Παρασκευής στο iefimerida: Η μάσκα είναι το μέτρο-κλειδί από εδώ και πέρα -Τι λέει για νέο κύμα, νοσηλείες - iefimerida.gr

Παρασκευής στο iefimerida: Η μάσκα είναι το μέτρο-κλειδί από εδώ και πέρα -Τι λέει για νέο κύμα, νοσηλείες

Κόσμος στο κέντρο Δήμος Αθηναίων
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας, ειδικά από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, απευθύνει μέσω του iefimerida.gr o Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, στις δομές υγείας και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ωστόσο λόγω της υψηλής κυκλοφορίας του ιού, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων συστήνει ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους χώρους συγχρωτισμού, ακόμη και αν είναι ανοιχτοί, θα πρέπει να τηρείται η χρήση της μάσκας, ακόμα περισσότερο δε από τον ευάλωτο πληθυσμό σε μια περίοδο που έχουμε έξαρση της πανδημίας. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», αναφέρει. Ενώ, παράλληλα, τονίζει ότι «ακόμη και αν έχουν ανασταλεί τα μέτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επανέλθουν αν οι ειδικοί αποφασίσουν ότι είναι απαραίτητο».

Στόχος η μείωση της επίδρασης από την αύξηση των κρουσμάτων στον αριθμό των νοσηλειών

Ο κ. Παρασκευής κάνει σαφές ότι αυτό που απασχολεί τους ειδικούς δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο οι σοβαρές νοσηλείες. «Προς το παρόν η έξαρση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση των απλών νοσηλειών και όχι των ΜΕΘ. Είμαστε επιφυλακτικοί βεβαίως γιατί το κύμα είναι πρόσφατο και δεν γνωρίζουμε ακόμη με ασφάλεια τι επίδραση μπορεί να έχει και αν προκαλεί βαριά νόσο. Σε κάθε περίπτωση όμως αναμένουμε ο αντίκτυπος αυτός να είναι μικρότερος. Ακόμα και αν φτάσουμε τους 200 διασωληνωμένους -πράγμα που απευχόμαστε- είναι ένας διαχειρίσιμος αριθμός», σχολιάζει, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η μείωση της επίδρασης που μπορεί να έχει αυτή η έξαρση στον αριθμό των νοσηλειών και τον αριθμό των θανάτων.

«Δεν βιαστήκαμε να άρουμε τα μέτρα»

Ο ίδιος υπεραμύνεται των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων σε ό,τι αφορά στη λήψη των μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση που διατυπώνεται από πολλούς τελευταία, αν, δηλαδή, βιάστηκαν οι ειδικοί και η κυβέρνηση να άρουν τα μέτρα, απαντά ότι «είμαστε από τις χώρες που παραμένουμε συντηρητικοί στη χρήση της μάσκας. Οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν καταργήσει τη μάσκα ακόμα και σε χώρους που εμείς τη διατηρούμε. Είναι δύσκολο να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα όταν υπήρχε μεγάλη αποκλιμάκωση. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη σημασία των μέτρων όταν υπάρχει κίνδυνος στην κοινότητα. Στην παρούσα φάση απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και παρακολουθούμε καθημερινά τα επιστημονικά δεδομένα».

Ο πυρετός και το μπούκωμα δεν αποτελούν κριτήρια σοβαρής νόσου

Ο Δημήτρης Παρασκευής αναφέρεται και στα συμπτώματα που προκαλεί η μόλυνση από τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 & ΒΑ.5. Επιθυμεί, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι «ο πυρετός και το μπούκωμα δεν αποτελούν κριτήρια σοβαρής νόσου, αλλά ήπια συμπτωματολογία».

Όπως λέει: «Χρειάζεται περαιτέρω συστηματική μελέτη για να καταλήξουμε αν και κατά πόσο οι συγκεκριμένες υποπαραλλαγές έχουν διαφορετική πρόγνωση και συμπτωματολογία από τις αρχικές υποπαραλλαγές της Όμικρον. Μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι οι νέες υποπαραλλαγές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

Το όφελος από την 4η δόση σε ευπαθείς ομάδες είναι υψηλό

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη 4η δόση του εμβολίου, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επαναλαμβάνει τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Υπάρχει σαφής τεκμηρίωση ότι το όφελος είναι σημαντικό για τα άτομα που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε την περίοδο του Σεπτεμβρίου. Δεν γνωρίζουμε αν το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα είναι καλύτερο σε ό,τι αφορά στις υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλά επίσης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο μπορεί να μην μας απασχολούν πια αυτές οι υποπαραλλαγές», καταλήγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ