Το ΜΙΝΙΟΝ πιστοποιείται με LEED Gold και επαναπροσδιορίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο κέντρο της Αθήνας - iefimerida.gr

Το ΜΙΝΙΟΝ πιστοποιείται με LEED Gold και επαναπροσδιορίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο κέντρο της Αθήνας

Photo credits: Nikos Daniilidis
Photo credits: Nikos Daniilidis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ακόμη έργο της DIMAND πιστοποιήθηκε με LEED Gold, στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης αειφόρων κτηρίων (Leadership in Energy and Environmental Design). Το εμβληματικό ΜΙΝΙΟΝ, που παρέμενε αναξιοποίητο για σχεδόν τρεις δεκαετίες, αναγεννήθηκε.

Από ένα ξεχασμένο κέλυφος στο κέντρο της Αθήνας, μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων, συνολικής επιφάνειας 13.787 τ.μ., που πλέον ξαναδίνει ζωή στον αστικό ιστό, στεγάζοντας γραφειακούς χώρους και ένα εμπορικό κατάστημα. Το ΜΙΝΙΟΝ λειτουργεί ξανά ως σημείο αναφοράς, αυτή τη φορά για μια πόλη που προχωρά με όρους βιωσιμότητας και με σεβασμό πάντα στην ιστορία της. Με το λογότυπό του, λαξευμένο στην ορθομαρμάρωση - έμπνευση του αρχιτέκτονα Μίνωα Διγενή - σηματοδοτείται η νέα ταυτότητα του κτιρίου, με σεβασμό στο παρελθόν του. Επανασυστήνεται στην πόλη, όχι ως ανάμνηση, αλλά ως ενεργό, βιώσιμο κεφάλαιο του αστικού μέλλοντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Photo credits: Nikos Daniilidis
Photo credits: Nikos Daniilidis

Για τη μετατροπή του κτηρίου, υιοθετήθηκε μια ολιστική στρατηγική βιοκλιματικού σχεδιασμού, με βασικό στόχο τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου:

  • Διατήρηση της υφιστάμενης κατασκευής: Πάνω από το 97% του φέροντος οργανισμού, των κλιμακοστασίων και της εξωτερικής τοιχοποιίας διατηρήθηκαν, περιορίζοντας την παραγωγή αποβλήτων και μειώνοντας το ενσωματωμένο ανθρακικό αποτύπωμα.
  • Διαχείριση αποβλήτων: Κατά την κατασκευή, υιοθετήθηκε σύστημα επιτόπιου διαχωρισμού και ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί άνω του 97% των αποβλήτων, μειώνοντας τη διάθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής.
  • Ενεργειακή αποδοτικότητα & αυτοματισμοί: Το κτήριο εξοπλίστηκε με σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων φωτισμού και παρουσίας σε όλους τους χώρους και BEMS (Building Energy Management System) για παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτηρίου.
  • Επιλογή υλικών: Η επιλογή υλικών έγινε με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δίνοντας προτεραιότητα σε προϊόντα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πιστοποιημένα ως προς τη βιωσιμότητα.
  • Διαχείριση υδάτινων πόρων: Εγκαταστάθηκαν είδη κρουνοποιίας χαμηλής ροής για τη μείωση της κατανάλωσης σε όλους τους χώρους.
  •  Φυτεμένο δώμα: Το φυτεμένο δώμα, συνολικής επιφάνειας 380 τ.μ., καλυμμένο με μεσογειακά φυτά, υποστηρίζεται από σύστημα άρδευσης υψηλής απόδοσης, μειώνοντας την κατανάλωση πόσιμου νερού και βελτιώνοντας το τοπικό μικροκλίμα.

Η επανάχρηση του ΜΙΝΙΟΝ δεν αφορά μόνο την αποκατάσταση ενός ιστορικού κτηρίου. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον επαναπροσδιορισμό του αστικού ιστού με βιώσιμα μέσα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή, με σεβασμό στην ιστορία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

 Photo credits: Nikos Daniilidis
Photo credits: Nikos Daniilidis
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές του έργου για τη συνεργασία και τη σημαντική τους συνεισφορά σε αυτή την επιτυχία.

Λίγα λόγια για την πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy & Environmental Design)

Το σύστημα πιστοποίησης πράσινων κτηρίων LEED® έχει αναπτυχθεί από το U.S. Green Building Council για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και λειτουργούν τα κτήρια. Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα LEED εφαρμόστηκε το 1998. Η εν λόγω πιστοποίηση αφορά όλα τα στάδια της μελέτης και κατασκευής ενός έργου και αποδίδεται σε βιοκλιματικά κτήρια εξαιρετικής ενεργειακής, περιβαλλοντικής και οικονομικής απόδοσης, τα οποία προσφέρουν ταυτόχρονα υγεία και ευεξία στο χρήστη τους. Εξετάζει κριτήρια που ξεκινούν από την επιλογή της κατάλληλης θέσης του έργου, τη μελέτη και την οργάνωση του εργοταξίου, την επιλογή των υλικών και του τρόπου κατασκευής και καλύπτουν μέχρι και τη σωστή λειτουργία του κτηρίου.

Συντελεστές έργου

Ανάπτυξη / Διαχείριση έργου: DIMAND 

Κατασκευή: VITAEL

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχιτεκτονική μελέτη:  MINOS DIGENIS ARQUITECTOS (MINOS DIGENIS, FABIAN MEDINA, MARCOS VILASECA)

Façade Metal Structures: VETA

Στατική μελέτη: PPA STRUCTURALS - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε

Η/Μ μελέτη: ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Μελέτη φωτισμού: STUDIO DANILOFF  & F93 – Ι. IΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ακουστική μελέτη: Γ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ & Χ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ 

Commissioning : VPC - Β.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε

Σύμβουλοι LEED: DCARBON

Λίγα λόγια για τη DIMAND 

Η DIMAND είναι μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (XAA).

Από την αρχή της λειτουργίας της, το 2005, έχει ενσωματώσει τη φιλοσοφία των «πράσινων» κτηρίων στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, δημιουργώντας μία νέα αγορά στο Real Estate και αποτελώντας διεθνές πρότυπο.

H επιχειρηματική της δραστηριότητα εστιάζεται σε μεγάλης κλίμακας αστικές αναπλάσεις, σύγχρονα βιοκλιματικά κτήρια γραφείων, σύνθετα έργα μικτών χρήσεων και ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, έχοντας αναπτύξει πάνω από το 36% των πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED BD+C.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία συμμετέχει στον δείκτη ATHEX ESG, συγκαταλέγεται στην ηγετική ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece» και έχει διακριθεί ως LEED® Proven Provider™ από το Green Building Certification Institute.

Website: dimand.gr

LinkedIn: linkedin.com/company/dimand/

Facebook: facebook.com/dimandrealestatedevelopment

Instagram: instagram.com/dimand_s.a/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ LEED Αθήνα Μινιόν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ