Lockdown: Επιφυλάξεις για το άνοιγμα της αγοράς -Το ρεκόρ κρουσμάτων «μούδιασε» τους ειδικούς - iefimerida.gr

Lockdown: Επιφυλάξεις για το άνοιγμα της αγοράς -Το ρεκόρ κρουσμάτων «μούδιασε» τους ειδικούς

Κυριακάτικη βόλτα στη Δραπετσώνα
Εν αναμονή των αποφάσεων για τη χαλάρωση του lockdown / Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εναν δύσκολο γρίφο καλείται να λύσει αύριο, Τετάρτη, η «μικρή επιτροπή» των ειδικών: Αναζητείται η «χρυσή τομή» ανάμεσα στην κόπωση της κοινωνίας από το παρατεταμένο lockdown και στην ανησυχία που προκαλεί το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η έξαρση της πανδημίας καθιστά δύσκολη την απόφαση για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ορισμένα μέλη της Επιτροπής εισηγούνται να υπάρξει αναβολή μιας εβδομάδας στη λήψη αποφάσεων, ώστε να αξιολογήσουν τότε οι ειδικοί πώς θα κινηθεί επιδημιολογικό φορτίο. Αλλοι δεν αποκλείουν να ληφθούν κάποιες αποφάσεις αποσυμπίεσης, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν επιδημιολογικό κόστος (π.χ. κυνήγι), όπως συνέβη με το άνοιγμα των κομμωτηρίων στις 22/3. Στα μοντέλα ιχνηλατήσεων των ειδικών δεν προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις επιδημιολογικού φορτίου από τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Σε σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης αργά το απόγευμα της Τρίτης, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή υπουργών και συνεργατών του τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, εν αναμονή της συνεδρίασης των ειδικών.

Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκαν σε αριθμό-ρεκόρ (από την αρχή της πανδημίας) με 4.340 περιστατικά, ενώ και οι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ είναι 741 -περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Την ίδια ώρα, 72 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων μέσα στην πανδημία σε 8.017.

Αντίστοιχα, αριθμό-ρεκόρ καταγράφει και η Αττική, όπου παρατηρείται εντονότερη πίεση στα νοσοκομεία, με 2.097 κρούσματα κορωνοϊού. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 535 περιστατικά κορωνοϊού, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός και στη συμπρωτεύουσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων. Οι πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Σημαντική πτώση καταγράφεται στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης των Πατρών (-60%). Την ίδια ώρα, οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), ενώ ανοδική τάση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης (+11%).

Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής κορωνοϊού

Σε ένα τέτοιο κλίμα, μοιάζει με... τετραγωνισμό του κύκλου η προσπάθεια κυβέρνησης και επιτροπής λοιμωξιολόγων να βρουν δικλίδες αποσυμπίεσης.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδριάζει την Τετάρτη προκειμένου να συστήσει στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει οι εσωτερικές αντιγνωμίες.

Από τη μια πλευρά, το επιχείρημα είναι πως το ρεκόρ κρουσμάτων δείχνει ότι το σκληρό lockdown δεν αποδίδει, ως εκ τούτου μια λελογισμένη και προσεκτική χαλάρωση της πίεσης, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, ίσως οδηγήσει σε πιστότερη τήρηση των μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα, όπως προείπαμε, οι επιφυλάξεις είναι μεγάλες, καθώς τα 4.430 κρούσματα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια επανάπαυσης. «Μοιάζει παράδοξο να μιλάμε για χαλάρωση lockdown όταν οι αριθμοί τρομάζουν», είναι μια χαρακτηριστική αποστροφή ορισμένων.

Τρόπους αποσυμπίεσης αναζητά η κυβέρνηση

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, με έμφαση σε εκείνες που μπορούν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό και τη μετακίνηση σε ανοιχτούς χώρους. Ωστόσο, θα ληφθούν υπ' όψιν οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών.

Μέτρα για να δοθεί ανάσα στους πολίτες έπειτα από το πολύμηνο lockdown προέκρινε σήμερα με δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί και είναι διάχυτη η διάθεσή τους να κερδίσουν κομμάτι της ζωής.

Η κόπωση αυτή καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τους πολίτες να αποζητούν μια κάποια άρση μέτρων του lockdown. «Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου, θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα», δήλωσε επίσης ο υπουργός Επικρατείας, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο εγκλεισμός δεν αντέχεται επί μακρόν, προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», δήλωσε για το θέμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον ΑΝΤ1 και υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν δικλίδες εκτόνωσης.

Οι σκέψεις για απευλευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων

Οι πληροφορίες πριν από τα «μαύρα μαντάτα» της Τρίτης ανέφεραν ότι συζητείται το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, από το ερχόμενο Σάββατο.

Μιλώντας για το θέμα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε πως ορισμένα περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, τόνισε πως, πέραν των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.

Με το ίδιο σκεπτικό, υπήρχαν σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, πιθανότατα με τη γνωστή μέθοδο του Click Away.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κλάδος του λιανεμπορίου βρίσκεται στο χείλος της απόγνωσης, λόγω του παρατεταμένου lockdown. «Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Αυτό που τρομάζει περισσότερο τον κόσμο είναι το πισωγύρισμα, δηλαδή το άνοιξε-κλείσε», επισημαίνει στο economistas παράγοντας του εμπορίου, σχολιάζοντας το σενάριο επαναλειτουργίας των καταστημάτων, πιθανώς και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, κυβέρνηση και ειδικοί θέτουν ως προτεραιότητα την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόθεση των ειδικών είναι να επιστρέψουν αρχικά οι μαθητές του Λυκείου, καθώς εκεί το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό λόγο των Πανελληνίων Εξετάσεων. Φαίνεται πως ο στόχος είναι τα λύκεια, αν όχι και τα γυμνάσια της χώρας να ανοίξουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, με τροπολογία του, το υπουργείο Παιδείας «κλειδώνει» ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες δομές.

Πελώνη: «Δεν παραγνωρίζουμε την έξαρση της πανδημίας -Αναζητώνται μέτρα για να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών»

«Κατ' αρχάς δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ' το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις. Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 «Evening Report». Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε ερώτηση για το πώς μπορεί να εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων όταν τα κρούσματα βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ και πολύ ψηλότερα από την αρχή του lockdown.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν παραγνωρίζει κανείς την έξαρση αυτή που αποτυπώθηκε σήμερα ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα άρα θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών που είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα». Τόνισε ότι θα αναζητηθεί μία χρυσή τομή εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα και βέβαια και η Επιτροπή που είναι αυτή που τα αξιολογεί καθημερινά και κάνει παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος στο σημείο αυτό υπογράμμισε ακόμη πως κρούσματα βλέπουμε και σε άλλες χώρες και στο Ισραήλ που έχει προχωρήσει πολύ στον εμβολιασμό αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος δείκτης που πρέπει να κοιτάμε. «Κρούσματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Παράλληλα είναι οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι δείκτες είναι πιο σημαντικοί», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ