ΑΠΘ: Σήμερα η ψηφοφορία για τον νέο πρύτανη -Οι υποψήφιοι, το φαβορί και η επόμενη μέρα - iefimerida.gr

ΑΠΘ: Σήμερα η ψηφοφορία για τον νέο πρύτανη -Οι υποψήφιοι, το φαβορί και η επόμενη μέρα

ΑΠΘ κτηριο
ΑΠΘ / Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 19:30 θα ξεκινήσει σήμερα η τρίτη και τελευταία μυστική ψηφοφορία, για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ.

Οπως αναφέρει το makthes.gr, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μισή ώρα και θα πραγματοποιηθεί μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ». Για την εκλογή του νέου πρύτανη απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία 6/11. Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η διαδικασία θα επαναληφθεί σήμερα, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων. Εάν και σε αυτήν την περίπτωση κανένας από τους δυο δεν λάβει τουλάχιστον 6 ψήφους, θα γίνει επαναπροκήρυξη των εκλογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΠΘ «παλεύει» να βγάλει πρύτανη από τον Μάιο του 2023. Μάλιστα, είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στη χώρα, που μέσα σε έναν χρόνο, άλλαξε τρεις πρυτάνεις: μετά την παραίτηση του Νίκου Παπαϊωάννου, καθήκοντα ανέλαβε ο Δημήτρης Κωβαίος και εν συνεχεία ο Απόστολος Αποστολίδης.

Οι υποψήφιοι και το φαβορί

Την πρυτανεία σήμερα διεκδικούν, με αλφαβητική σειρά οι:

  • Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας,
  • Ευστράτιος Στυλιανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης
  • και ο Χαράλαμπος Φείδας, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών και πρώην Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και βάσει των ψήφων που έλαβε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, επικρατέστερος νικητής και νέος πρύτανης του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας θα είναι ο Χαράλαμπος Φείδας, κατέχοντας τις 6 από τις 11 ψήφους του ενδεκαμελούς Συμβουλίου Διοίκησης.

Ο κ. Φείδας έχει ήδη παρουσιάσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα τις θέσεις και προτάσεις του για την ανάπτυξη και εξέλιξη του ΑΠΘ. Στο πλευρό του, από τη θέση των αντιπρυτάνεων έχει ανακοινώσει ότι θα έχει τους εξής καθηγητές:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Δημήτριος Κουσενίδης, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, προτεινόμενος για τη θέση του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών
  • Στέλλα Λάββα, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, προτεινόμενη για τη θέση της Αντιπρυτάνισσας Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
  • Γεώργιος Τζέτζης, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, προτεινόμενος για τη θέση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας
  • Κυριάκος (Κύρος) Υάκινθος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, προτεινόμενος για τη θέση του Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο «κάδρο» οι προσφυγές για την νομιμότητα της διαδικασίας

Αφότου ολοκληρωθεί η σημερινή διαδικασία εκλογής του νέου πρύτανη, εφόσον τη θέση αυτή κερδίσει ο κ. Χαράλαμπος Φείδας, αναλαμβάνει καθήκοντα από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα. Ωστόσο, με τα έως τώρα δεδομένα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγή που έχει ήδη καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, με αίτημα να εξεταστεί η νομιμότητα της διαδικασίας.

Σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε τα εξής: «Προσέφυγα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εξετάσει τη νομιμότητα της εκλογής του πρύτανη του ΑΠΘ. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, είναι κατά το νόμο μονοπρόσωπο όργανο με τετραετή θητεία. Η δήλωση του υποψήφιου πρύτανη Χαράλαμπου Φείδα για διαχωρισμό της θητείας του πρύτανη σε δύο μέρη, είναι προδήλως αντίθετη στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου, όπως άλλωστε διαπίστωσε δημοσίως ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ομότιμος Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας. Η ανακοίνωση μέσω της οποίας προεξοφλείται η ψήφος τριών εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, προδήλως προσβάλει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και εγείρει σοβαρά θέματα μυστικότητας της ψήφου κατά την εκλογή του πρύτανη του ΑΠΘ».

Η απάντηση επ' αυτού, ήρθε άμεσα από τον κ. Φείδα που ανέφερε ότι: «Αναφορικά με τις προσπάθειες ακύρωσης της διαδικασίας εκλογής πρύτανη στο ΑΠΘ, πριν ακόμη αυτή ολοκληρωθεί, με λόγους που είτε δεν βρίσκουν απολύτως κανένα έρεισμα στον νόμο ή αναζητούνται στην τυπικότητα της διαδικασίας, θα ήθελα να δηλώσω τα παρακάτω. Κάθε υποψήφιος πρύτανης έχει σημαντική ευθύνη για ενέργειες και πράξεις που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου και παρατείνουν την αβεβαιότητα στη διοίκηση του ΑΠΘ, με μόνο γνώμονα τις προσωπικές επιδιώξεις, σε βάρος του Ιδρύματος που υποτίθεται ότι θέλει να υπηρετήσει. Το πανεπιστήμιό μας χρειάζεται αμέσως μια νέα, πλήρως αφοσιωμένη και στιβαρή διοίκηση που θα επαναφέρει στην κανονικότητα τη λειτουργία του και θα το ξαναβάλει στην τροχιά ανάπτυξης. Αυτή τη διοίκηση θα την αποκτήσει πολύ σύντομα».

Η διαδικασία εκλογής του νέου πρύτανη πιθανό να μην τελειώσει σήμερα

Τώρα, με την ολοκλήρωση της σημερινής ψηφοφορίας, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν κι άλλες προσφυγές από τους κ.κ. Αναστασιάδη και Στυλιανίδη, επί του παραγόμενου αποτελέσματος, σε περίπτωση που αυτό εκτιμηθεί ότι προέκυψε κατόπιν παράτυπης διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή αυτή θα αφορά μεταξύ άλλων, την τετραετή πρυτανική θητεία και τον προαναγγελθέντα διαμοιρασμό της, μεταξύ των κ.κ. Φείδα και Αποστολίδη. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι σε αυτήν τη φάση, επισήμως, υποψήφιος είναι μόνον ο κ. Φείδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, με τα παραπάνω δεδομένα, όπως αναφέρει το makthes.gr, ενδέχεται η εκλογή νέου πρύτανη να μην τελειώνει σήμερα για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά να έχει και συνέχεια. Και αυτό γιατί, αφότου εκδικαστεί η υπόθεση από το ΣτΕ, σε περίπτωση που η απόφαση δικαιώνει τους κ.κ. Αναστασιάδη και Στυλιανίδη, ο κ. Φείδας θα εκπέσει από το αξίωμα του πρύτανη και το ΑΠΘ να χρειαστεί να πάει εκ νέου εκλογές. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί κατά το παρελθόν, όταν υποψήφιοι ήταν οι κ.κ. Μήτκας και Γιαννακουδάκης, με τον τελευταίο να δικαιώνεται μετά από πέντε μήνες από το ΣτΕ, τον κ. Μήτκα να εκπίπτει του αξιώματος, τον κ. Λαόπουλο να αναλαμβάνει τότε χρέη μεταβατικού πρύτανη και να γίνονται εκ νέου εκλογές οπότε και εξελέγη πρύτανης ο κ. Μήτκας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ