Ο Γερμανός που έγινε οινοποιός στη Θεσσαλονίκη -«Στην Ελλάδα νιώθω ελεύθερος» - iefimerida.gr

Ο Γερμανός που έγινε οινοποιός στη Θεσσαλονίκη -«Στην Ελλάδα νιώθω ελεύθερος»

Ο Γερμανός που άνοιξε το δικό του οινοποιείο στη Θεσσαλονίκη
Ο Γερμανός που άνοιξε το δικό του οινοποιείο στη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: DW
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Γερμανός στη Θεσσαλονίκη. Ο Φλοριάν Σνάιντερ βρήκε τον προσωπικό του παράδεισο στη συμπρωτεύουσα και την Ελλάδα, όπου έφτιαξε το δικό του οινοποιείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW (Ντόιτσε Βέλε) ο Γερμανός βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του το 2002. «Οι γονείς μου ζούσαν στις ΗΠΑ και ήθελαν να ξεφύγουν από μία πιεστική ζωή. Άνοιξαν το χάρτη κι επέλεξαν την Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη είχε τις προϋποθέσεις του γερμανικού σχολείου και του αεροδρομίου για τις δουλειές του πατέρα μου» αναφέρει ο Γερμανός οινοποιός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σνάιντερ αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην παραγωγή κρασιού και το οινοποιείο που διατηρούσε ο προπάππους του στην περιοχή του Μπαντ Ντερχάιμ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, στη Γερμανία. Παρακολούθησε μαθήματα οινολογίας στη Βιέννη και ανέλαβε το μικρό οινοποιείο που είχε ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη ο πατέρας του.

Δυο ετικέτες από το οινοποιείο του Γερμανού οινοποιού που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη
Δυο ετικέτες από το οινοποιείο του Γερμανού οινοποιού που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: DW

Το οινοποιείο Domain Florian μπορεί να ξεκίνησε να δουλεύει σε επαγγελματική βάση μέσα στην κρίση, δηλαδή το 2012, όμως ο Γερμανός οινολόγος κατάφερε να βάλει τις ετικέτες του στην αγορά. Η κρίση στην ελληνική αγορά τον οδήγησε σε εκείνες του εξωτερικού, στην Αυστρία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο αλλά και την απαιτητική αγορά της Γερμανίας. Πλέον παράγει 35.000 φιάλες ετησίως με διανομή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Γερμανός οινολόγος που λάτρεψε την Ελλάδα

«Μου άρεσε πολύ το κλίμα εδώ, είναι ιδανικό για το αμπέλι και ειδικά για το βιολογικό κρασί επειδή δε βρέχει πολύ» σχολιάζει για τις συνθήκες στην Επανωμή όπου βρίσκεται ο αμπελώνας του, με την επιχείρηση να διαθέτει αμπέλια και στη Νάουσα. «Έχει μεν υγρασία, αλλά φυσάει πολύ και στεγνώνει το αμπέλι. Το γεγονός ότι τα αμπέλια είναι συνήθως απομακρυσμένα βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών κι έτσι δε χρειάζονται πολλά φάρμακα» σημειώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το μικροκλίμα της Βόρειας Ελλάδας δεν είναι το μόνο που τον έκανε να αγαπήσει την Ελλάδα. Ο Φλοριάν τονίζει πως η χώρα μας είναι «ο ιδανικός συνδυασμός δουλειάς και καθημερινότητας», όπως λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Δε θα μπορούσα να φανταστώ να κάνω κάτι τέτοιο στη Γερμανία».

Όπως λέει, στην Ελλάδα η θάλασσα είναι κοντά και «οι άνθρωποι πιο ανοιχτοί». Ο Γερμανός παραγωγός κρασιού σχολιάζει πως «η ζωή στην Ελλάδα είναι πιο ελεύθερη, μπορείς να πας για ένα καφέ μέσα στη βδομάδα χωρίς να είναι προγραμματισμένο. Στην Ελλάδα νιώθω ελεύθερος».

Η γραφειοκρατεία στην Ελλάδα, εμπόδια στον δρόμο του κρασιού

Ο Φλοριάν Σνάιντερ δεν τα βρήκε όλα ρόδινα και εύκολα. Όπως είπε, στην ήδη ιδιαίτερα ενοχλητική γραφειοκρατεία της Ελλάδας προστέθηκε και η κρίση. «Είναι πολλά τα σαμαράκια στην Ελλάδα» λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οινοποιός. «Το να γίνω αγρότης ήταν σχετικά εύκολο, χρειάστηκε βέβαια καθημερινό τρέξιμο. Το δύσκολο ήταν για την άδεια του οινοποιείου, πολλές υπογραφές, πολλές άδειες και δηλώσεις» συνεχίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, ο Σνάιντερ δηλώνει λάτρης της Ελλάδας και τονίζει: «Σχεδιάζω να ταξιδέψω στη Νότια Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία για να ανακαλύψω νέες πρακτικές οινοπαραγωγής, αλλά για λίγο. Δε θέλω να φύγω από την Ελλάδα. Έχω κάνει το χόμπι επάγγελμα σε έναν ιδανικό τόπο».

Οι ξεχωριστοί αμπελώνες του Γερμανού οινοποιού

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Domaine Florian βρίσκονται σε δύο χαρισματικές οινοποιητικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας: στον Τρίλοφο Επανωμής, νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, και στο Τρίλοφο της Νάουσας.

Η οικογένεια των Γερμανών επένδυσε από την πρώτη στιγμή στην αειφόρα ανάπτυξη και την περιβαλλοντολογική ευαισθησία, με στόχο την παραγωγή εκλεκτής πρώτης ύλης για τα κρασιά. Αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα προσεκτική οινοποίηση έκαναν τα κρασιά του Γερμανού οινοποιού ιδιαίτερα ελκυστικά σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ