ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 13 κατηγορουμένων στη δεύτερη δίκη πρότεινε η Ευρωπαία εισαγγελέας - iefimerida.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 13 κατηγορουμένων στη δεύτερη δίκη πρότεινε η Ευρωπαία εισαγγελέας

ΟΠΕΚΕΠΕ
ΟΠΕΚΕΠΕ / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ενοχή 13 κατηγορουμένων στη δεύτερη δίκη για τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τη διετία 2019-2020 στον νομό Φθιώτιδας πρότεινε η εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας.

Η εισαγγελική λειτουργός εμφανίστηκε απόλυτη ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουδέποτε μισθώθηκαν ή αξιοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενους, ενώ στράφηκε και κατά των μελών του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν έκαναν επιτόπιους ελέγχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποιήσεως και απάτης, κι αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το γραφείο μας. Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειές του. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε ανεξαρτήτως εγκυκλίων να μεταβεί στο σημείο και να δει αν υπάρχει πραγματικά η δηλωθείσα δραστηριότητα. Εκεί θα έβλεπαν ότι υπήρχαν ζώα, ο βοσκότοπος ήταν παραγωγικός στην πραγματικότητα», τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να διαβιβαστούν αντίγραφα της δικογραφίας στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, έτσι ώστε να ελεγχθούν πέντε μάρτυρες για ψευδορκία, δύο πρόσωπα για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και ένα πρόσωπο για ψευδή βεβαίωση.

Η υπόθεση  ήρθε στο φως μετά από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία αποκαλούμενοι αγρότες είχαν υποβάλει στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων πλαστά μισθωτήρια, παρουσιάζοντας ως δικά τους χιλιάδες στρέμματα εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητων εκτάσεων στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου με σκοπό να λαμβάνουν επιχορηγήσεις, της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και της πλαστογραφίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 12 από τους εμπλεκόμενους φέρονται να έχουν αποκομίσει συνολικά παράνομα οφέλη άνω των 440.000 ευρώ, με τις επιδοτήσεις που ελάμβανε ο καθένας να κυμαίνονται από 13.000 έως και 91.000 ευρώ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι τήρησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ ο βασικός κατηγορούμενος, ο οποίος είναι ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης μέχρι το 2020, ισχυρίστηκε ότι ο συνεταιρισμός έχει νόμιμα δικαιώματα νομής-βοσκής επί των εν λόγω εκτάσεων από το 1935, επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις, που, όπως είπε, το επιβεβαιώνουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ