Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να χρειαστούμε άμεσα και 4η δόση; - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να χρειαστούμε άμεσα και 4η δόση;

εμβολιαστικό κέντρο περιστερίου
Εμβολιαστικό κέντρο / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενδιαφέροντα, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα τελευταία δεδομένα που προκύπτουν για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το τι ισχύει αναφορικά με την τρίτη και την τέταρτη δόση εμβολίου, αλλά και για τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λάθος στρατηγική οι επαναλαμβανόμενες δόσεις -Χρήσιμη μόνο σε ειδικές περιπτώσεις η 4η δόση, χρειάζονται νέα εμβόλια

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, η τέταρτη δόση κρίνεται χρήσιμη μόνο για ειδικές περιπτώσεις και για πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανοσοκαταστολής.

«Η στρατηγική χορήγησης επαναλαμβανόμενων δόσεων δεν ενδείκνυται, με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού. Και υπάρχει ομοφωνία ότι απαιτείται η παραγωγή νέων εμβολίων με ιδιότητες ευρύτερης προστασίας», επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου.

Προστατεύει η τρίτη δόση, πρέπει να συνεχιστεί

Αντιθέτως, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η τρίτη δόση παραμένει ισχυρό «όπλο» έναντι του κορωνοϊού και θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνεται από τους πολίτες.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Παράλληλα, παρουσίασε αποτελέσματα μελέτης από το Ισραήλ, όπου έχει χορηγηθεί η τέταρτη δόση, τονίζοντας ότι «με την 4η δόση, τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, έδειξε πως διπλασιάζεται η αντίσταση στον ιό και τριπλασιάζεται η προστασία για εισαγωγή στο νοσοκομείο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι πολλές άλλες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον, προσφέροντος μακρά διάρκεια προστασίας.

Τα νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον -Περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης

Όσον αφορά τα νεότερα στοιχεία που αφορούν την Όμικρον, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι γνώσεις γύρω από την παραλλαγή αυτή συνεχίζουν να μεταβάλλονται. Ωστόσο, παραμένει αυξημένη η μεταδοτικότητα, ο ιός ξεφεύγει ως έναν βαθμό από τα αντισώματα των εμβολίων και υπάρχει δυνατότητα επαναλοίμωξης. Πάντως, σύμφωνα με νεότερες μελέτες φαίνεται ότι η φυσική νόσηση από τις παραλλαγές Α, Β και Δ του ιού προσέφερε ισχυρή προστασία, που φτάνει το 90% έναντι της Όμικρον όσον αφορά την επαναλοίμωξη.

Η προστασία από φυσική νόσηση μετά από Όμικρον είναι αισθητά μικρότερη και κυμαίνεται στο 60%. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, πως η φυσική νόσηση δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα και εξαρτάται από την ηλικία, από τη βαρύτητα της νόσου και τα υποκείμενα νοσήματα τα οποία έχουν, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός παρέχει σημαντική προστασία και έναντι της Όμικρον.

Τριπλάσιος ο κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς σε περίπτωση νόσησης

Αναφερόμενη στα άτομα με καρκίνο, τα οποία, όπως σημείωσε, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο στην περίπτωση που νοσήσουν με κορωνοϊό, είπε πως μελέτη που αφορά την ασφάλεια των εμβολίων MRNA έδειξε ότι οι παρενέργειες που είχαν όσοι καρκινοπαθείς υπό θεραπεία έκαναν το εμβόλιο ήταν ανάλογες όλων των υπολοίπων ατόμων. Ηπια αντίδραση στο σημείο της ένεσης, μυαλγίες, κόπωση, κεφαλαλγία, ανέφερε, και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερη παρενέργεια σε άτομα που βρίσκονται σε αντικαρκινική θεραπεία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία για τις εγκύους -Το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει και το έμβρυο

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου ανέλυσε τα νεότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός των εγκύων μπορεί να προστατεύσει, μέσω της μεταφοράς των αντισωμάτων στο έμβρυο, και το παιδί. Παρόμοια προστασία μπορεί να έχει και ο θηλασμός από τη μητέρα που έχει εμβολιαστεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην αρχή της ζωής ενός νεογνού, μέσα στους χειμερινούς μήνες, που είναι αυξημένες οι ιώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ