«Καμπανάκι» των ειδικών για την αφρικανική σκόνη -Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα, πότε υποχωρεί το φαινόμενο - iefimerida.gr

«Καμπανάκι» των ειδικών για την αφρικανική σκόνη -Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα, πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Καιρός
Φωτογραφία αρχείου: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί στις ευπαθείς ομάδες η αφρικανική σκόνη που από χθες έχει «σκεπάσει» αρκετές περιοχές της χώρας, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό σκηνικό.

Όπως είπε σήμερα το πρωί ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μέσα στην ημέρα η σκόνη θα φύγει από παντού, καθώς οι δυτικοί άνεμοι που αναμένονται θα τη διώξουν σταδιακά. Μάλιστα, στα δυτικά της χώρας ο αέρας έχει ήδη καθαρίσει. Ωστόσο, μέχρι αυτό να συμβεί η ατμόσφαιρα είναι, όπως προαναφέρθηκε, αποπνικτική, εάν αναλογιστούμε και την άνοδο της θερμοκρασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες στην Κρήτη ο υδράργυρος έφτασε τους 32 (!) βαθμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος στη σημερινή του πρόγνωση ανέφερε ότι από το απόγευμα και μετά η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί.

Αφρικανική σκόνη και βροχές

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Πέμπτη (28/3), σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, στα κεντρικά, στα βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα εξασθενήσουν, και από τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά και στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα οι άνεμοι θα είναι δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, όπου θα φτάσει τους 19 με 21 βαθμούς, και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Το καμπανάκι της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι συστάσεις προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού προχώρησε χθες η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης που έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε περιοχές της χώρας.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύνανται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως, για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φταρνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βασιλακόπουλος: Πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον οργανισμό

Για το θέμα μίλησε σήμερα το πρωί στο Open και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξήγησε τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι ευάλωτα, αλλά και το πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους, επιβαρύνονται αρκετά. Ο λόγος είναι απλός: Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε, τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα», είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τι πρέπει να προσέξουμε, οι ενδείξεις για κάποιο νόσημα

Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξει κανείς αυτή την περίοδο, είπε:

«Πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, τώρα που υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη, να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του προκειμένου να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, είτε αυξάνοντας τη δόση του φαρμάκου που παίρνουμε, είτε τη συχνότητα. Ποτέ δεν κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι από το ίντερνετ, έτσι δεν μπορείς να γίνεις και γιατρός από το ίντερνετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο είναι ότι, εάν έχει συμπτώματα σήμερα και αύριο που θα έχουμε σκόνη, μην το αποδώσει εκεί. Σε ένα υγιή άνθρωπο η σκόνη δεν κάνει τίποτα. Εάν του κάνει συμπτώματα, σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο που δεν ξέρει, όπως π.χ. αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί. Γιατί βήχει; Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και εάν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Εάν βήχουμε, μάλλον έχουμε άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Δύο τρομερά συχνά νοσήματα, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά, και οι μισοί δεν ξέρουν ότι πάσχουν. Το να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ