Ο Πολάκης θυμάται το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τιμά μόνο τον Κόκκινο Στρατό - iefimerida.gr

Ο Πολάκης θυμάται το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τιμά μόνο τον Κόκκινο Στρατό

Στις 8 Μαΐου του 1945, τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης μπαίνουν στο Βερολίνο
Στις 8 Μαΐου του 1945, τα στρατεύματα της Σοβιετικής Ένωσης μπαίνουν στο Βερολίνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ημέρα νίκης της Ευρώπης (Victory In Europe Day), η οποία καθιερώθηκε στις 8 Μαΐου 1945 και σηματοδοτεί την άνευ όρων παράδοση των στρατιωτικών δυνάμεων της ναζιστικής Γερμανίας θυμήθηκε ο Παύλος Πολάκης.

Η επίσημη παράδοση των γερμανικών δυνάμεων που είχαν καταλάβει τις αγγλονορμανδικές νήσους πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 1945. Αυτό σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή λοιπόν την επέτειο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ανέβασε στο facebook φωτογραφία του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ. Πρόκειται για μια διάσημη και ιστορική φωτογραφία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: δείχνει την επέλαση του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο και την ύψωση της σημαίας της ΕΣΣΔ στην καρδιά του κατεστραμμένου Ράιχσταγκ.

Ο Παύλος Πολάκης δίνει έμφαση στην είσοδο των Σοβιετικών στο Βερολίνο και όχι στον τερματισμό του πολέμου ή στην επικράτηση των Συμμάχων (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία). Και γράφει:

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

Ημέρα της ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
Αυτή η φωτογραφία θα είναι το αιώνιο μαχαίρι στην καρδιά του Φασισμού-ναζισμου!

Τιμή και δοξα σε αυτούς που ματώνοντας ΝΙΚΗΣΑΝ! "κάθε άνθρωπος που αγαπα την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατο περισσότερα από ότι μπορεί ποτέ να πληρώσει…" (Έρνεστ Χέμινγουει)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαίρεση της Γερμανίας

Πράγματι, πριν από ακριβώς 75 χρόνια, στις 8 Μαΐου του 1945, επιτέλους σίγησαν τα όπλα, αναφέρει η DW. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που ξεκίνησε το 1939 η ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε στο αιματοκύλισμα όλον τον κόσμο, τελείωσε με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Βέρμαχτ.

Για τις συμμαχικές δυνάμεις εναντίον του Χίτλερ, με επικεφαλής την τότε Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, παρά τα απερίγραπτα δεινά του πολέμου και τις απώλειες, η ημέρα εκείνη ήταν μέρα χαράς. Δεν ήταν το ίδιο όμως για τη γονατισμένη Γερμανία, που διαιρέθηκε σε ζώνες κατοχής ανάμεσα στους νικητές του πολέμου, όπως αναφέρει το κατατοπιστικό δημοσίευμα της DW. Η Γερμανία διαμελίζεται σε δύο τομείς κυριαρχίας: Την Δυτική Γερμανία (πρωτεύουσα Βόννη), στη σφαίρα επιρροής των Δυτικών Συμμάχων, και την Ανατολική Γερμανία (πρωτεύουσα Βερολίνο), στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ.

Η νικημένη Γερμανία ήταν κατεχόμενη και ξεκινούσε ένας ιδεολογικός πόλεμος ανάμεσα στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις, ένας πόλεμος που αποτυπώθηκε στη γερμανική αλλά και ευρωπαϊκή διαίρεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ