Θεοδωρίδου: «Είχα την τύχη να εμβολιαστώ» -«Φαιδρή η παραπληροφόρηση για το εμβόλιο» - iefimerida.gr

Θεοδωρίδου: «Είχα την τύχη να εμβολιαστώ» -«Φαιδρή η παραπληροφόρηση για το εμβόλιο»

Θεμιστοκλέους-Θεοδωρίδου
Ενημέρωση για τη διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού από Θεμιστοκλέους και Θεοδωρίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη, χθες, της εμβολιαστικής επιχείρησης η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα χαράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».

Σχετικά με τις αλλεργίες, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης», ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Μόνο περιπτώσεις με «αναφυλακτικές αντιδράσεις πιο σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν από τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι το έναυσμα προκειμένου να πάρουμε ξανά τις ζωές μας στα χέρια μας δόθηκε χθες, 27 Δεκεμβρίου, από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού ξεκίνησαν, σκορπώντας την ελπίδα στις φετινές -διαφορετικές λόγω της πανδημίας- γιορτές.

«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης»

Η κ. Θεοδωρίδου «άστραψε και βρόντηξε» για την παραπληροφόρηση. Οπως είπε «υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει και εμβόλιο. Αυτός είναι ο ιός της παραπληροφόρησης. Αφορά πληροφορίες που δεν περνούν μέσα από τον δρόμο της επιστημονικής γνώσης. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες -φαιδρές στις περισσότερες περιπτώσεις- απόψεις την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί να τις αντιμετωπίσει κανείς και είμαστε εδώ γι' αυτό», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι ισχύει για τις αλλεργίες και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε στη συνέχεια: «Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες- δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μια μονάδα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο για αντιμετώπιση ήπιου αλλά και πιο σοβαρού αλλεργιακού επεισοδίου. Οσον αφορά άτομα με αναφυλακτικές αλλεργιακές αντιδράσεις, μπορεί να χρειαστούν πριν από τον εμβολιασμό τη γνώμη του γιατρού τους».

«Δεν επηρεάζει το εμβόλιο η μετάλλαξη του κορωνοϊού»

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταλλάξεων του ιού. «Το θέμα των μεταλλάξεων του ιού απασχολεί το τελευταίο διάστημα. Ο κορωνοϊός και τους προηγούμενους μήνες επέδειξε μεταλλάξεις. Θα παρουσιάσει ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Η επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές δεν αποτελούν μια μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου. Το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίηση των «ομάδων» που εμβολιάζονται

«Βαθμιαία», όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών «θα εμβολιαστούν μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, ωστόσο ακόμα χρειαζόμαστε προτεραιοποίηση των ομάδων που εμβολιάζονται».

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίηση είναι:

  • Οσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. Εχει διαπιστωθεί κατά τους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Τις πρώτες εβδομάδες έχουν προτεραιότητα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
  • Οσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον ιό. Ο λόγος για τους υγειονομικούς. «Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή από τους υγειονομικούς», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Εκείνοι αποτελούν το παράδειγμα για τους υπόλοιπους. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί φαίνεται πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», πρόσθεσε.
  • Ακολουθούν οι ευάλωτοι, οι ηλικιωμένοι που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρονίως πάσχοντες.

«Στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες για κανένα από τα εμβόλια».

Ο συμβολισμός πίσω από το σήμα της επιχείρησης «Ελευθερία»

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου έκλεισε την ενημέρωσή της αναφερόμενη στο σήμα της επιχείρησης «Ελευθερία», λέγοντας: «Η ασπίδα και η σύριγγα δεν είναι τυχαία σύμβολα. Η εν λόγω επιχείρηση θα αποτελέσει την ασπίδα μας κατά του ιού και το εμβόλιο το κύριο όπλο μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία που έχει επηρεάσει τη ζωή μας».

Θεμιστοκλέους: Αύριο έρχονται 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Μέχρι σήμερα, Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, στις 16:00, στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας εμβολιάστηκαν 471 άτομα και αναφέρθηκε μόνον ένα περιστατικό ελαφράς αλλεργικής αντίδρασης. Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι τις 4:00 το απόγευμα εμβολιάστηκαν στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και αυτό το αναφέρω πιστός στη δέσμευσή μου για λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια. Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινά και σε τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Οπως ανέφερε, την Τρίτη «παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer, 83.850 δόσεων, που θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων».


Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτός θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • Mέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ

Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ