Κορωνοϊός: Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων -Οι ειδικοί σκέφτονται να μπει πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης

Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα επιβολής πλαφόν σε μπαρ και χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, έσπευσε να τονίσει πως τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας δεν συνιστούν για την ώρα επιτακτική την ανάγκη επιβολής τέτοιων μέτρων.

«Σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα, να μην επιταχύνουμε δηλαδή την αντίδραση» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ελέγχους νομίζω, σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα πρέπει να δούμε στα κέντρα διασκέδασης πως μπορεί να μαζευτεί το πρόβλημα».

Το όριο των 50 σε μπαρ και μαγαζιά για την αποτροπή υπερμετάδοσης του κορωνοϊού

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε, εάν και εφόσον δούμε μια σημαντική αύξηση στις νοσηλείες να συζητήσουμε για το πως μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε διάφορες επιχειρήσεις ή ακόμη και να δούμε μειώσεις της πυκνότητας σε κάποιους χώρους» συνέχισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος σε ένα πιθανό μέτρο, σε περίπτωση που τα κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία παρουσιάσουν αύξηση (κάτι που δεν παρατηρείται σήμερα).

«Το έχουμε δει να αποδίδει σε διάφορες χώρες, το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων...» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επιβολή ενός είδους πλαφόν ανώτατου αριθμού ατόμων σε μπαρ και άλλα καταστήματα, προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Όπως είπε, «έχει εφαρμοστεί και έχει μια αποτελεσματικότητα, αλλά νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμη για να το πούμε, έχουμε περιθώριο ακόμη με ελέγχους».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «Σε αυτή τη φάση πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες και σήμερα, δηλαδή η γενίκευση της μάσκας».

Βίντεο: Ούτε εφησυχασμό, ούτε όμως και πανικό συστήνει ο Μαγιορκίνης

Αναφερόμενος στα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν και την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ (65), ο κ. Μαγιορκίονης εμφανίστηκε ψύχραιμος. «Κατ’ αρχάς να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Πάνω από τα μισά πρόκειται για εισερχόμενα, ένα μάλιστα πρόκειται για cluster σε πλοίο. Οπότε τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση» είπε αναφερόμενος στα κρούσματα στις πύλες εισόδου, αλλά και τα περιστατικά στο τάνκερ που αγκυροβόλησε στον Πειραιά.

«Οπότε έχουμε μια μείωση σε σχέση με χθες, σε σχέση με τα εγχώρια κρούσματα. Αυτό δεν πρέπει να το δούμε ούτε καθησυχαστικά, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση» συνέχισε το μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Δείκτης κλειδί στην επιδημία του κορωνοϊού, οι ασθενείς στις ΜΕΘ

Συνεχίζοντας αναφορικά με την πορεία της νόσου στη χώρα, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «μια ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα». Όσο για τον αυξημένο απόλυτο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι συγκρίνεται με του Απριλίου (ο αριθμός περιστατικών), παρόλα αυτά να επισημάνω ότι τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις ασυμπτωματικών σε σχέση με τότε, γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε άμεσα».

Ο πιο κρίσιμος δείκτης, σύμφωνα με τον ειδικό για την πορεία του κορωνοϊού είναι ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ. «Ο αριθμός στις εντατικές είναι αρκετά χαμηλός, νομίζω ο χαμηλότερος που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό. Νομίζω είμαστε σε καλό επίπεδο προς το παρόν, αλλά δεν είμαστε για εφησυχασμό» επανέλαβε ο καθηγητής.

«Καμπανάκι» για τη συμπεριφορά νέων απέναντι στον κορωνοϊό

Ο καθηγητής κλήθηκε να σχολιάσει και τα φαινόμενα χαλάρωσης ως προς την τήρηση των μέτρων, που παρατηρούνται μεταξύ μικρότερων ηλικιακά ομάδων. «Υπάρχει αυτό το φαινόμενο, όπου οι νέοι μεταδίδουν περισσότερο μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας. Αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι ένας νέος έχει πιθανότητα μικρότερη 10 ως 100 φορές να πεθάνει, αλλά η πιθανότητα δεν είναι μηδενική» τόνισε.

«Είναι κάτι το οποίο το κοιτάμε... με την έκταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να κινδυνολογήσω» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Η έκταση είναι ακόμη μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή δούμε γεγονότα υπερμετάδοσης, κάποιοι από αυτούς, όχι πολλοί θα έχουν σοβαρά προβλήματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ