Πανελλαδικές: Τι αλλάζει σε Βάσεις και συντελεστές βαρύτητας -Τι είναι τα διπλά μηχανογραφικά

Φωτογραφία: INTIME NEWS

Σημαντικές αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, με τον τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση -Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας -Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» περιλαμβάνει μια σειρά τροποποιήσεων, καθώς και ένα νέο σύστημα φύλαξης των ΑΕΙ, με κάμερες, πύλες, εισόδου και μια δύναμη 1.000 αστυνομικών.

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις εντάσσονται δυο βασικές αλλαγές: Ενα νέο σύστημα για τις βάσεις εισαγωγής και τροποποιήσεις στο καθεστώς για τα μηχανογραφικά δελτία.

Πανελλαδικές: Τι αλλάζει στις βάσεις εισαγωγής

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι με το ισχύον σύστημα παρατηρείται «εισαγωγή μεγάλου αριθμού υποψηφίων που εν συνεχεία δεν αποφοιτούν και απέχουν από την αγορά εργασίας». Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ με το ποσοστό των αποφοίτων επί των φοιτητών να είναι στο 9% και το 30% περίπου των φοιτητών να μην αποφοιτά.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, το υπ. Παιδείας εισάγει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που θα ισχύει από τις Πανελλαδικές του 2021. Η βάση, πλέον, δεν θα έχει απόλυτο αριθμό (π.χ. 10) αλλά θα καθορίζεται από το κάθε τμήμα. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η βάση εισαγωγής θα προκύπτει από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.

«Επανάσταση»: Τα ΑΕΙ θα ρυθμίζουν και τους συντελεστές

Η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι ο λόγος που δεν προκρίνεται η ενιαία βάση εισαγωγής για όλα τα τμήματα έγκειται στο ότι «τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, ιδιαίτερα μετά και την ενσωμάτωση των πρώην ΤΕΙ στα πανεπιστήμια. […] Είμαστε υπέρμαχοι της μεγαλύτερης αυτονομίας των ΑΕΙ. Ώστε να διαμορφώσουν την ακαδημαϊκή ταυτότητα που θέλουν, δηλαδή και τη βάση εισαγωγής που τα ίδια επιλέγουν» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι από τον επόμενο χρόνο το υπουργείο Παιδείας θα δώσει στα τμήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Πανελλαδικές: Οι αλλαγές στα μηχανογραφικά

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022), εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού.

Στην α' φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη β' φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Η «έκπληξη» ήταν η παρουσίαση ενός… παράλληλου μηχανογραφικού για τα δημόσια ΙΕΚ, κάτι που θα ισχύσει από φέτος. Η κυρία Κεραμέως είπε ότι αυτή η διαδικασία θα συνδέεται με τις ρυθμίσεις που έφερε το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. «Θα μπορούν πλέον να κάνουν ένα μηχανογραφικό για πανεπιστήμια και παράλληλα να συμπληρώσουν ένα δεύτερο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει απολυτηρίου. Υπογραμμίζουμε τις εναλλακτικές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ