Ενα βήμα πιο κοντά στις εμπορικές διαστημικές πτήσεις η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος – Έκανε νέα δοκιμαστική πτήση πυραύλου [βίντεο] - iefimerida.gr

Ενα βήμα πιο κοντά στις εμπορικές διαστημικές πτήσεις η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος – Έκανε νέα δοκιμαστική πτήση πυραύλου [βίντεο]

Ο New Shepard εκτοξεύεται από τη βάση της Blue Origin στο δυτικό Τέξας (Φωτογραφία: YouTube/Blue Origin)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο των εμπορικών διαστημικών πτήσεων έκανε η αεροδιαστημική εταιρεία Blue Origin του Tζεφ Μπέζος με την δέκατη επιτυχημένη εκτόξευση του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου τους, New Shepard, από το δυτικό Τέξας.

Η πτήση του πυραύλου, που πήρε το όνομά του από τον Άλαν Σέπαρντ, τον πρώτο Αμερικανό αστροναύτη που που έφθασε στο διάστημα το Μάιο του 1961, διήρκεσε μόνο δέκα περίπου λεπτά. Ο New Shepard με το επιστημονικό φορτίο του (πειράματα της NASA), αφού έφθασε σε ύψος 107 χιλιομέτρων, επέστρεψε με επιτυχία κάθετα στην εξέδρα εκτόξευσης στη Γη, κάνοντας κάτι ανάλογο με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 της Space X. Ήταν η τέταρτη εκτόξευση, στην οποία έγινε χρήση του ίδιου πυραύλου.

Όπως και η ανταγωνίστρια ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ, η Blue Origin αποβλέπει στη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων για να μειώσει το κόστος των εκτοξεύσεων.

Έπειτα από συμφωνία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), ο πύραυλος -που βρίσκεται στο στάδιο των προχωρημένων δοκιμών- προορίζεται να εκτελέσει διάφορες υποτροχιακές επιστημονικές αποστολές για λογαριασμό της NASA, καθώς επίσης επανδρωμένες πτήσεις διαστημικών τουριστών.

Η Blue Origin σχεδιάζει την πρώτη επανδρωμένη πτήση του New Shepard έως το τέλος του 2019, πιθανότατα για διαστημικούς τουρίστες, αν και δεν έχει ακόμη αρχίσει να «κόβει» εισιτήρια, ούτε έχει αποκαλύψει το κόστος τους. Παράλληλα, ετοιμάζει ένα μεγαλύτερο πύραυλο, τον New Glenn, που έχει το όνομα του Τζον Γκλεν, του Αμερικανού αστροναύτη που συμμετείχε στην πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση των ΗΠΑ το Φεβρουάριο του 1962. Ο Νew Glenn προγραμματίζεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2021.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ