Μαθητές σχολείου της Ξάνθης... συνεργάτες του Τζεφ Μπέζος -Το πείραμα που θα ταξιδέψει στο Διάστημα [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαθητές σχολείου της Ξάνθης... συνεργάτες του Τζεφ Μπέζος -Το πείραμα που θα ταξιδέψει στο Διάστημα [εικόνες]

Από την Ξάνθη στο... διάστημα
Από το σχολείο στην Ξάνθη στο... διάστημα

Ο μαθητής Αναστάσης Παυλίδης από την Ξάνθη μιλά στο iefimerida.gr για τη συνεργασία με τη διαστημική εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και το σχολικό πείραμα που θα ταξιδέψει στο Διάστημα.

Από τις εγκαταστάσεις της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας στο Τέξας, φεύγουν τακτικά το τελευταίο διάστημα e-mails για την Ξάνθη. Εκεί, στο 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης, πέντε μαθητές με δύο καθηγητές τους βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών για να τελειοποιήσουν το πείραμά τους που θα μπει σε πύραυλο της εταιρείας και θα ταξιδέψει στο Διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ομάδα των μαθητών και των καθηγητών από την Ξάνθη
Η ομάδα των μαθητών και των καθηγητών από την Ξάνθη

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, όταν οι μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου Αναστάσης Παυλίδης, Άννα Κανάτα, Γιώργος Κοσμίδης, Θανάσης Προύντζος και Δημήτρης Μάνος, με τη στήριξη των καθηγητών τους, του φυσικού Θωμά Αλεξόπουλου και της βιολόγου Αναστασίας Πεχτελίδου, κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της Εταιρείας Ελλήνων Φυσικών με τίτλο «Διαστημικές αποστολές».

Μια ομάδα αριστούχων μαθητών με αποφασιστικότητα και αφοσίωση

Το βραβείο αυτό τους οδήγησε σε… τροχιά απογείωσης. «Πάντα με γοήτευε η ιδέα του Διαστήματος, τώρα όμως αυτή ιδέα γίνεται δουλειά, είναι μια πραγματικότητα», λέει στο iefimerida ο Αναστάσης Παυλίδης, ένας από τους μαθητές της ομάδας. Ασυνήθιστα ώριμος για τα 17 του χρόνια, συνειδητοποιημένος και αποφασιστικός, έχει αφοσιωθεί στη φιλόδοξη προσπάθεια και περνάει «στα ψιλά» της συζήτησης ότι πέρυσι τελείωσε την Α' Λυκείου με καθαρό 20. Άλλωστε και οι υπόλοιποι μαθητές της ομάδας είναι αριστούχοι, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά των δημόσιων σχολείων μπορούν με συστηματική μελέτη να φτάσουν πολύ ψηλά.

Με σκληρή δουλεία επιμονή και αποφασιστικότητα, οι μαθητές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους
Με σκληρή δουλεία επιμονή και αποφασιστικότητα, οι μαθητές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το πείραμα, ο Αναστάσης εξηγεί: «Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε μια ενδημική αντίδραση σε συνθήκες μικροβαρύτητας, η οποία θα βασίζεται σε ένα ένζυμο με μεγάλη προστιθέμενη αξία και να συγκρίνουμε το πείραμα με το αντίστοιχο που έγινε στη γη ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει διαφορά, αν δηλαδή επηρεάζει η μικροβαρύτητα τη συγγένεια του ενζύμου με το υπόστρωμα, οπότε και την παραγωγή προϊόντων». Το πείραμα είχε σχεδιαστεί να ταξιδέψει τον Δεκέμβριο, όμως η πανδημία του Covid-19 ανέβαλε την εκτόξευση του πυραύλου. «Ο καινούριος σχεδιασμός είναι να γίνει η απογείωση στις αρχές του 2021 και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, αλλά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Πάντως όταν επιστρέψει το πείραμα στη Γη θα το πάρουμε ξανά ώστε -σε συνεργασία με το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης- να μετρήσουμε τα προϊόντα και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει διαφορά», λέει ο μαθητής.

Χαμόγελα κάτω από τις μάσκες για μαθητές και καθηγητές από το σχολείο στην Ξάνθη για το... ταξίδι στο διάστημα
Χαμόγελα κάτω από τις μάσκες για μαθητές και καθηγητές από το σχολείο στην Ξάνθη για το... ταξίδι στο Διάστημα

Προβλήματα με τον κορωνοϊό

Ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ελλήνων Φυσικών έγινε με την υποστήριξη της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, η οποία θα αναλάβει και τη μεταφορά της κάψουλας με το πείραμα στις ΗΠΑ για την εκτόξευση αλλά και την επιστροφή της στη συνέχεια στην Ελλάδα. Η μόνη σοβαρή δυσκολία που έχει συναντήσει ως τώρα η ομάδα είναι τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. «Είχαμε κάποια προβλήματα γιατί σε ορισμένα στάδια απαιτούνταν πανεπιστημιακές γνώσεις. Ωστόσο αυτά ξεπεράστηκαν, μόνο ο κορωνοϊός μάς δυσκόλεψε ουσιαστικά», λέει ο Αναστάσης Παυλίδης. Το ενδεχόμενο να ταξιδέψει η ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες του πειράματος είναι ανοιχτό, εφόσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Προς το παρόν η επικοινωνία με την Αμερικανική Διαστημική Εταιρεία γίνεται με ηλεκτρονική αλληλογραφία και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι τηλεδιασκέψεις.

Ο Τζεφ Μπέζος στις εγκαταστάσεις της Blue Origin στο Τέξας
Ο Τζεφ Μπέζος στις εγκαταστάσεις της Blue Origin στο Τέξας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας

Η προσπάθεια έχει τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και ήδη η υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει συνομιλήσει με την ομάδα. «Μας είπε ότι της άρεσε πολύ η πρωτοβουλία και ζήτησε να την ενημερώνουμε για τις εξελίξεις», επισημαίνει ο μαθητής, προσθέτοντας ότι μαζί με τους συμμαθητές του και τους καθηγητές του έγιναν δεκτοί από τον δήμαρχο Ξάνθης, ο οποίος τους συνεχάρη για την προσπάθεια. Μέχρι τώρα ο Αναστάσης έβλεπε το μέλλον του στην Ιατρική, μετά από όλα αυτά ωστόσο -όπως λέει- τίποτα δεν αποκλείεται. Προς το παρόν η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης κάνει πράξη το σύνθημα της Blue Origin «gradatim ferociter» προχωρώντας βήμα-βήμα με την ένταση της ηλικίας τους αλλά και την ωριμότητα του στόχου τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ