Κορωνοϊός: Το 93,4% των θανάτων είναι από ανεμβολίαστους ή χωρίς την τρίτη δόση - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Το 93,4% των θανάτων είναι από ανεμβολίαστους ή χωρίς την τρίτη δόση

Ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό
Ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού την προηγούμενη εβδομάδα να μειώθηκαν κατά 31%, ωστόσο στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 24% οι νεκροί.

Τα στοιχεία αυτά για τις μολύνσεις και τους θανάτους από τον κορωνοϊό παρέθεσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, η η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι το 93,4% των νεκρών είναι είτε ανεμβολίαστα άτομα, είτε άνθρωποι που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Αρχικά τον λόγο πήρε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όπως ανέφερε, η πανδημία φαίνεται να είναι σε ένα υψηλά σταθερό επίπεδο, με τα νοσοκομεία να πιέζονται. «Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να σπεύσουν», τόνισε, επισημαίνοντας πως η ενισχυτική δόση είναι σημαντική στην προστασία κατά του κορωνοϊού.

Παπαευαγγέλου: Παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση

Στη συνέχεια, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε πως στα 170.000, περίπου, είναι τα ενεργά κρούσματα ενώ κάτω από τα 20.000 είναι ο μέσος όρος στα ημερήσια κρούσματα.

Επίσης, ανέφερε πως ένας στους 3 στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών. «Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί, παρά την αύξηση των κλινών», συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει σταθεροποίηση στην πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, παρατηρώντας σταδιακή αποκλιμάκωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, σημείωσε πως η ενισχυτική δόση είναι σημαντική για την προστασία κατά του κορωνοϊού, ενώ επανέλαβε, όπως και στην περασμένη ενημέρωση, πως η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να απασχολεί. «Η πίεση λόγω της Δέλτα παραμένει υψηλή», τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε στα κρούσματα στα παιδιά, τα σχολεία είναι ασφαλή και η αύξηση στις μολύνσεις στα παιδιά είναι αναμενόμενη λόγω των ελέγχων που γίνονται. «Το μήνυμα είναι ηχηρό: Ο εμβολιασμός προστατεύει», δήλωσε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε την «Όμικρον» σε σχέση με τη «Δέλτα», λέγοντας ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να διασωληνώνονται μόλις φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία.

«Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε νωρίς στο νοσοκομείου εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν», είπε και πρόσθεσε πως παρότι η «Όμικρον» αποτελεί σήμερα το 80% με 90% του συνόλου των κρουσμάτων, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η «Δέλτα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, επισήμανε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, καθώς πάντα οι νέες παραλλαγές είναι ένα ενδεχόμενο υπό εξέταση διεθνώς για την επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα, τόνισε ότι το 93,4% όσων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας, ή δεν είχαν εμβολιαστεί, ή δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση.

Μαγιορκίνης: Μείωση 31% των νέων μολύνσεων, αλλά αύξηση 24% των θανάτων

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι στον κόσμο έχουν καταγραφεί 339 εκατ. μολύνσεις και 5,58 εκατ. θάνατοι με τη νόσο Covid-19. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 7%, περίπου 7.260 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη καταγράφηκε 8% αύξηση στις διαγνώσεις (8,3 εκατομμύρια), λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη φορά, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν μετά από αρκετές εβδομάδες, περίπου 2% ((20.800), εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Η επίδραση της διασποράς της πανδημίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς 38 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρουσιάσει επιδείνωση και μεγαλύτερη από 30% είδαμε σε 22 χώρες. Σημαντική βελτίωση πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 8 χώρες, μια από αυτές και η Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε βελτίωση της τάξης του 31%. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων έδειξε επιδείνωση, της τάξης του 24%. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, με κάποιες μικρές τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης ωστόσο στους σκληρούς δείκτες. Ο αριθμός των ατόμων παρακολούθησης στις ΜΕΘ έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 5%, ενώ οι νέες εισαγωγές με τη νόσο έδειξαν μικρή μείωση 7%. Βλέπουμε μια επιτάχυνση των εξιτηρίων της τάξης του 6%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρά στο 1,2.

«Το κύμα της "Όμικρον" στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης», σημείωσε ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Ωστόσο, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί. Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αναμένουμε είπε να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο πιθανώς θα είναι και υψηλότερο από τη "Δέλτα", όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Όμως, αναμένεται μία κάμψη της πίεσης στο ΕΣΥ ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού».

Κορωνοϊός: Πού οφείλονται οι θάνατοι

Σε σχετική ερώτηση για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» είπε.

«Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά. Ο κορωνοϊός δεν είναι κρυολόγημα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ