Κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει με τις άδειες γονέων λόγω του λουκέτου στα σχολεία -Τα σενάρια | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει με τις άδειες γονέων λόγω του λουκέτου στα σχολεία -Τα σενάρια

Κλειστός βρεφονηπιακός σταθμός
Κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει με τις άδειες γονέων λόγω του λουκέτου στα σχολεία -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέτρα διευκόλυνσης και στήριξης γονέων και επιχειρήσεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια για 15 ημέρες λόγω κορωνοϊού, αποφασίστηκαν σε διυπουργική σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο.

Η σχετική εγκύκλιος θα δημοσιευτεί αύριο, Τετάρτη, ωστόσο από την σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ στην οποία μετείχαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Βρούτσης, Θόδωρος Σκυλακάκης προκύπτει ότι η πολιτεία θα στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις και θα διευκολύνει γονείς που έχουν παιδιά ως 15 ετών, είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο εργοδότης θα έχει ένα πλαίσιο επιλογής.

  • Η μία εναλλακτική είναι η τηλεεργασία όπου αυτή είναι δυνατή.
  • Η άλλη εναλλακτική είναι ευέλικτο ωράριο αν είναι εφικτό.
  • Η τρίτη επιλογή είναι η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (η οποία θα καλύπτεται από το κράτος και τον εργοδότη και όχι από την κανονική άδεια του εργαζομένου.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ το αρχικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ ήταν οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν τις επόμενες ημέρες, οι εξελίξεις τους πρόλαβαν καθώς λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο ανακοινώθηκε από τον υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια η 14ήμερη αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλες τις βαθμίδες (από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι Πανεπιστήμια) αλλά και τα φροντιστήρια για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι ανακοινώσεις Κικίλια για κλείσιμο σχολείων

Το πρωί της Τετάρτης ο υπ. Οικονομικών θα έχει σειρά συσκέψεων. Αρχικά με κοινωνικούς φορείς, στη συνέχεια με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ακολούθως με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, για θέματα που σχετίζονται με την ρευστότητα επιχειρήσεων και τρόπους στήριξής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται ανακοινώσεις μέτρων στήριξης με τα σημερινά δεδομένα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αύριο γενικές κατευθυντήριες γραμμές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. Πρόκειται για ένα ειδικό επίδομα, ειδικού σκοπού, που ισχύει για 40 ημέρες, ύψους 718 ευρώ το οποίο είχε χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Κορωνοϊός: Τα 3 μέτρα για τους χώρους εργασίας -Τι ισχύει για τα ωράρια και την τηλεργασία

Νωρίτερα, το υπ. Εργασίας είχε ανακοινώσει νέα μέτρα για τους χώρους εργασίας, λόγω των ζητημάτων που εγείρει η έξαρση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας για την ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το υπ. Εργασίας αποφάσισε να ελαστικοποιήσει τις διαδικασίες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, να δώσει το «πράσινο φως» για την τηλεργασία και να προβεί σε ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές. Υπενθυμίζεται ότι το iefimerida.gr δημοσίευσε δυο οδηγούς εργασίας -σχετικά με τον κορωνοϊό- τόσο σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, όσο και το Δημόσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορωνοϊός: Τα τρία μέτρα για τους χώρους εργασίας

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας είναι τα εξής:

  1. Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, με τον τρόπο αυτό, διευκολύνουμε εργαζόμενους και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας), υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων (λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων), κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.
Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

2. Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ