Νέος πρύτανης ΑΠΘ: Θα εργαστούμε σκληρά για να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου - iefimerida.gr

Νέος πρύτανης ΑΠΘ: Θα εργαστούμε σκληρά για να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου

ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας
Ο Χαράλαμπος Φείδας, νέος πρόεδρος του ΑΠΘ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέος πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναδείχθηκε ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών Χαράλαμπος Φείδας, μετά από μία μακρά και σύνθετη διαδικασία.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν τα 11 μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και ο κ. Φείδας συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, όπως απαιτούσε ο νόμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλοι μαζί, με τα δυο κορυφαία συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ., το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο, θα εργαστούμε σκληρά και θα συνεργαστούμε αποδοτικά, για να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, να αναδείξουμε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη χώρα αλλά και διεθνώς και να το βάλουμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Η ανάρτηση του νέου πρύτανη του ΑΠΘ

«Εχθές, Τετάρτη 7/2/2024, ολοκληρώθηκε μια πρωτόγνωρη, μακρά και σύνθετη διαδικασία για την εκλογή των πρυτανικών αρχών του Α.Π.Θ.

Το Συμβούλιο Διοίκησης με τίμησε εκλέγοντάς με στο αξίωμα του Πρύτανη του Α.Π.Θ. με Αντιπρυτάνεις τους Δημήτριο Κουσενίδη, Στέλλα Λάββα, Γεώργιο Τζέτζη και Κυριάκο Υάκινθο.

Είναι μεγάλη χαρά αλλά, κυρίως, μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η ανάδειξή μου στο αξίωμα του Πρύτανη του μεγαλύτερου πανεπιστήμιου της χώρας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου που συνέβαλαν στην ευόδωση αυτής της πρωτόγνωρης μακράς διαδικασίας, από την οποία οφείλουμε να βγούμε ενωμένοι.

Το Πανεπιστήμιο μας πορεύεται προς μία νέα εποχή στην ανώτατη εκπαίδευση, που τη χαρακτηρίζουν σημαντικές αλλαγές, διαρκείς ανακατατάξεις και συνεχείς προκλήσεις. Το αύριο ενός σύγχρονου δημόσιου πανεπιστημίου σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο απαιτεί προσαρμοστικότητα, και ένα σαφές, ισχυρό όραμα το οποίο θα γίνει πράξη με στιβαρό σχεδιασμό, προσήλωση στους στόχους, διάλογο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και θα κινείται βάσει ακαδημαϊκών αρχών και αξιών. Απαιτεί, όμως, να αποτελέσει προτεραιότητα η έμπρακτη στήριξη του από την Πολιτεία.

Όλοι μαζί, με τα δυο κορυφαία συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ., το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο, θα εργαστούμε σκληρά και θα συνεργαστούμε αποδοτικά, για να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, να αναδείξουμε τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη χώρα αλλά και διεθνώς και να το βάλουμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.

Χαράλαμπος Φείδας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Φείδας, ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ

Ο Χαράλαμπος Φείδας γεννήθηκε στη Ν. Αγχίαλο του Βόλου το 1968, όπου τελείωσε το Λύκειο το 1985. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής (1991) και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία (1993) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Δορυ­φορική Μετεωρολογία (1999), από το Εθνικό Καποδιστρια­κό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2008 υπηρέτησε ως Επίκουρος Καθηγητής, από το 2013 ως Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2017 ως Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο της Μετεωρολογίας με έμφαση στη Δορυφορική Μετεωρολογία και Κλιματολογία.

Έχει εργαστεί ως συνεργαζόμενος ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-1999) και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (1999-2000). Από το 2000 έως το 2008 υπηρέτησε στη βαθμίδα του Λέκτορα και του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο γνωστικό αντι­κείμενο της Φυσικής Γεωγραφίας-Κλιματολογίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Τα ερευνητικά του ενδια­φέροντα εστιάζονται σε εφαρμογές της δορυφορικής τηλεπισκόπησης για την έρευνα του περιβάλλοντος με έμφαση στην ατμόσφαιρα, τον καιρό και το κλίμα, στις περιφερειακές κλιματικές αλλαγές, στις κλιματικές υπηρεσίες και στην εφαρμοσμένη κλιματολογία. Έχει δημοσιεύσει 46 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 11 κεφάλαια βιβλίων και 47 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων. Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων σε 14 εκ των οποίων ως επιστημονικός υπεύθυνος. Διδάσκει μαθήματα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας σε τρία τμήματα του ΑΠΘ και σε δυο ΠΜΣ.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δώσει πολλές συνεντεύξεις για θέματα ανώτατης παιδείας και επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα.

Είναι Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. (2019-2023) ενώ διετέλεσε Πρόεδρος (2017-19) και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας (2015-17), Διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (2016-17) και Διευθυντής του ΠΜΣ «Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον» (2013-16).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος (2015-19) και Ταμίας (2013-15) του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ καθώς Γραμματέας (2017-19) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ (2013-19).

Το όραμα για το ΑΠΘ

Το όραμά μου για το ΑΠΘ. είναι ένα πανεπιστήμιο

  • σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δημοκρατικό δημόσιο που θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο τοπίο που φαίνεται να διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση
  • που θα εδραιωθεί ως ένα πρωτοπόρο ΑΕΙ, αξιοποιώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που το καθιέρωσαν ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας,
  • εξωστρεφές προς την διεθνή κοινότητα και κοινωνία, που θα λειτουργεί χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις,
  • με ποιότητα και καινοτομία στην εκπαίδευση και την έρευνα που θα του προσδίδει εμβέλεια και κύρος στον Διεθνή Ακαδημαϊκό Χάρτη,
  • αξιοκρατικό, που θα λειτουργεί με ισονομία, διαφάνεια, λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του,
  • που θα διασφαλίζει την ομαλή καθημερινότητα και την πανεπιστημιακή ειρήνη με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ασφάλειας προσώπων και υποδομών.
  • με την παροχή άρτιων κτιριακών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών.

Το όραμα αυτό υλοποιείται με καθορισμένη στοχοθεσία 15 σημείων στους τομείς της εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής, της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, της σύνδεσης με την κοινωνία, την οικονομία και την καινοτομία και της αναβάθμισης της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΘ πρύτανης Πανεπιστήμιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ