fbpx ΣτΕ: Αποζημίωση 164.280 ευρώ 57χρονου μικροπωλητή που έχασε τη ζωή του από πτώση κλαδιού | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2009

ΣτΕ: Αποζημίωση 164.280 ευρώ 57χρονου μικροπωλητή που έχασε τη ζωή του από πτώση κλαδιού

Συμβούλιο της Επικρατείας
01|12|2020 | 17:54
Συμβούλιο της Επικρατείας / Φωτογραφία αρχείου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, με την οποία ο δήμος της Ανατολικής Μακεδονίας υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς 57χρονου υπαίθριου μικροπωλητή, ο οποίος σκοτώθηκε όταν ένα μεγάλο κλαδί δένδρου έπεσε στο κεφάλι του από ύψος 20 μέτρων.

Αναλυτικότερα, ο 57χρονος, το 2009, μαζί με τη γυναίκα του είχαν στήσει πάγκο μέσα στον χώρο του Δημοτικού Πάρκου, καθώς ήταν ημέρα υπαίθριας λαογραφικής εορτής. Όμως, ξαφνικά ένα κλαδί από λεύκα, μήκους 14 μέτρων, κατέπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων στο κεφάλι του μικροπωλητή, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο της περιοχής, όπου διαγνώστηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αποφασίστηκε να γίνει η διακομιδή του σε κρατικό νοσοκομείο γειτονικής πόλης, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικό νευροχειρουργό. Όμως, κατά τη διακομιδή του απεβίωσε.

O δήμος δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δένδρων

Η σύζυγός του, τότε 52 ετών, και τα δύο ενήλικα παιδιά του διεκδίκησαν από τον δήμο αποζημίωση μέσω των διοικητικών δικαστηρίων, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του 57χρονου οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του δήμου, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δένδρων, ούτε έκοψε τα επικίνδυνα κλαδιά τους, ενώ παρέλειψε, μέσω των υπαλλήλων του, να διενεργήσει έλεγχο εάν ορισμένα δένδρα και μάλιστα σε χώρο δημοτικού πάρκου είχαν καταστεί επικίνδυνα και επιρρεπή για σπάσιμο των κλαδιών τους, λόγω σαθρότητας.

Το ΣτΕ επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θράκης, το οποίο έκρινε ότι η αποκοπή του κλαδιού δεν οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), αλλά «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του δήμου να προβούν στη συντήρηση του χώρου» του πάρκου όπου υπήρχε το επίμαχο δένδρο και «τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δένδρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών». Ο δήμος υποστήριξε ότι την ημέρα του θανατηφόρου ατυχήματος επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ισχυρισμό τον οποίο όμως οι εφέτες απέρριψαν.

Η απόφαση για τη χρηματική αποζημίωση των συγγενών του

Παράλληλα, το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης, στη σύζυγο 60.000 ευρώ και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο παιδιά του θανόντος, ενώ επιπρόσθετα επιδίκασε στη σύζυγο το ποσό των 44.280 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής (σύνολο 164.280 ευρώ). Σε όλα τα επιδικασθέντα ποσά προστίθεται ο νόμιμος τόκος από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής.

Τέλος, από το Τριμελές Εφετείο Θράκης, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου και η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη της Διεύθυνσης Πρασίνου, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια και τους επιβλήθηκε, αφενός στον πρώτο φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, αφετέρου στη δεύτερη φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

ΣΧΟΛΙΑ