Με γαλλικά συνθήματα, τραγούδια και μπαλόνια το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα -Μικροεπεισόδια με πέτρες και κρότου-λάμψης στο τέλος - iefimerida.gr

Με γαλλικά συνθήματα, τραγούδια και μπαλόνια το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα -Μικροεπεισόδια με πέτρες και κρότου-λάμψης στο τέλος

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Φωτογραφία: INTIME NEWS / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με μικροεπεισόδια να σημειώνονται μετά το τέλος στην πλατεία Ομονοίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα ανηλίκων πέταξε πέτρες κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με μία κρότου-λάμψης και χημικό. Οι αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην οδό Πανεπιστημίου, η οποία παρέμεινε κλειστή και λίγο μετά τις 12:00 η πορεία ξεκίνησε προς τη Βουλή.

Συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό και πλακάτ, ορισμένα εξ αυτών με συνθήματα στα γαλλικά. Ορισμένοι μαθητές με μουσικά όργανα στα χέρια, τραγούδησαν γαλλικά τραγούδια που ακούστηκαν στις διαδηλώσεις, αλλά και το Bella Ciao. «Τα παιδιά το οργάνωσαν, ήταν δική τους ιδέα. Είναι ένα γαλλικό τραγούδι που τραγουδούσαν οι Παρτιζάνοι Γάλλοι το 1944-45 στην αντίσταση. Τώρα το ακούμε στη Γαλλία στις διαδηλώσεις, του έχουν αλλάξει τα λόγια και το τραγουδούν στους δρόμους στο Παρίσι», είπε ο καθηγητής του σχολείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας, μποστά από τη Βουλή, ομάδα συγκεντρωθέντων άνοιξε πανό που έγραφε «La beauté est dans la rue» (Η ομορφιά βρίσκεται στον δρόμο). Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα του γαλλικού Μάη του 1968, που συνδέθηκε με τις φοιτητικές εξεγέρσεις, την αμφισβήτηση της εξουσίας και το αίτημα για κοινωνική αλλαγή.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται η άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση, η ουσιαστική στήριξη της φοιτητικής μέριμνας και στέγασης απέναντι στο δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης, η κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών σε εκπαιδευτικούς, η μονιμοποίηση των αναπληρωτών, καθώς και η διασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών.

Στην κινητοποίηση δίνουν το «παρών» μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), ενώ η ΟΛΜΕ πραγματοποιεί 3ωρη στάση εργασίας (11:00-14:00), η οποία καλύπτεται συμπληρωματικά από τις τοπικές ΕΛΜΕ (08:00-11:00).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρίσκεται και η ΑΔΕΔΥ με πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Παράλληλα, στο απεργιακό μέτωπο συμμετέχουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί (ΟΕΝΓΕ) με 24ωρη απεργία, καθώς και το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού. Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται και η πορεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Οι αρχές προχώρησαν σε 21 προσαγωγές.

Βίντεο και φωτογραφίες από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ και ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ, ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI και ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ