Λινού για Θεσσαλία: Προσοχή στο νερό, να ελέγξουμε τα άμεσα μεταδοτικά νοσήματα -Τα μέτρα προστασίας - iefimerida.gr

Λινού για Θεσσαλία: Προσοχή στο νερό, να ελέγξουμε τα άμεσα μεταδοτικά νοσήματα -Τα μέτρα προστασίας

Με βάρκες στα πλημμυρισμένα χωριά του θεσσαλικού κάμπου
Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών από τα μολυσμένα νερά στη Θεσσαλία κρούει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού που κατάγεται από την περιοχή.

«Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το νερό που είτε πίνουν είτε έρχονται άμεσα σε επαφή μέχρι την αποξήρανση. Στην υπάρχουσα κατάσταση τα νερά του δικτύου έρχονται σε επαφή με λύματα γιατί έχει πλημμυρίσει και το δίκτυο αποχέτευσης Παράλληλα, το νερό έρχεται σε επαφή με πετρέλαια, χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και έχουμε συνέπειες από νεκρά ή ζωντανά ζώα, όπως τρωκτικά κ.α. , ενώ και τα κουνούπια αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στην περιοχή λόγω του νερού», δηλώνει στο iefimerida.gr.

Μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο αυτό, της μόλυνσης του νερού αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα θα μπορούσαν, όπως λέει, να εκδηλωθούν σε πρώτη φάση ασθένειες όπως λεπτοσπείρωση, τύφος, ηπατίτιδα Α, ελονοσία κ.α.
«Φοβάμαι ότι ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι διασώστες έχουν ενημερωθεί επαρκώς για το πως θα προστατέψουν τον εαυτό τους αλλά ούτε και οι λειτουργοί υγείας πρώτης γραμμής έχουν εκπαιδευτεί ή τους έχει δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν. Γιατί οι περισσότεροι γιατροί, νεότεροι και παλαιότεροι, δεν έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα νοσήματα γιατί δεν υπήρχαν. Είναι πολύ σημαντικό να σώσουμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους εκεί αλλά πρέπει να ελέγξουμε τα άμεσα μεταδοτικά νοσήματα», αναφέρει η Αθηνά Λινού.

«Οι κάτοικοι χρειάζονται μάσκες και γυαλιά κατά την καθαριότητα για να μη μολυνθούν»

Αυτό που συνιστά στους κατοίκους είναι να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό και σε περίπτωση που δεν υπάρχει να βράζουν το νερό και σε περίπτωση που έχουν ανοιχτά τραύματα να μην έρχονται σε επαφή με το μολυσμένο νερό. «Υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα πάει κάποιος σπίτι του και πως θα διαχειριστεί την καθαριότητα του σπιτιού του. Πρώτον, χρησιμοποιούμε αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια, αδιάβροχα γάντια, μάσκα προσώπου και γυαλιά. Σ’ αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί η πολιτεία μαζί με τις άλλες παροχές που δίνονται στους πολίτες και να τους ενημερώσει. Πρέπει να έχουμε μάσκες και γυαλιά για να μην φτάσουν στα μάτια μολυσμένες σταγόνες απ’ αυτά τα νερά», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ