Κορωνοϊός: Με PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών η είσοδος στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Με PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών η είσοδος στην Ελλάδα

κοπέλα με βαλίτσα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μοριακό έλεγχο (PCR test) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, για τον κορωνοϊό, θα επιτρέπεται η είσοδος ταξιδιωτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση για τον κορωνοϊό το απόγευμα της Πέμπτης (16/12), η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξήγησε πως η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για έκτακτο μέτρο και θα ισχύει την περίοδο των γιορτών, ενώ, όπως τόνισε, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας πως από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Γκάγκα: Η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αφού πρώτα έκανε μια αναφορά στα σημερινά κρούσματα και στο γεγονός ότι παρατηρείται μικρή κάμψη, τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι έχουμε αύξηση στα ποσοστά του εμβολιασμού. Επίσης, έχουμε και την ταξιδιωτική οδηγία για όσους άνω των πέντε ετών έρχονται στην Ελλάδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, στη μελέτη για τη θνητότητα από Covid στο ΕΣΥ εκτός Αττικής και εκτός ΜΕΘ, των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, αναφέρθηκε η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ρωτήθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης για την έκθεση των δύο καθηγητών και τη δήλωση του κ. Λύτρα ότι είχε γίνει ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων, ενώ ακολούθησε η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Επί του θέματος σχολίασε: «Κάθε εβδομάδα έχουμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό -και προφανώς αυτό υπήρχε και πριν αναλάβω εγώ-, στην οποία ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε ημέρα και το φθινόπωρο του 2020 έστειλε πολλούς γιατρούς -μεταξύ των οποίων και εμένα- στα περιφερειακά νοσοκομεία και στη Θεσσαλονίκη που είχαμε πρόβλημα, για να βοηθήσουν. Υπήρχε η εγρήγορση, τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά και αλλάζουν όταν αυτά παρατηρηθούν.

»Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο, που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Κατ’ αρχήν, είναι σχετικά λίγα. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Άρα, για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχει, πρέπει να εξετάσεις τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Αυτά έρχονται καθημερινά. Η προσπάθεια είναι να γίνεται ό,τι καλύτερο, ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ακόμη μια ερώτηση που έγινε στην κυρία Γκάγκα για το θέμα αυτό, απάντησε: «Ο μέσος χρόνος είναι λιγότερος από μία ημέρα. Υπάρχουν λίγα νοσοκομεία που υπάρχουν εκτός ΜΕΘ. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Διακομιδές μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε γιατρός, αρκεί να έχει δει πώς γίνεται. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι πολύ σαφές και δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε τα δεδομένα της μελέτης έτσι όπως έχουν δοθεί».

Παπαευαγγέλου: Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων

Συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σημεώσε πως παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, ωστόσο χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όσο αφορά την Όμικρον που σήμερα προκαλεί το 50% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι επαναμολύνει άτομα που είχαν νοσήσει και αυτό «είναι το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε.

Επεσήμανε επίσης, ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών.

Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός είναι το «κλειδί»

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

«Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου». Δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προβλέψεις σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι ότι η έλευση του στελέχους Όμικρον αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. «Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 14% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σταθεροποίηση. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε σταθεροποίηση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 υποχώρησε κατά 16% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί κάτω από το 1,2.

Ακολουθεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός rapid test PCR TEST
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ