Παρότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό κύμα καύσωνα, η Ελλάδα φαίνεται ότι θα παραμείνει, τουλάχιστον για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, εκτός της ζώνης των ακραία υψηλών θερμοκρασιών.
Ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές εκτιμά ότι δεν διαφαίνεται άμεσα κάποια έντονη θερμή εισβολή στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως μετά τις 10 Ιουλίου οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν, με θερμές αέριες μάζες από τη Λιβύη να ανεβάζουν σημαντικά τον υδράργυρο.
Παράλληλα, κάνει λόγο για έναν Ιούνιο που θύμιζε περισσότερο Μάιο, ενώ αναδεικνύει και τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη κρίσιμων μετεωρολογικών υποδομών στην πρόγνωση των ισχυρών ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
«Η προχθεσινή και η χθεσινή ημέρα (29-30/6) ήταν οι πιο ζεστές ημέρες ολόκληρου του μήνα και μάλιστα περισσότερο οι περιοχές της κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς επηρεάστηκαν από τις πολύ θερμές αέριες μάζες που ήταν για τόσο καιρό στην κεντρική και δυτική Ευρώπη», αναφέρει στο iefimerida ο Νίκος Καντερές.
Και συνεχίζει: «Αυτή η θερμή "γλώσσα" λοιπόν μετακινήθηκε ανατολικά, έπιασε τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ελλάδα όπου σημειώθηκαν θερμοκρασίες των 37 βαθμών, ακόμη και 38, όπως στις Σέρρες, στο Διδυμότειχο στην Ορεστιάδα, στο Κιλκίς. Στην υπόλοιπη χώρα οι θερμοκρασίες ήταν συνηθισμένες, στην Αθήνα έφτασε στους 35-36 βαθμούς και για πρώτη φορά δεν είχαμε εδώ και πολλά χρόνια 37 βαθμούς τουλάχιστον μία ημέρα στην περιοχή της Αθήνας».
«Γενικά ο μήνας Ιούνιος θύμιζε περισσότερο μήνα Μάιο παρά έναν καλοκαιρινό μήνα. Είχε ημέρες αστάθειας που έδωσαν βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Τώρα οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα συνοδευτούν με μια θερμική αστάθεια με αποτέλεσμα το μεσημέρι και το απόγευμα στην Κεντρική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα την Παρασκευή, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες τις οποίες δυστυχώς δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε περισσότερο γιατί δεν έχουμε τα μετεωρολογικά ραντάρ», λέει ο Ν. Καντερές στο iefimerida.
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, η θερμοκρασία φαίνεται πως θα πέσει λίγο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες ημέρες της νέας εβδομάδας, μέχρι τουλάχιστον και τις 10 Ιουλίου, όμως δεν διαφαίνεται κάτι ιδιαίτερο ή κάποια θερμή εισβολή που θα φέρει έναν καύσωνα.
«Φυσικά ο Ιούλιος έχει πάντα ενδιαφέρον για πιθανή θερμή εισβολή, ωστόσο πιστεύω ότι μετά το δεκαήμερο αυτό θα έχουμε και μια αξιόλογη θερμή εισβολή η οποία θα μας έρθει βασικά από τη Λιβύη και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτές τις θερμές εισβολές που επηρεάζουν την κεντρική και δυτική Ευρώπη που έρχονται από τον Μαρόκο και από τον Αλγέρι», λέει ο Ν. Καντερές.
Ο ίδιος τονίζει τη σημασία των συστημάτων ραδιοβόλισης, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, τα οποία απουσιάζουν.
«Το μελτεμάκι που είχαμε δρόσισε τις περιοχές, ξεπεράστηκε, οπωσδήποτε όμως το μελτέμι το περιμένουμε περισσότερο να έρθει τον Αύγουστο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαστε σε επιφυλακή ως μετεωρολογική υπηρεσία. Δυστυχώς όμως από αυτή τη χρήσιμη υπηρεσία απουσιάζουν ραδιοβολίσεις που είναι απαραίτητες για να προσδιορίσουμε την ένταση των ανέμων. Προχθές είχαμε 9 και 10 μποφόρ, δηλαδή ριπές μέχρι και 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό το βλέπουμε μόνο από τις ραδιοβολίσεις, όχι από τα μοντέλα είτε το αμερικανικό είτε το γαλλικό, ή το αγγλικό. Χρειάζονται, και είναι κρίμα για την Ελλάδα να μην έχει αυτή τη δυνατότητα, πόσο μάλλον το καλοκαίρι που αντιμετωπίζουμε προβλήματα από τους ανέμους και από τις πυρκαγιές», καταλήγει ο κ. Καντερές.