Πανελλήνιες 2021: Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος των εξετάσεων -Οδηγός «επιβίωσης» από το Μαζί για το Παιδί - iefimerida.gr

Πανελλήνιες 2021: Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος των εξετάσεων -Οδηγός «επιβίωσης» από το Μαζί για το Παιδί

σκίτσο Μαζί για το Παιδί για άγχος εξετάσεων
Πανελλήνιες 2021: Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος των εξετάσεων -Οδηγός «επιβίωσης» για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά και στις οικογένειες τους σε μια κομβική στιγμή της ζωής τους.

Οι εξετάσεις που οι μαθητές καλούνται να περάσουν σε λίγες ημέρες, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και ειδικών συνθηκών σχολική χρονιά, αποτελούν την αποκορύφωση μιας πορείας, η οποία έχει επενδυθεί με προσπάθεια, στερήσεις και προσδοκίες, τόσο από τους ίδιους τους διαγωνιζομένους, όσο και από τους γονείς τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι απόλυτα κατανοητό λοιπόν, ότι οι εξετάσεις, και ιδιαίτερα οι πανελλαδικές, να αποτελούν μια συνθήκη πρόκλησης άγχους, καθώς επηρεάζει καίρια την εικόνα που έχει ένας μαθητής για τον εαυτό του, τις ικανότητές του, την αξία του και σε μια στιγμή μάλιστα που σηματοδοτεί και το πέρασμα στην ενήλικη ζωή.

Πώς λειτούργησε η τηλεκπαίδευση σε ορισμένους μαθητές;

Ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει τη φετινή χρονιά περισσότερο απαιτητική, είναι το άγχος να νοσήσει ο έφηβος λίγο πριν την εξεταστική περίοδο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η εξεταστική του τον Σεπτέμβριο και μαζί με αυτό να παραταθεί το υπάρχον άγχος για την απόδοσή του.

Η χρονιά, όπως παρατηρήθηκε μέσω των κλήσεων που έλαβε η γραμμή, μοιάζει να αποσυντόνισε ορισμένους από τους εφήβους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια μικρή αποεπένδυση από το διάβασμα, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης σε οθόνες και της συσσωρευμένης κούρασης.

Η τηλεκπαίδευση σε ορισμένους μαθητές λειτούργησε αρνητικά, καθώς υπήρχε έλλειψη άμεσης αλληλεπίδρασης μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Την τρέχουσα περίοδο, όπου τα σχολεία λειτουργούν και πάλι, ναι μεν θεωρητικά έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αποσυμπίεσης και η δυνατότητα να ξανασυνδεθούν με το πλαίσιο και τους συνομηλίκους τους υπό τη σκιά όμως του φόβου του κορωνοιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας χρηστικός οδηγός «επιβίωσης»

Λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις, η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», είναι δίπλα σε όλους εκείνους τους εφήβους που αισθάνονται το άγχος για τις επικείμενες εξετάσεις και δυσκολεύονται να το διαχειριστούν. Ακόμα και μια κλήση με προληπτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του άγχους από γονείς και εφήβους.

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 παραθέτει έναν χρηστικό οδηγό «επιβίωσης» για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που αφορά την διαχείριση του άγχους ενόψει των εξετάσεων, τον οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ