Λιβαδειά: Ποινή-μαμούθ 39 ετών στην κατηγορούμενη για το «τραπέζι θανάτου» σε βάφτιση

Φωτογραφία: Shutterstock

Ποινή-μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα επέβαλε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λιβαδειάς στην επιχειρηματία κέντρου εστίασης που κατηγορούνταν για το «τραπέζι του θανάτου» ύστερα από βαφτίσια, το 2016, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο την καταδίκασε σε φυλάκιση συνολικά 39 ετών, γράφοντας με αυτόν τον τρόπο το φινάλε στην υπόθεση «θρίλερ» με την τροφική δηλητηρίαση 73 ατόμων και τον θάνατο ενός 55χρονου άνδρα.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ύστερα από έναν μήνα ακροαματικής διαδικασίας, έπεσε σήμερα η αυλαία της δίκης με κατηγορουμένη επιχειρηματία κέντρου εστιάσεως στην παραλία του Διστόμου, καθώς της επιβλήθηκε συνολική ποινή 39 ετών με εκτιτέα ποινή πέντε ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Το δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε η γυναίκα ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια ενός ατόμου και σωματικές βλάβες 73 ατόμων, οι οποίοι προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας και νοσηλεύθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της επικράτειας.

Αναλυτικότερα, τα 73 άτομα είχαν λάβει μέρος σε ένα γεύμα βαφτίσεως, στις 18 Ιουνίου του 2016, και λόγω μη λήψεως των υγειονομικών μέτρων από μέρους της επιχειρηματία, έφαγαν, εκτός των άλλων, πένες με τυριά, οι οποίες είχαν σαλμονέλα. Αυτό είχε ως συνέπεια ένα άτομο να χάσει τη ζωή του, ένα ακόμη να νοσηλευθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας σε βαρύτατη κατάσταση, ενώ άλλοι νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο της Λιβαδειάς, καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών, με εμετούς και συνεχείς διάρροιες.

Κινδύνευσαν ζωές ανήλικων παιδιών

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονταν από 8 έως 84 ετών, και κινδύνευσαν ζωές ανήλικων παιδιών. Μάλιστα, ένας εκ των προσβληθέντων απεβίωσε στο Αττικό νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, αλλά και ο γιος του βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση από την ίδια αιτία στο 421 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύθηκε για δύο εβδομάδες. Η δε σύζυγός του ήταν δίπλα στον γιο της που χαροπάλευε, μη γνωρίζοντας αρχικά ότι ο άνδρας της, ο οποίος είχε προσβληθεί και αυτός, πέθανε στο σπίτι τους.

Επίσης, υπήρχαν δύο έγκυες, εκ των οποίων η μία οδηγήθηκε εσπευσμένα σε μαιευτική κλινική των Αθηνών, όπου υποχρεώθηκε σε καισαρική τομή, ώστε να γλιτώσει αφενός τη ζωή του παιδιού της, το οποίο γεννήθηκε πρόωρα, αλλά και τη δική της ζωή.

Ακόμη, ζευγάρια ηλικιωμένων μεταφέρθηκαν επειγόντως στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και εισήχθησαν στη ΜΕΘ, όπου και αυτοί πάλευαν για τη ζωή τους. Επίσης, μία γυναίκα έπεσε σε κώμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας από τον σύζυγό της, με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «πάλης για τη ζωή» είναι η περίπτωση μίας άλλης γυναίκας, η οποία πάνω στην απελπισία της πήρε τηλέφωνο το 100 και ζήτησε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, γιατί εκείνη από μόνη της αδυνατούσε να το κάνει, και τους είπε «ελάτε να με πάρετε, γιατί πεθαίνω».

Παρόλο που υπήρξαν τόσα περιστατικά, ακόμη και διαφορετικά μεταξύ τους, η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αν και είχαν γίνει γνωστά όλα τα παραπάνω, και συνέχισε να δέχεται πελάτες, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα από το γλέντι της βάφτισης (19/6) καθώς και τη μεθεπόμενη (20/6) να προσβληθούν με σαλμονέλα και άλλοι πελάτες, οι οποίοι χρειάσθηκε να διακομιστούν και εκείνοι σε νοσοκομεία.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα η ποινή των 39 ετών -Τι είπε η εισαγγελέας

Οπως αναφέρει το thesstoday.gr, η κατηγορουμένη κηρύχθηκε ένοχη για την ανθρωποκτονία και για τις σωματικές βλάβες, και της επιβλήθηκε η ποινή των 39 ετών, η οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της, «η δημόσια υγεία αποτελεί ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο στους δύσκολους καιρούς που περνάμε πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να προστατεύεται πάση θυσία», ενώ αναφέρθηκε στην αυτοθυσία που επέδειξε το θύμα που, λίγο πριν ξεψυχήσει, φρόντισε να μεταφέρει τον γιο του με το αυτοκίνητό του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Διαλυνάς: Προσπαθήσαμε να καταδείξουμε τις τραγωδίες 73 ανθρώπων

«Πρόκειται για μία πραγματική τραγωδία, και κάθε ένα από τα θύματα κατέθεσε συγκλονιστικές στιγμές, που έζησε λόγω της μολύνσεως από την σαλμονέλα. Χαρακτηριστικά, όλοι κατέθεσαν ότι η επιχειρηματίας δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου να μάθει για το αν ζουν ή πέθαναν όλα αυτά τα 5 χρόνια που διήρκεσε η υπόθεση» αναφέρει στο ThessToday.gr ο γνωστός ποινικολόγος Νίκος Διαλυνάς, συνήγορος των θυμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Διαλυνάς επισημαίνει το γεγονός ότι η επιχειρηματίας «συνέχισε να έχει ανοιχτό το εστιατόριό της επί δύο ημέρες και να σερβίρει κανονικά τους πελάτες. Εγώ και όλοι οι συνάδελφοι που παρέστησαν για λογαριασμό των θυμάτων, όπως η Μαρία Φυντανή, η Χρυσούλα Κραβαρίτη, ο συνάδελφος Φαρμάκης από τη Λαμία, και ο Κοτσώνας από τη Λιβαδειά, προσπαθήσαμε να καταδείξουμε στο δικαστήριο τις τραγωδίες 73 ατόμων. Η πρωτοφανής ποινή που επιβλήθηκε αποτελεί μία ποινή που στέλνει ηχηρό μήνυμα για να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα. Συνολικά 39 χρόνια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ