Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αθήνα: Πώς εντόπισε η ΕΥΠ τη «Μαρία Τσάλλα» -Ρώσος κατάσκοπος και ο άνδρας της - iefimerida.gr

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αθήνα: Πώς εντόπισε η ΕΥΠ τη «Μαρία Τσάλλα» -Ρώσος κατάσκοπος και ο άνδρας της

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αθήνα: Πώς εντόπισε η ΕΥΠ την «Μαρία Τσάλλα» -Ρώσος κατάσκοπος και ο άντρας της
Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αθήνα: Πώς εντόπισε η ΕΥΠ την «Μαρία Τσάλλα» -Ρώσος κατάσκοπος και ο άντρας της
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατασκοπευτική υπόθεση που θυμίζει θρίλερ του Χόλιγουντ αποκάλυψε σήμερα η ΕΥΠ, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για Ρωσίδα κατάσκοπο στην Αθήνα.

Η ΕΥΠ αποκάλυψε ότι η κατάσκοπος που, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούσε το όνομα «Μαρία Τσάλλα», ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Αθήνα.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα», πώς την εντόπισαν οι Αρχές

Ειδικότερα, η Ρωσίδα, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, είχε το κατάστημα «Γαλάζιο» στο Παγκράτι, όπου πουλούσε πλεκτά και προϊόντα πλεκτικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, η υπόθεση βρέθηκε στο «στόχαστρο» των Αρχών έπειτα από πληροφόρηση, τον Ιανουάριο, για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα.

Έπειτα από έρευνα στο ληξιαρχείο, διαπιστώθηκε ανακολουθία έγχαρτου και ηλεκτρονικού αρχείου, καθώς είχαν κοπεί σελίδες και έπειτα είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα.

Η κατάσκοπος
Η κατάσκοπος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αρχές, αφού έστειλαν τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες, την ταυτοποίησαν ως την Ιrena Alexandrovna Smireva.

Από μωρό που πέθανε στη γέννα πήρε το πιστοποιητικό γέννησης η Ρωσίδα κατάσκοπος

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσκοπος χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής, ενώ το 2018 εξέδωσε (πλαστή) ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου, ενώ στo πιστοποιητικό γέννησής της έγραψε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του1991 -φέρεται να το πήρε από μωρό που πέθανε στη γέννα.

Διέφυγε στη Ρωσία τον Ιανουάριο η κατάσκοπος που αποκάλυψε η ΕΥΠ

Η κατάσκοπος διέφυγε τον Ιανουάριο στη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα.

Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη (του πλήρωσε τα νοίκια) και την υπάλληλό της «Κατερίνα» και, επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα λάπτοπ, μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μαγαζί της Μαρίας Τσάλλα στο Παγκράτι
Το μαγαζί της Μαρίας Τσάλλα στο Παγκράτι

Είναι παντρεμένη με Ρώσο που δραστηριοποιείτο ως κατάσκοπος στη Βραζιλία με τα στοιχεία «Daniel Campos». Εκείνος αποχωρώντας δήλωσε ότι έφυγε με προορισμό τη Μαλαισία.

Φέρεται να είχε σχέση στη Βραζιλία και η σύντροφός του να τον δήλωσε αγνοούμενο, αναρτώντας σχετικές ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Η υπάλληλος και ένα άτομο με το οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση η κατάσκοπος στην Ελλάδα φέρονται να δήλωσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ για την αποκάλυψη κατασκόπου στην Αθήνα

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΥΠ προχώρησε «σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».

Επίσης, αναφέρεται: «Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως "Μαρία Τ.", η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα. Έχει ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος "Irina A. S.", που δρούσε στη χώρα μας υπό "βαθύ κάλυμμα".

Η κατάσκοπος
Η κατάσκοπος

»Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο "illegals".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΥΠ: Ποιοι είναι οι «illegals» και με ποιον τρόπο δρουν σε ξένες χώρες

»Οι "illegals" στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν "βαθύ κάλυμμα", το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι "illegals" ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Η κατάσκοπος
Η κατάσκοπος

»Το προφίλ και η δράση της "Μαρίας Τ." παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των "illegals".

»Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της "Μαρίας Τ." εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή "Irina" να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα, εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στη χώρα μας, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κατάσκοπος
Η κατάσκοπος

»Είναι προφανές ότι η δράση της "Μαρίας Τ." δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της ΕΕ θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι' αυτό και η επιτυχία της Υπηρεσίας έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των δυτικών χωρών γενικότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ