«Νομίζαμε ότι ρίχνει αγιασμό, αλλά τα ράσα έγιναν κόκκινα» -Ο μητροπολίτης Άρτης περιγράφει στο iefimerida την επίθεση με το βιτριόλι - iefimerida.gr

«Νομίζαμε ότι ρίχνει αγιασμό, αλλά τα ράσα έγιναν κόκκινα» -Ο μητροπολίτης Άρτης περιγράφει στο iefimerida την επίθεση με το βιτριόλι

επίθεση βιτριόλι μονή πετράκη
Φωτογραφία: EUROKINISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Τις στιγμές που προηγήθηκαν της επίθεσης με το βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, καθώς και τις χαώδεις σκηνές που ακολούθησαν, περιγράφει στο iefimerida.gr ο μητροπολίτης Άρτης, Καλλίνικος.

Η επίθεση στη Μονή Πετράκη έχει συγκλονίσει τους κόλπους της Συνόδου, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί παρόμοιο περιστατικό. Η έρευνα πλέον εστιάζεται στον δράστη, τον 37χρονο Θεοφύλακτο Κόμβο, ο οποίος το 2019 φέρεται ότι είχε εμπλακεί σε υπόθεση με ναρκωτικά, ενώ σύμφωνα με τους δικηγόρους του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την επίθεση καταδικάζει, μέσω του iefimerida.gr, και ο Γιώργος Καλαντζής, γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπ. Παιδείας. «Η πρωτοφανής και απολύτως καταδικαστέα επίθεση εναντίον επτά Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και δύο δικηγόρων ευτυχώς δεν στοίχισε τη ζωή και δεν οδήγησε σε μόνιμη αναπηρία κανέναν. Το γεγονός ότι συνέβη κατά τη διάρκεια απονομής της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας. Όμως μια τέτοια αποτρόπαιη επίθεση πρέπει, επίσης, να αποτελέσει αιτία ευρύτερου προβληματισμού για το ποιος και με ποια διαδικασία γίνεται θρησκευτικός λειτουργός. Εύχομαι την γρήγορη επιστροφή όλων στα καθήκοντά τους εν πλήρη υγεία» δήλωσε στο iefimerida.gr ο κ. Καλαντζής.

O διάλογος πριν την επίθεση: «Σας έβαλε ο Βεροίας να με καθαιρέσετε;»

Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση. Ο άνθρωπος ήρθε μέσα να ακούσει την απόφαση. Άκουσε την απόφαση από τον πρόεδρο, τον Άγιο Γουμενίσσης, Δημήτριο, και αμέσως, όπως ήταν όρθιος ο κατηγορούμενος, απλώς είπε μια φράση: “Σας έβαλε ο Βεροίας (ο Μητροπολίτης του τόπου όπου υπηρετούσε) να με καθαιρέσετε;”».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλίνικο, «ο πρόεδρος τού απάντησε: “δεν μας είπε κανείς τι θα κάνουμε. Την απόφαση την πήραμε κατά συνείδηση”. Αυτός όμως είχε ήδη σκύψει μπροστά του και είχε βγάλει μια μεγάλη, καφέ, γυάλινη φιάλη. Η φιάλη, με το μάτι, έμοιαζε να ήταν δυο λίτρα. Κι αυτό το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι την κρατούσε, όταν μάς ράντιζε με τα δυο του χέρια. Αν ήταν μικρότερο το μέγεθος και το βάρος θα μπορούσε να το χειριστεί με το ένα χέρι».

Για τη στιγμή της επίθεσης, ο Μητροπολίτης Άρτης λέει στο iefimerida:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εκανε ημικυκλικές κινήσεις, με τεντωμένο το χέρι για να μας ραντίσει. Μας χτύπησε όλους, στα μάτια και στο μέτωπο. Όλα τα άλλα σημεία των σωμάτων μας ήταν καλυμμένα. Φοράγαμε καλυμμαύχια, ράσα, μάσκες. Μόνο το μέτωπο και τα αυτιά φαινόντουσαν».

Άρτης Καλλίνικος στο iefimerida: «Τα ράσα έγιναν κόκκινα»

Σε εκείνο το σημείο ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σκηνές πανικού στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη. «Θα σας πω προσωπικά πώς το βίωσα. Ηταν στα μάτια το υγρό και δεν μπορούσαμε να δούμε τί συμβαίνει, τι κάνουν οι άλλοι. Το μόνο που κατάφερα να δω ήταν ότι το ράσο του γραμματέα των συνοδικών δικαστηρίων άρχισε να γίνεται κόκκινο. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεχθήκαμε επίθεση με καυστικό υγρό» περιγράφει ο Μητροπολίτης Άρτης και συνεχίζει:

«Και άρχισαν να τσούζουν τα μάτια μου. Σήκωσα το αριστερό μου χέρι να φυλαχθώ από το ράντισμα, τις σταγόνες οξέος και έτρεξα να φύγω από την αίθουσα, να πάω απέναντι, γιατί ακριβώς δίπλα από την πόρτα ήταν οι νιπτήρες. Και έβαλα το κεφάλι μου κάτω από τη βρύση και την άνοιξα, γιατί είχα ακούσει ότι στα καυστικά υγρά βάζεις άφθονο νερό»

Ο κ. Καλλίνικος επισημαίνει ότι «ήταν μεγάλο ξάφνιασμα, για όλους μας. Όταν είσαι μέσα στη Σύνοδο, όταν είμαστε επτά μητροπολίτες και απέναντί μας έχουμε έναν άνθρωπο με ράσα και καλυμμαύχι, το τελευταίο πράγμα που περιμένεις είναι ότι θα έχει μαζί του 4 λίτρα καυστικό υγρό. Δεν πάει το μυαλό σου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νόμιζα ότι θα μάς έριχνε αγιασμό»

Ο Μητροπολίτης Αρτης, συνεχίζοντας, τονίζει ότι «νόμιζα ότι θα μάς έριχνε αγιασμό για να μας προσβάλλει, με την έννοια ότι δεν είμαστε θεοπότιστοι και πως μάς χρειάζεται άγιασμα».

Παρά τη σφοδρή επίθεση, ουδείς εκ των Μητροπολιτών τραυματίστηκε σοβαρά. «Εγώ πιστεύω ότι με βοήθησε ότι είχα ένα εικονάκι του Αγίου Λουκά του ιατρού στην τσέπη μου και στην άλλη τσέπη ένα μπουκαλάκι με αγιασμό που μου έδωσε ο πατήρ Νεκτάριος Μουλατσιώτης από το Τρίκορφο της Φωκίδος. Αυτά με φύλαξαν και δεν έκατσα καθόλου στο νοσοκομείο, με κάτι αλοιφές με έδιωξαν οι γιατροί και μου είπαν ότι είναι περαστικό, όχι κάτι σημαντικό» σημειώνει ο κ. Καλλίνικος.

Καταλήγοντας, ερωτηθείς για το προφίλ του δράστη, ο Μητροπολίτης Άρτης εξηγεί ότι «δεν είμαι φυσιογνωμιστής. Ο άνθρωπος είχε έρθει από το σπίτι του με δυο φιάλες οξύ, που δεν το πουλάνε στα περίπτερα. Είχε καλή στόχευση. Κατάφερε να “βρει” επτά ανθρώπους που ήταν σε απόσταση 6 μέτρων από εκείνον. Και το έκανε με μια φιάλη, όχι κουβά. Κατάφερε να μας χτυπήσει στο μόνο κενό σημείο του σώματός μας, το μέτωπο και τα μάτια. Αν ήταν νηφάλιος, αν υπήρχε κάτι άλλο δεν μπορώ να το ξέρω. Στους λόγους τους οι δικηγόροι του δεν είχαν επικαλεστεί νευρολογικό ή ψυχιατρικής φύσεως πρόβλημα» αναφέρει κλείνοντας ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος.

Παραμένει στο νοσοκομείο ο Μητροπολίτης Κηφισίας

Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος λόγω των περιορισμένων εγκαυμάτων που υπέστη θα παραμείνει στο νοσοκομείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, η Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Κατόπιν τῆς πρωτοφανοῦς καί ἀποτρόπαιας ἐγκληματικῆς πράξης, ἡ ὁποία ἔλαβε χώρα κατά τήν συνεδρίαση τοῦ Συνοδικοῦ Δικαστηρίου στήν Ἱερά Σύνοδο εἰς βάρος τῶν Μητροπολιτῶν - μελῶν αὐτοῦ, σᾶς ἐνημερώνουμε ὅτι ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κύριλλος εἶναι καλά στήν ὑγεία Του καί θά παραμείνει σήμερα γιά προληπτικούς λόγους στό Γενικό Νοσοκομεῖο Ἀθηνῶν - Γ. Γεννηματᾶς. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ