«ΩΡΙΩΝ 22»: Μεγάλη πολυεθνική άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες - iefimerida.gr

«ΩΡΙΩΝ 22»: Μεγάλη πολυεθνική άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες

Διεθνής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22»
Διεθνής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22» / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Η Διεθνής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22» πραγματοποίειται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στη Νέα Πέραμο.

Σήμερα, 7/4, διεξάγεται η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, ενώ συμμετέχουν το προσωπικό και τα μέσα τόσο των Ελληνικών, όσο και των ξένων Ενόπλων Δυνάμεων και εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

Στην Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22» εκτός από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την διάρκεια της «ΩΡΙΩΝ 22», την οποία σχεδιάζει και διεξάγει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιούνται αποστολές αυξημένης δυσκολίας, καθώς και συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα όπως:

  • Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης.
  • Καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού.
  • Τακτική ελεύθερων σκοπευτών.
  • Μη συναινετικές νηοψίες.
  • Εκκαθάριση εχθρικής ακτής.

Το Iefimerida.gr βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων. Δείτε εντυπωσιακές εικόνες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα διασύνδεση των Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» με την Άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ – 1/22», στην οποία συμμετέχουν Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόροι, Πλοίο Γενικής Υποστήριξης και Ιπτάμενα Μέσα του ΠΝ.

Στις Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» επί ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη, και επιπλέον συμμετέχουν τα Αεροπλανοφόρα της Γαλλίας CHARLES DE GAULLE και των ΗΠΑ USS HARRY S. TRUMAΝ με τα πλοία συνοδείας τους, 130 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά Χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του ΠΝ.

Η διεξαγωγή της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» παράλληλα με τις Ασκήσεις «ΩΡΙΩΝ 22» και «ΛΑΙΛΑΨ 1/22», η διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός μέσων και προσωπικού ξένων Χωρών συμπεριλαμβανομένων 2 Αεροπλανοφόρων καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της, και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομιλία του Νίκου Χαρδαλιά

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρέστη σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Πολυεθνικής Άσκησης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ-22», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, o Υπαρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Πετρούτσος και οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Αθήνα των συμμετεχουσών στην άσκηση χωρών.

Η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ-22», η οποία διεξάγεται από 28 Μαρτίου 2022 και θα ολοκληρωθεί την 8 Απριλίου 2022, αποτελεί δραστηριότητα Μερικής Ανάπτυξης Δυνάμεων, εστιασμένη σε αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων Επιχειρησιακού και Τακτικού Επιπέδου, όπως και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας των συμμετασχόντων τμημάτων.

Στην Άσκηση, εκτός των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν τμήματα (με μέσα και προσωπικό) Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Με μεγάλη χαρά, παρακολουθούμε σήμερα την Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ-22», με μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Η συνεκπαίδευση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ συμμαχικών και φίλιων κρατών, προάγει περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές και αναβαθμισμένες σχέσεις των χωρών μας, οι οποίες δεν εστιάζονται μόνο σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά επεκτείνονται σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

 Αναμφίβολα οι χώρες μας, συνδέονται από κοινές αρχές και αξίες και μοιράζονται την ίδια αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι σχέσεις μας άλλωστε, εδράζονται στην εμπέδωση της φιλίας και της ειρήνης, ενώ διαπνέονται από την κοινή επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Μιας περιοχής, με εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, που αντιμετωπίζει συχνά σύνθετες και πολύπλοκες προκλήσεις, που θέτουν δυνητικά σε κίνδυνο, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Η Ελλάδα, αποτελώντας σημαντικό μέρος αυτού του κρίσιμου γεωπολιτικού χώρου, ασκεί ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στη προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών, τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με όλες τις χώρες, με τις οποίες ενστερνιζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες.

Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στο χώρο της αμυντικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, η χώρα μας επιδιώκει στρατηγικές συμπράξεις, που ισχυροποιούν την ασφάλειά της και αναδεικνύουν το σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της, ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων, αλλά και συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

αναμφίβολα, διάγουμε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων και ανακατατάξεων, οι οποίες εκτυλίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, με πρόσφατο παράδειγμα την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα και την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου και προτάσσει το δίκαιο του ισχυρού και της ισχύος των όπλων, ως κυρίαρχο παράγοντα της παγκόσμιας ισορροπίας, υπονομεύοντας ευθέως την ευρωπαϊκή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Αποκλίνουσες αντιλήψεις μεταξύ των κρατών υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πλην όμως κάθε χώρα οφείλει να δηλώνει απαρέγκλιτα προσηλωμένη στους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και να τίθεται ισχυρός υπέρμαχος της άποψης, πως όλες οι διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται με ειρηνικό τρόπο, μέσω τους διαλόγου και της διπλωματίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι η Ελλάδα λόγω της αναμφίβολης γεωστρατηγικής της υπεροχής, αποτελεί διαχρονικά χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, εφαρμόζοντας μια αμυντική και εξωτερική πολιτική αταλάντευτων αρχών και θέσεων, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις ισότιμες διμερείς σχέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα θα συνιστά πάντα έναν αξιόπιστο, ισχυρό και συνεπή σύμμαχο του ΝΑΤΟ παραμένοντας ο ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. 

Σας ευχαριστώ».

Ο χαιρετισμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

«Θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα στα Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών που συμμετέχουν στην πολυμερή άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22», καθώς και στο προσωπικό από την Αυστρία, την Αίγυπτο και το Μαυροβούνιο, που βρίσκονται σήμερα εδώ ως παρατηρητές της άσκησης. Ελπίζω ειλικρινά να απολαμβάνετε τη διαμονή σας μέχρι τώρα και θέλω να νιώθετε όλοι σας εδώ σαν στο σπίτι σας.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας με την ευκαιρία της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης και είμαι βέβαιος ότι οι χώρες μας είναι περήφανες που έχουν στελέχη σαν εσάς στις τάξεις τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ίσως γνωρίζετε, προέρχομαι και εγώ από τις Ειδικές Δυνάμεις. οπότε μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας εξελίσσεται ταχύτατα, οι απειλές και οι προκλήσεις είναι πολλές και περίπλοκες. Φυσικά, από τις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η συνολική κατάσταση ασφαλείας έχει καταστεί ακόμη πιο περίπλοκη. Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον ασφάλειας, η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας προωθεί την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας, βασιζόμενη στην συνεργασία, στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προωθούμε τη στενή συνεργασία με συμμάχους και εταίρους μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και βεβαίως πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και προκλήσεις. Αυτή είναι η πυξίδα που καθοδηγεί την αμυντική διπλωματία της Ελλάδας, και γι’ αυτό το λόγο διατηρούμε μια καλά εδραιωμένη διμερή και πολυμερή στρατιωτική συνεργασία με όλες σχεδόν τις χώρες στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Και μ’ αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, φέρνοντας κοντύτερα φίλους και συμμάχους, όπως κάνουμε σήμερα με την «ΩΡΙΩΝ 22». Φυσικά, η άσκηση ΩΡΙΩΝ δεν είναι απλώς μια ευκαιρία να φέρουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις χώρες μας πιο κοντά, αλλά και μια εξαιρετική δραστηριότητα για να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας, να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα και να βελτιώσουμε τις μαχητικές μας δεξιότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως υποσχέθηκα, η άσκηση ΩΡΙΩΝ φέτος συνδέθηκε με την πολυεθνική διακλαδική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ για την δημιουργία ενός ρεαλιστικού περιβάλλοντος μάχης, αναβαθμίζοντάς την σε αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ INIOCHOS PLUS. Αυτό ακριβώς το γεγονός της συνδιεξαγωγής έχει αυξήσει τα οφέλη για τους εκπαιδευόμενους και των δύο ασκήσεων και υπό αυτή την έννοια έχει καταστήσει την ΩΡΙΩΝ μοναδική στο είδος της.

Παρακολουθώ στενά την άσκηση ΩΡΙΩΝ και είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω από πρώτο χέρι την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των στελεχών των Ειδικών Επιχειρήσεων σε όλα τα εκπαιδευτικά σενάρια, και σας συγχαίρω για την προσπάθεια και τον επαγγελματισμό σας.

Και βεβαίως αναγνωρίζουμε όλοι πλήρως τη σημασία του να έχουμε την ευκαιρία να εκπαιδευόμαστε και να ασκούμαστε συχνά μαζί. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι θα προγραμματίσουμε πολλές άλλες παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον και φυσικά υπολογίζουμε στη συμμετοχή σας.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, συγχαίρω θερμά όλους όσους συμμετέχουν στην άσκηση «ΩΡΙΩΝ-22», όπως και τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα υπολοιπόμενα αντικείμενα της άσκησης και ασφαλή επιστροφή στις βάσεις σας.

Με αυτά τα λόγια και προετοιμαζόμενοι ήδη για την επόμενη συνεργασία μας, παρακαλώ να θυμάστε ότι είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ