fbpx Νέοι μελισσοκόμοι: Αφησαν τις καριέρες τους και επέστρεψαν στη φύση για να ασχοληθούν με το μέλι | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΕΦ

Νέοι μελισσοκόμοι: Αφησαν τις καριέρες τους και επέστρεψαν στη φύση για να ασχοληθούν με το μέλι

Φεστιβάλ μελιού
07|12|2019 | 13:13
Νέοι άφησαν τα πτυχία τους και στράφηκαν στο μέλι

Πίσω από τα περισσότερα περίπτερα που στήθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για το 11ο φεστιβάλ μελιού βρίσκονται νέοι άνθρωποι με πτυχία.

Είτε επειδή δεν έβρισκαν δουλειά, είτε επειδή οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο τους μόνο ευοίωνες δεν ήταν, στράφηκαν στην μελισσοκομία και απογείωσαν τις επιχειρήσεις των γονιών τους.

Οικογένεια Σούκα: 4 αδέρφια παράγουν σπάνια μέλια

Η 24χρονη Βαρβάρα Σούκα από τους Άνω Λούσους Καλαβρύτων είναι το μοναδικό κορίτσι μιας οικογένειας με 4 παιδιά. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά αποφάσισε μαζί με τα 3 αδέρφια της να ασχοληθούν με τις μέλισσες. Παράγουν 14 ποικιλίες μελιού, ενώ συνδυάζουν το μέλι με υπερτροφές, όπως τα γκότζι μπέρι. «Μπορεί ο καθένας μας να έχει διαφορετικό πτυχίο, αλλά συνδυάζουμε τις γνώσεις μας για το καλό της επιχείρησης», λέει στο iefimerida.

Στέφανος και Γιώργος Κολοστούμπης: Άφησαν τις σπουδές τους, ασχολήθηκαν με το μέλι και κέρδισαν 3 παγκόσμια βραβεία

Στο ακριβώς απέναντι περίπτερο συναντήσαμε τους αδελφούς Κολοστούμπη. Τα δύο αγόρια μεγάλωσαν στα Δολιανά Αρκαδίας. Ο Στέφανος σπούδασε σε σχολή ξενάγησης και ο Γιώργος λογιστικά. Τους κέρδισε όμως η ενασχόληση με το μέλι. Τα δύο αδέρφια κατάφεραν να εξάγουν τα μέλια τους στο εξωτερικό, ενώ το Ρέικι, το Θυμάρι και το Καστανιά - Πάρνωνα απέσπασαν τρία βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό Great Taste Award 2019, που γίνεται κάθε χρόνο στην Αγγλία.

Μαριλένα Σωτήραλη: Το «χρυσό» υδρομέλι με συνταγή της γιαγιάς

Με έναν δίσκο που έχει πάνω σφηνάκια με το χρυσαφένιο υδρομέλι συναντήσαμε την Μαριλένα Σωτήραλη. «Η συνταγή για το ποτό με το χρυσαφένιο ποτό με την πεντανόστιμη γεύση είναι της γιαγιάς μου. Χρειάζεται μόνο μέλι και νερό και η ζύμωση γίνεται για 2 χρόνια μέσα σε βαρέλι», εξήγεί στο iefimerida η Μαριλένα που σπούδασε Πληροφορική, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογενειακή φάρμα-αγρόκτημα του πατέρα της στα Βάτικα Λακωνίας.

Το υδρόμελι είναι ιδιαίτερα γνωστό στις σκανδιναβικές χώρες και στην Aμερική. Tο ποτό αυτό κατά τον αρχαίο Έλληνα ιπποκρατικό γιατρό Hρόδικο είχε φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Bίκινγκς. Σε αυτό χρωστάει το όνομά του και ο «μήνας του μέλιτος», καθώς στο Mεσαίωνα θεωρούσαν ότι έπρεπε να το καταναλώνουν οι νεόνυμφοι επί ένα μήνα, πρωί, μεσημέρι, βράδυ…

Σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού και νέα προϊόντα στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 300 μικροί Έλληνες παραγωγοί (πολλοί από τους οποίους νέοι και γυναίκες μελισσοκόμοι) εκθέτουν τα προϊόντα τους, ενώ θα παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό μοναδικές ποικιλίες, όπως: πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με Superfooods (συνδυασμός υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι Π.Ο.Π Ελάτης Βυτίνας, μέλι από την Κάλυμνο, μέλι Άναμα Ικαρίας, Σουσούρα Χαλκιδικής, μέλι χαρουπιάς, μέλι γλυκάνισου & μάραθου κ.ά.

Επίσης, παρουσιάζονται σπάνια μέλια (μέλι με σπιρουλίνα, με μαύρη σοκολάτα, με γκότζι μπέρι, μύρτιλο και μαστίχα, βιολογικές ποικιλίες κ.α), μέλι κρέμα, αλείμματα μελιού (φουντουκόμελο, πραλίνα μελιού), ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι, ελληνική Τεκίλα με μέλι, ρακόμελο κ.ά.), το ιδιαίτερο παστέλι από τη Μάνη με ιστορία 115 χρόνων, καθώς και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά.

Οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγνό, ποιοτικό αλλά και σπάνιο μέλι από: τα νησιά (Κάλυμνο, Ικαρία, Φούρνους, Θάσο, Κέα, Σχοινούσα, Αστυπάλαια, Τήνο, Σύρο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο, Κάρπαθο, Κύθνο, Λήμνο, Σάμο, Κρήτη), την ηπειρωτική χώρα (Χαλκιδική, Μάνη, Καρπενήσι, Σούλι, Ροδόπη, Κιλκίς, Πιερία, Πρέβεζα, Δωδώνη) καθώς και την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία, Αρκαδία).

Τους επισκέπτες περιμένουν πολλά, γλυκά κεράσματα ενώ τα παιδιά θα παρακολουθήσουν εργαστήρια χειροτεχνίας (Craft Room by Agapi), καθώς και ένα βιωματικό ταξίδι στον κόσμο της μέλισσας από τους εκπαιδευτικούς του Bee Camp.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Διαγωνισμός Μελιού Εξαιρετικής Ποιότητας (High Quality Honey Contest), με στόχο την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών μελιών στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το 10ο Συνέδριο για το Ελληνικό Μέλι & τα Προϊόντα Μέλισσας, όπου καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων, επιχειρηματίες και μελισσοκόμοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους επαγγελματίες του κλάδου.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τιμώμενη Περιφέρεια φέτος είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • Σάββατο 7/12 10:00 – 21:00
  • Κυριακή 8/12: 10:00 – 21:00
  • Είσοδος 2€, Δωρεάν είσοδος για AMEA και παιδιά έως 12 ετών.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΟΣΣ ∙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 2, 10679 ΑΘΗΝΑ • Τηλ. 2103610265 Fax: 2103610276 • Email: info@edpa.gr www.greekhoneyfestival.gr • www.facebook.com/ ΦΕΣΤΙΒΑΛ-ΜΕΛΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ