Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα για τη Γραμμή 4 του Μετρό -Πού θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια - iefimerida.gr

Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα για τη Γραμμή 4 του Μετρό -Πού θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια

Μετρό γραμμή 4
Φωτογραφία: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πρόοδο που καταγράφεται σχετικά με τη Γραμμή 4 του Μετρό και τη σύμβαση για τον Ε65 αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας χθες στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» ο κ. Καραμανλής είπε ότι μετά την υπογραφή, προχθές, της σύμβασης έναρξης κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό, υπογράφεται σήμερα η σύμβαση για τον Ε65. «Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους 23 μήνες, έχουμε δουλέψει εντατικά για να ξεμπλοκάρουμε έργα που βρήκαμε ‘‘κολλημένα’’. Αύριο (σ.σ. σήμερα) μάλιστα υπογράφεται και η σύμβαση για το βόρειο κομμάτι του Ε65, που πλησιάζει τα 442 εκ ευρώ», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Επισήμανε ότι ο Ε65 είναι ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία, που συνδέεται άμεσα και με την απολιγνιτοποίηση της περιοχής. Και υπενθύμισε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη για να πάρει η χώρα τις τελικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συμβολή του ίδιου του Πρωθυπουργού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε και πού θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια της Γραμμής 4 του Μετρό

Όσον αφορά στη Γραμμή 4 του Μετρό, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι θα στηθούν μέσα στο καλοκαίρι τα πρώτα εργοτάξια για τις πρόδρομες εργασίες σε Κατεχάκη και Άλσος Βεΐκου, στα δύο άκρα δηλαδή της Γραμμής. Οι πρόδρομες εργασίες θα απαιτήσουν από 18 μέχρι 24 μήνες, καθώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο και δύσκολο έργο.

Η Γραμμή 4 του Μετρό, μήκους περίπου 13 χλμ., θα έχει 15 νέους σταθμούς, μεταξύ άλλων στο Γαλάτσι, στην Κυψέλη, στα Δικαστήρια, στα Εξάρχεια, στο Κολωνάκι, στον Ευαγγελισμό (όπου θα γίνει επέκταση του υπάρχοντος σταθμού), στην Πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου και στο Γουδή.

Οι 15 νέοι σταθμοί της Γραμμής 4 του Μετρό

Οι θέσεις των νέων σταθμών θα είναι οι εξής:

 1. Άλσος Βεΐκου
  Ο σταθμός Βεΐκου χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.
 2. Γαλάτσι
  Ο σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.
 3. Ελικώνος
  Ο σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από το λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου- παιδική χαρά.
 4. Κυψέλη
  Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
 5. Δικαστήρια
  Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
 6. Αλεξάνδρας
  Ο σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.
 7. Εξάρχεια
  Ο σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.
 8. Ακαδημία
  Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.
 9. Κολωνάκι
  Ο σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη, και Κανάρη.
 10. Ευαγγελισμός
  Ο σταθμός χωροθετείται κάτω από το πάρκο της Ριζάρη, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
 11. Καισαριανή -Ο σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στην Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου και μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
 12. Πανεπιστημιούπολη
  Ο σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στο Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας του Πανεπιστημιακού χώρου.
 13. Ιλίσια
  Ο σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στα Άνω Ιλίσια.
 14. Ζωγράφου
  Ο σταθμός κατασκευάζεται υπογείως κατά μήκος της οδού Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας, με το φρέαρ ανοικτού ορύγματος επί της πλατείας Αλεξανδρή (γνωστή και ως πλατεία Γαρδένιας), στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου. Κατασκευάζεται με την μέθοδο υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα.
 15. Γουδή - Ο σταθμός Γουδή χωροθετείται κάτω από την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου, καταλαμβάνοντας και τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.

«Ο σχεδιασμός σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων “έτρεχε” από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Σχετικά με το ζήτημα του σταθμού των Εξαρχείων, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ο σχεδιασμός αυτός «έτρεχε» από την προηγούμενη Κυβέρνηση. «Για εμάς δεν υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που θα αφήσουμε στο ημίφως, δεν υπάρχουν άβατα», τόνισε επίσης και πρόσθεσε ότι: «Στο παρελθόν όσοι κάτοικοι είχαν αντιδράσει στο να περάσει το Μετρό από την περιοχή τους, έχουν μείνει χωρίς μετρό και χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο». Έφερε δε ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αγία Παρασκευή, όπου υπήρχαν αντιδράσεις για την κατασκευή σταθμού Μετρό στην πλατεία με αποτέλεσμα σήμερα ένα από τα πιο μεγάλα προάστια της Αθήνας να μην εξυπηρετείται άμεσα από Μετρό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί μία παροδική αναστάτωση  σε σημεία της πόλης από τα έργα του Μετρό, αλλά υπογράμμισε ότι οι μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες από ένα τόσο σημαντικό έργο αντισταθμίζουν την πρόσκαιρη ταλαιπωρία. Σημείωσε μάλιστα ότι στην κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό θα χρησιμοποιηθούν νέες μέθοδοι όπως το BIM, δηλαδή μία νέα πλατφόρμα που γίνεται ψηφιακή αποτύπωση του έργου πριν ξεκινήσει το σκάψιμο, καθώς και ότι στους περισσότερους σταθμούς δεν θα γίνει η κατασκευή από πάνω προς τα κάτω. Στόχος είναι να μειωθούν, όσο είναι δυνατόν, τα προβλήματα

«Είχαμε προειδοποιήσει για τη συμφωνία των Πρεσπών»

Με αφορμή τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στο Euro, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει για τα μεγάλα προβλήματα της συμφωνίας των Πρεσπών όπως η χρήση του όρου «μακεδονικός» για τη γλώσσα και την ταυτότητα. Κάλεσε την Κυβέρνηση Ζάεφ να απέχει από αυτή τη διχαστική ρητορική και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή σε μια μεγάλη διεθνή αθλητική διοργάνωση. Ανέφερε επίσης ότι η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή της πορεία.
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν δεν το καταλάβει αυτό ο κ. Ζάεφ, μπορεί να βρεθεί προ τετελεσμένων. «Σε κάθε περίπτωση, όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και πότε θα κυρωθούν από τη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε πάντως ότι πρόκειται για εμπορικές συμφωνίες, που μένει να κυρωθούν, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών έχει ψηφιστεί. Εκτίμησε όμως ότι: «Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα όταν η άλλη πλευρά δεν τα τηρεί. Για αυτό το λόγο έχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει τη στάση των Σκοπίων, θα αξιολογήσει τη στάση του πρωθυπουργού του κ. Ζάεφ και από κει και πέρα θα δει κατά πόσον θα πρέπει να φέρει και πότε τις συμφωνίες αυτές».

Θέλουμε διάλογο με την Τουρκία, δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα

Με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι άνοιξε μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας την ένταση πέρυσι το καλοκαίρι και τα γεγονότα στον Έβρο. Και επισήμανε ότι η ελληνική Κυβέρνηση επέδειξε απέναντι στην Τουρκία μία «διπλωματία της αυτοπεποίθησης». Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα ιστορικά ποτέ δεν αρνήθηκε το διάλογο με την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο συνυποσχετικό μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη από τις κυβερνήσεις Καραμανλή- Ντεμιρέλ το 1975.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε όμως επίσης ότι η Ελλάδα θέτει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο σε αυτό το διάλογο, δηλαδή ποια ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι και ποια όχι και πρόσθεσε: «Αυτό που έλεγε πάντα η Ελλάδα και συνεχίζει να το λέει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ότι εμείς δε θα διαπραγματευτούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ