Με έντονα φαινόμενα αστάθειας θα κυλήσουν η Τετάρτη και η Πέμπτη, καθώς η εξασθένηση των μελτεμιών ευνοεί την ανάπτυξη ισχυρών καταιγίδων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η ημέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές, ωστόσο από τις μεσημβρινές και κυρίως τις απογευματινές ώρες αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, αλλά και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.
Οι καταιγίδες κατά τόπους ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με τα φαινόμενα να έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν τοπικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, αιτία της αστάθειας είναι η επικράτηση πιο δροσερών και ασταθών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα, οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.
Ενισχύονται τα μελτέμια την Παρασκευή
Από την Παρασκευή, το σκηνικό αλλάζει εκ νέου. Τα μελτέμια θα αρχίσουν να ενισχύονται σημαντικά και να επεκτείνονται σε μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου, επηρεάζοντας παράλληλα πολλές περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 7 έως 8 μποφόρ, αυξάνοντας αισθητά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, χωρίς ακραία ζέστη. Οι υψηλότερες τιμές θα καταγραφούν σε τμήματα της Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας, ενώ γενικότερα ο υδράργυρος θα κυμανθεί κοντά στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου στις ηπειρωτικές περιοχές.
Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πιθανότητα τοπικών νεφώσεων και πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια του νομού αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς, ενώ από την Παρασκευή οι βοριάδες θα ενισχυθούν αισθητά, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα.
Στη Θεσσαλονίκη, μετά την πρωινή ηλιοφάνεια, αναμένονται το απόγευμα μπόρες και καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνοδευτούν από χαλάζι και ισχυρούς κεραυνούς. Παρόμοια εικόνα προβλέπεται και την Πέμπτη, ενώ η αστάθεια θα αρχίσει να περιορίζεται από το Σάββατο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Πέμπτη θα είναι η δεύτερη ημέρα με αυξημένη αστάθεια, με φαινόμενα που θα εκδηλωθούν κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, καθώς και σε περιοχές της Πελοποννήσου. Αν και τα φαινόμενα θα έχουν σχετικά μικρή διάρκεια, κατά τόπους μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα.
Από την Παρασκευή και έπειτα, οι καταιγίδες θα περιοριστούν κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ενώ τα ενισχυμένα μελτέμια θα κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και στην ανατολική Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα πιο ξηρό αλλά ταυτόχρονα πιο επικίνδυνο σκηνικό όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιών.
- Oλες οι ειδήσεις
- Στο στόχαστρο των Ράμπο της ΑΑΔΕ τα μεσιτικά, πώς καθορίζονται οι αμοιβές τους -«Τσίμπησαν» γραφείο real estate στις Κυκλάδες
- Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις, το σύνθημα της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις εκλογές -Πυρά στην αντιπολίτευση
- Πώς μικραίνουν οι δόσεις στα δάνεια του νόμου Κατσέλη με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ -Παραδείγματα