινε και ζητούσε από τη μάνα της».
Ο πατριός της Κυριακής, απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως, είπε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για την κακοποίηση της Κυριακής. «Δεν ήξερα τίποτα δεν μου είχε πει το παραμικρό. Κατάλαβα γιατί δεν μου είχε πει, θα του είχα βγάλει εγώ τη σύνταξη την αναπηρική για πάντα» είπε ο μάρτυρας.
«Ήθελε να βγάλει σύνταξη αναπηρίας...»
Εισαγγελέας: Πώς το ξέρετε ότι επιδίωκε να βγάλει σύνταξη αναπηρίας;
Μάρτυρας: Μου ζήταγε τη βοήθειά μου. Μου έλεγε ότι θέλει να βγάλει σύνταξη αναπηρική, γιατί είναι ισόβια.
Εισαγγελέας: Σε τι κατάσταση ήταν;
Μάρτυρας: Πάντα ήταν μια χαρά.
Εισαγγελέας: Έκανε χρήση ναρκωτικών;
Μάρτυρας: Μα δεν έκανε, θα τον είχα καταλάβει από χιλιόμετρα.
Ο μάρτυρας είπε μάλιστα πως η οικογένεια της Κυριακής είχε επιχειρήσει να βοηθήσει τον κατηγορούμενο να βρει δουλειά. «Είχε πει και ο πατέρας της Κυριακής να τον βοηθήσει να μπει σε ένα ταξί που είχε».
Εισαγγελέας: Τι σας έλεγε;
Μάρτυρας: Να δούμε. Είχα ένα φίλο που δούλευε σε καράβια. Δούλεψε ή δύο ή τρεις ημέρες. Είχε έρθει στο μαγαζί μου και κανονίζει να πάει. Έλεγε «μια χαρά, 120 ευρώ την ημέρα, θα πάω». Τον είδα μετά από δύο ημέρες και μου λέει «τελείωσε η δουλειά». Βλέπω το φίλο και μου λέει να «πεις στη Δέσποινα πως πρόκοψε με τον γαμπρό της», και του λέω «τι έγινε;». Μου λέει «μου ήρθε να τον σκοτώσω», ήθελε όλη την ημέρα μπυρίτσα και διάλειμμα και ήταν στο κινητό και μίλαγε με το κοριτσάκι.
«Εγώ έλεγα στην Κυριακούλα να φύγει τρέχοντας από κοντά του»
Ι. Απατσίδης (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Για να φτάσει στο αστυνομικό τμήμα η Κυριακή τι σημαίνει;
Μάρτυρας: Ότι σταμάτησαν τα κουράγια της, κατάλαβε ότι δεν πήγαινε άλλο; Την απειλούσε αυτός και φοβόταν.
«Μου είχε πει ότι θέλει βοήθεια να βρεθεί ένας γιατρός, προκειμένου να του δώσει ένα χαρτί για να λάβει σύνταξη για πάντα» είπε ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης, και πρόσθεσε: «Εγώ έλεγα στην Κυριακούλα να φύγει τρέχοντας από κοντά του».
«Ήταν τόσο καλό παιδί που δεν ήθελε να μας δημιουργήσει προβλήματα. Μακάρι να το είχε κάνει, θα ήμουν εγώ στη φυλακή, γιατί θα τον είχα λιώσει» είπε ο πατριός της Κυριακής, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο.